Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

29 maj, 2009

Moder Jords Massiva - Another Ark

Mer melodica åt folket. Jag älskar Augustus Pablo så alla försök inom svensk reggae att spela melodica uppmuntras härmed. :)
Dagens låtval faller på Moder Jords Massiva. Låten kommer från skivan Ur djupen (2001). Mer melodica!
Ps. Kort inlägg i dag också. Köksrenovering och fint väder förstör mina dubceller, tror jag.

27 maj, 2009

Zilverzurf feat. Internal Dread - Fly rockers

Jag har inte snappat mycket melodica i svensk dub men här är den med. Zilverzurfarn tog sig ett mer internationellt gångbart namn för den här releasen. Internal Dread är förstås med och dubbar till det.
Låten är hämtad från skivan Do The ZilverZurf Internal Spiritualization (2001).
Det är vissa namn som återkommer i den svenska dubhistorian. Internal Dread, Per Cussion och Dag Vag finns alltid med på nåt sätt osv. Pionjärerna förtjänar sitt lyft på rastamössan. Mössan av!
Det blir ett kort inlägg i kväll, är lite splittrad eftersom Champions League-finalen i fotboll pågår samtidigt. Just nu 2-0 till Barcelona.

26 maj, 2009

Per Tjernberg - Frog song

Den här låten är hämtad från skivan Universal riddim (2000). Per "Per Cussion" Tjernberg är något av en legend inom den rytmdrivna musiken i Sverige. Han gjorde något som man kan kalla för Sveriges första hiphop 1983, han har spelat med Peps och Dag Vag. 2000 gjorde han skivan som jag tror vi kan kalla för Sveriges första dubalbum, Universal riddim.

Lyssnade igenom hela skivan igen i dag när jag dammsög(!). Dub är inte musik man kan rekommendera om man har bråttom med dammsugning, däremot blev det noggrannt gjort. Det gick nämligen långsamt i takt med musiken plus att jag var tvungen att lyssna och njuta. :)
Njut av den här dubrytmskivan!

23 maj, 2009

Rotpuls - Rabbedabb

Det här det näst första dubförsöket jag har hittat i svensk reggaehistoria. Det första kan du läsa om här. Det kan såklart finnas andra artister som är ungefär samtida, men Rotpuls var hursomhelst mycket tidiga att göra dub i Sverige. Det här är helt instrumental dub, och det är en kort låt för att vara dub. Rabbedabb finns med på skivan Rotpuls (1982).

Rotpuls var inte på något sätt det första svenska reggaebandet jag upptäckte (det var förstås Peps Blodsband), men när jag hittade bandet så fann det en väg in i mitt reggaehjärta. Sång på skånska, Peps var inblandad både som musiker och producent på en av deras skivor osv.

22 maj, 2009

Kalle Baah - Inget emot dub

Inget emot? Verkligen inte! Det här är högklassig dub från skivan som äntligen fick mig att förstå Kalle Baahs storhet. Jag ska erkänna att jag aldrig sett Kalle Baah live. Första skivan, Blacka Rasta, är bra, men Skärblackarnas 90-tal kan man hoppa över. Så dök den här skivan upp i mitten på 00-talet. Wow! Det här är bra, och så avslutas albumet med två dubversioner varav Inget emot dub är bäst.
Låten innehåller också en smittsam gitarrslinga med klara Bobbanvibbar. Det är störigt när man inte minns vilken låt den påminner om. Minns ni?

Hur som helst, den här skivan gjorde mig sugen på att se Kalle Baah. Men någon spelning på Barnens ö blev det inte för vår del sommaren 2008. Vi hade sett en annons i tidningen och tänkte att det satt perfekt mitt i sommaren. Och vad händer? Vi åker dit, hittar parkering, men det visar sig vara endast förköp. Shit! Vi fick en lång åktur, jag och sambon. Men å andra sidan fick jag prata med Anders "Governor Andy" Sjösteen i toakön. Bara en sån sak! Det blev glass innan vi slogs med mygg och hängde utanför i tre låtar. Sedan lämnade vi båthuset, Barnens ö, och kände oss lite molokna. Så kan det gå! :)

21 maj, 2009

Dubadown - Operation dub

Det spelar nästan ingen roll vilken låt man väljer ur svensk dubhistoria, Internal Dread är den som sitter bakom spakarna. I dag faller valet på göteborgarna Dubadown. Låten är tagen från bandets självbetitlade debut, ett minialbum (2004). Mer uppenbart än så här vem som rattar kan det inte bli. Internal Dread presenterar sig själv i introt...

Dubadown har hittills hunnit med ett minialbum och ett fullalbum. Numera ligger bandet på is och hemsidan har inte levererat något nytt sedan 2008. Men vem vet, det kan komma mer musik ur dem. Finns inte så mycket mer dub att kräma ur deras plattor, men bra reggae är det.

19 maj, 2009

Livelihood - Dubsteppah

Låten kommer från Sagans sånger (2007). Livelihood är lite ojämna i min smak, men här sticker kvaliteten ut! Syster Sols sång ihop med dubsoundet sitter perfekt. Inte den tyngsta dubben, dock är den väldigt lyssningsvärd. Magnus "King Magnitude" Angehed står för dub-effekterna. Nån som har koll på vad han mer har gjort? För mig är det en okänd förmåga, men värd att ge fler chanser.
Ni har väl inte missat Syster Sols solodebut? Vid första lyssningen var jag besviken men den har tagit sig. En av vårens mest spelade plattor hemma, ihop med Governor Andys nya och Promoes första på svenska.

18 maj, 2009

Natural Way - Dub and conquer the world

I dag handlar bloggen om Natural Way. Uppsalabandet som släppte två album innan de la av som skivartister. Skivan som de flesta känner till är debuten, 1924 från 1995. Omslaget är klassiskt eftersom det föreställer Haile Selassie när han steg ut från Uppsala centralstation när han var här på besök 1924. I domkyrkan hänger också en ampel från hans besök i Sverige. Jag har sett den och många andra festivalbesökare med mig.

Daddy Natural som spelade i gruppen har en son som inte många i Reggaesverige kan ha missat, Junior Natural.

Nog om det, har du inte hört skivan 1924 så har du missat en hörnsten i svensk reggae. Och på skivan hittar du dagens val, spår 16, Dub and conquer the world. Det här är långsam, jazzig dub. Vem som mixar minns jag inte. Njut ändå. ;)

17 maj, 2009

Apopocalyps - Ghost town

Kommer ni ihåg Gunga? Stor radiohit 1992 med Borlängebandet Apopocalyps. Lite väl radioflörtigt i min smak men en trevlig låt. Så gjorde jag lite research och hittade en suverän skiva med bandet (som nu bara kallar sig Apopo), och det är en liveplatta. Vem har ett finger med om inte Internal Dread. Ghost town är alltså en cover på The Specials. Det är en skön version och mot slutet så dubbar Internal Dread till det.

Om ni vill bli på bra humör av skön reggae, soca, calypso och andra västindiska rytmer blandat med svenskt gung så ska ni försöka få tag på skivan One More (1996). En bortglömd pärla i svensk reggaehistoria, om ni frågar mig.
Enligt sångaren Benny Astors blogg är en comeback på väg just nu! Ny singel har tydligen precis släppts.

16 maj, 2009

Dubtips: Kanzeon feat. Jaqee - Princess dub

Den här låten dök i min värld först upp på ett av Gillis mixtape, Mr. Gillis Reggaepropaganda vol. 1 (2006). Det tog sedan ett bra tag tills jag kom på att söka efter samma låt på Skawars. Den fanns i fullängd (men det kräver medlemskap för att ni ska kunna ladda hem den)!

Kanzeon är någon slags svensk supergrupp med musiker från andra genrer som hade dub som gemensam nämnare. Mattias Hellberg (Nymphet Noodlers, Hellacopters, Hederos & Hellberg), Christian Gabel (Thåström, Frida Hyvönen) och Tobias Danielsson (Mindjive) utgör gruppen som 2006 släppte sitt debutalbum.

Det verkar inte bli något mer album än det här, då gruppen är upplöst. Skivan innehåller några bra dubbar till men Princess dub sticker verkligen ut.
Vad Jaqee gjort sedan kan knappast någon missat. Reggaedebutalbumet som släpptes sommaren 2009 har hyllats av allt från snobbigare musiktidningar till vanliga lyssnare.

15 maj, 2009

Finn the Giant - War Times Dub

I dag har jag inte hunnit tänka, än mindre lyssna på dub. Men eftersom jag lovat mig själv att varje dag tipsa om dub så får det bli ett säkert tips i dag: Jätten Finn.

Jag har valt spåret War Times Dub från albumet Dub Pon Top (2008). Han är, i mina ögon, den naturliga arvtagaren till Internal Dread. Finn har förhoppningsvis orken och lusten att göra förstklassig dub i många år till. Tydligen sålde Dub Pon Top inte så bra. Skamligt, tycker jag! Gillar ni dub så ska ni gå loss på skivan. Passa på att spana in hans skivbolag när ni ändå är igång. Reggae Galore har också gjort en intressant intervju med honom.

14 maj, 2009

Ital Skurk - Knäckt dub

Efter två idoga försök kommer här mitt tredje. Nu får jag sluta vara klåfingrig och lita på att mina skruvdragartrötta fingrar är med mig. :)

I dag handlar bloggen om Ital Skurks debut Knäckt och spräckt EP. Skivan släpptes 2003 på Vesper. Trots detta tidiga jobb av Ital så gillar jag dubversionen. Den melankoliska melodislingan fastnar och basen mullrar fint. Hoppas grannen under också gillar melankoliskt mullrande bas. :)

Ital Skurk har också släppt ett dubalbum, Rest In Dub. Det har jag inte hunnit lyssna på än eftersom jag precis hittade det i Vespers webbshop.

Och till mina icke dubkunniga läsare. Jag skriver om Melodifestivalen den dagen den görs i dubversion. ;)

13 maj, 2009

Internal Dread - It's all about the dub

Fortsätter hylla en av husgudarna, Internal Dread. Den här låten är från skivan Aum Revolution (2003). Originalversionen heter It's all about the oil och handlar om västvärldens jakt på olja. Den är bra i original men dubben är makalös. Blytung bas, mycket smittsam melodislinga och så kan man tolka in budskapet från originalet. Förstås finns en lång rad andra dubklassiker på skivan.

I den nya tidningen RG Magazines debutnummer finns en intervju med Tom "Internal Dread" Hofwander. Tidningen kan varmt rekommenderas till er som gillar svensk reggae. Lite dyr eftersom den tryckts i liten upplaga och kostar en del att distribuera men det är bra läsning. Synd bara att det gick så fort att läsa den och att man bara längtar till nästa nummer.

12 maj, 2009

Kultiration - Det som låter fel i örat

Jazzpiano, dubreverb, Marcus Bergs sång, ögon i en plåthink. Det här är suveränt, helt enkelt. Glömde jag säga att det är Internal Dread som skruvat? Enligt I-rations hemsida mixade han skivan live. Hur det gick till vet inte jag, men det kanske någon mer insatt i dubteknik kan förklara.
Kultiration utan dub är bland det bästa vi har i Reggaesverige. Kultiration i dub är världsklass. Det kan min australienska kompis intyga, hon blev alldeles till sig när hon fick höra Döden föder dub.
Om ni får chansen att uppleva Tom "Internal Dread" Hofwander som liveljudtekniker, gör det! Det är kul att kika över axeln när han mixar, hehe.

11 maj, 2009

The Dubinvestigator - Black Room Melody

Det här minns jag inte mycket av hur jag hittade eller vem det är. Jag kopplar det till Göteborg och till Dubcall. Men det är hur som helst jäkligt bra dub. Kanske går det att hitta på nätet, tror nämligen att jag laddade ner hela albumet lagligt från en hemsida. Det är mer åt UK-hållet, ungefär som Jätten Finn. Albumet heter Nethermost Dubarchive.

Om någon av er sitter inne på kunskap om The Dubinvestigator, sprid den till mig! :)

10 maj, 2009

Dubtips: Georga - Himlajord

Det här en skön kombination och riktigt knasigt. Georga, Evert Taube och Storsvängen Soundsystem hörs. Den här låten förvaltar två kulturarv; dubben och Evert Taube. Vet inte så mycket om snubben som ligger bakom mer än att han verkar ha hållt på med musik jävligt länge. Här har han klippt och klistrat ihop Everts Himlajord med skönt gung. Låten finns tillgänglig online och om du hellre vill läsa om Everts original finns det här.

Dubtips: Kusinerna från landet - Dubbar

Den här gruppen har en koppling till Rotpuls, en medlem spelade bas i Rotpuls. Det här är dub på skånska. Låten heter Dubbar och är ordvitsig förstås. "Dubbar är bra på vintervägar" sjunger sångaren. Det är skönt gung, låten kommer från mitten på 1980-talet. Den blev utvald mest för att den är kul och udda. Jag hittade den på nätet. För mer musik med Kusinerna från landet, besök deras My Space-sida.

Dubtips: Peps Blodsband - Stubbdub

Det här en pärla, bortglömd och mig veterligen bara släppt som singelbaksida för 30 år sedan. Varför har Peps undlåtit yngre fans att upptäcka denna dubversion av Rotrock?

Eftersom originalet är överjävligt bra så förstår ni hur bra det här svänger. Läs mer om vilka som medverkar. Jag tycker vi gemensamt uppmanar Peps till att släppa en renodlad dubplatta!
På tal om gamla hjältar, Dag Vag har något på gång med Internal Dread. Nice! Än så länge bara i idévärlden, tydligen, men en skiva ska det bli.