Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

24 juni, 2009

Skagolv och delårsrapport

Det är mycket renovering och semester nu. Bloggen har fått vila lite, och kommer nog göra det gällande nya dubtips någon dag till. Men ni verkar gilla att jag inte skriver, hehe. Arkivet har sällan fått så mycket läsningar som när jag inte skrivit något nytt på en vecka.

Köket får sig en helrenovering. Det närmaste reggae vi kommer är det svart-vitrutiga golvet som med god vilja skulle kunna räknas som ska-rutigt.

Bilresan till/från Småland gick förstås i baktakt. 16 timmar tur och retur resulterade i mycket lyssning på Alborosie, Governor Andy, Syster Sol, Peps, Ricky Benz (jamaican som flyttat till Sverige, kommer troligen gästa ett soundsystem på URF) och Liberator. Just nu väntar jag med spänning på General Knas nya, som jag inte hunnit lyssna på.

Svensk reggae 2009 verkar blir ett mycket intressant år. Jag är definitivt såld på Governor Andys Glömda hjältars ballad. Syster Sols Dömd att bli bedömd är inte långt efter, Jaqees Kokoo girl är skönt ska-ig, och så svänger Promoes och Advance Patrols nya både hiphoppigt och reggaeton. Vad mer är på gång? Hur är Glesbygd'ns nya? Kommer Kapten Röd med nytt i år?

16 juni, 2009

Escape from Babylon

I går släpptes skivan, i dag köpte jag den online. Jag pratar om Alborosies Escape from Babylon. Banne mig vilken skön roots-skiva! Jag är helt såld på hans sound, jag tror verkligen att det här är en framtida superstjärna inom reggaen. När kom det senast fram en roots-stjärna? 80-talet? Sedan dancehallen slog igenom så känns det som att den nästan slog ut rootsen. Men Alborosie han kan konsten att blanda skön roots med modern dancehall, för att fånga publiken. Och han gör det betydligt mer live än på skiva. Så: gillar du dancehall, se honom live. Gillar du roots, köp skivan. Mitt Youtube-klipp har nu visats över 1 200 gånger! Operation Uppsala! På tal om polisen i Uppsala och reggae...

Nu tar jag en veckas semester och går offline. Tills nästa gång, kolla in mitt arkiv för sköna dublåtar. Adieu!

15 juni, 2009

Lars på bas, Knas och en bonus med Akademien!

Helt klart består Svenska Akademien av mycket kunnande. Både den som ger ut ordböcker och den som ger ut skivor. Nyligen gick det upp för mig att ytterligare en medlem av Akademien ger ut musik i eget namn, Lars på bas, Lars på dub, Lance-A-Lot, Lasse Banton. Varför så många artistnamn? Tja, säg det... Vad säger du själv, Lasse?

Låten jag tipsar om i dag är en gratis-mp3:a släppt här på Skawars, Eat fresh. Och när vi ändå inne på MP3:or med anknytning till Svenska Akademien. Ni vet väl att Svenskan har släppt en ny låt? Jag snubblade över den eftersom jag följer Gillis blogg. Försök hitta låten om ni kan... Hehe, skojar bara. Här är länken! Jag antar att det betyder att mer är på gång eftersom de ska turnera i sommar. Ser verkligen fram emot att se Akademien igen. Det är alltid bra drag!

Vi ska inte glömma att General Knas andra soloskiva kommer efter midsommar. Mycket Akademien nu! :)

12 juni, 2009

En banger tipsar om Social Living Sounds

Jag vet att det är svagt att missa en fet soundsystemkväll på hemmaplan men det passar inte min plan i dag. Så istället för att sent ikväll bjuda er på bilder och recension från Meditative Sounds, Dub Tribulation och Jah Massive på Fyrispark i Uppsala får det bli ett låttips.

Social Living Sounds feat. B.E.Mann - Cool meditation (Dub version) är låten för i dag. För mig stötte jag på Social Living Sounds första gången för en månad sedan ungefär. Det var RG Magazines förtjänst, för låten var med på den #1 MP3-skiva. Tydligen är det här stockholmare, och vid tillfälle ska jag definitivt lyssna mig på deras Myspace-sida för mer bra låtar. RG Magazine är värt en chans om ni inte köpt nummer ett. Jag har försökt fiska med Björn "Color Blind" om när nummer två kommer ut men det kunde han inte svara på. Vi får hålla till godo med ettan så länge. :)

11 juni, 2009

URF i Spotify

Jag har gjort en samling med artister som spelar på URF 09 i Spotify. Tyvärr finns inte alla artister där, men de som finns har jag samlat. Jag har inte blandat låtlistan utan plockat artist för artist. Det här kräver förstås att du har ett Spotify-konto och programmet installerat.

Nu är det bara att lyssna in sig, två månader kvar till festivalen! :)

10 juni, 2009

Dubtips: Zion Steppers - Zion Stepper Dub

Kunskap har kommit till mig att det här är Sveriges första dub. Nu är jag i bryderier med historian. Peps Stubbdub är utgiven 1979, Zion Steppers singel är såvitt jag förstår utgiven 1980. Spelades Zion Steppers in tidigare? Hur ligger det till? Någon med gammal god reggaekunskap kanske kan bistå mig.
Hur som helst är Zion Stepper Dub första a-sidespåret på en singel i Sverige. Zion Steppers hade Stefan Jernstedt på sång. En drivande kraft bakom bandet lär ha varit Dotun "Duke" Adebayo. Stefan "Sala Rasta" håller fortfarande på, hittade några låtar med honom.
Baksidetexten på singeln tackar Västerås sound system för "the baddest sound system night in Sweden" i september 1980. Minns jag rätt så var Governor Andy med där och pillade...
Den här dubben är inte lika bra som den är kul. Men det är pionjärer och de ska alltid hyllas. Eller hur?

09 juni, 2009

Kung Kodum - 110 på en 20-sträcka (Med Dubbar)

Shit, jag hade ju glömt bort mina skånska pågar i Kung Kodum. Hur kunde jag?

Hur som helst, Kung Kodum släppte två album under sin aktiva fas i mitten på 00-talet. Sedan 2006 har jag inte hört något från bandet. Låten (smakprov) jag valt är med på debutplatta Vik din egen krona, bli din egen kung (2005). Det här är fet musik.

Kung Kodum är skönt rootsiga med ett fåtal dubinslag. Och dubben de gör är bra. Blir det nåt mer från Kungarna? Jag tycker det varit oroväckande tyst nu i tre år. Är bandet nedlagt? Någon som vet?

Tack till Thuben för påminnelsen om Kung Kodums dubinsatser. :)

08 juni, 2009

Alborosie del 2

Okej, okej. Jag frångår mina dubinlägg men bara i kväll också. Eftersom mitt klipp från i går redan visats över 200 gånger på You Tube (för mig är det överväldigande hur snabbt filmer på tuben slår igenom) så tänker jag bjuda på två bonusklipp med Alborosie. Det är en bit av låten America från kommande skivan Escape from Babylon, så är det några minuter med publikfavoriten Kingston Town. Tyvärr blev minneskortet fullt och jag fick enbart plats med tre minuter av den cirka tio minuter långa versionen.



07 juni, 2009

Alborosie regerade i kylan

Så har man sett en utomhuskonsert i början på juni i kalla Sverige. Tur att musiken värmde så mycket! Först ut på Parksnäckan var Uppsala-artisten Format med band. Han körde cirka 30 minuter, bäst låt var hans tolkning av Syster Sols Gillar din vibe. Det är en snuskigare version, finns att höras här på Skawars.

Sedan var det dags för plantan på tillväxt, Junior Natural. Under mina två år i Uppsala har det pratats mycket om den här killen. Nu är han 14 år och debutplattan ligger i röret. Som han har utvecklats. Nu är han inte längre en gullig liten kille som kan sjunga. Nej, han är på god väg att bli en fullfjädrad artist. Bästa låt: hyllningen till URF och Yared. Den fick publiken att gunga.

Tredje artist ut IEye från Jamaica. För mig en helt okänd stjärna. Hon körde en skön blandning av dancehall och roots, som de flesta jamaicanska artister gör. Hon håller inte Queen Ifrica-klass men IEye håller helt klart hög klass. Kan tyvärr ej tipsa om någon låt.

Fjärde och sist ut den italienska jamaicanen som vi kommit dit för, Alborosie. Vilken publikdomptör! Jag såg honom på URF förra året och nu var han än vassare. Alla singlar som släppts, debuten Soul Pirate är bra material att ösa ur, och så nya skivan Escape from Babylon på det. Givetvis fick vi Uppsalabor höra "hyllningen" till stan, Operation Uppsala som är ett spår på hans nya skiva. Ett spår som handlar om polisens agerande i samband med URF då flera artister testades för narkotika.

Bästa låt med Alborosie blir svårt, men när publiken på slutet skanderade Kingston Town och han körde en säkert 10 minuter lång version inklusive trumsolo, så får det bli den. Dock skilde sig versionen oerhört åt mot den på skiva eftersom det blir mycket dancehall live. På skiva är ju låten väldigt rootsig.
Stort tack för denna warm up, även om det i fötter och händer efteråt mest känns som en URF Cool down. :)
Sist ett försök att ladda upp videoklipp på Youtube. Operation Uppsala!

Laddar för URF Warm up!

I kväll är det högklassig konsert som gäller i Uppsala. URF warm up med Alborosie, Format, Junior Natural m fl på ett ställe som heter Parksnäckan. Ni går alla förbi det på väg till festivalen, om ni kommer från stan. Nu laddas det för fullt i Roots archives t-shirt och med skidi-bom-bom... i högtalarna. :)

Återkommer med recension av konserten senare i kväll och kanske också med recension av Alborosies skiva. Den säljs förhoppningsvis på konserten även om releasedatum är satt längre fram.
Så bör han väl spela låten om Uppsala från kommande skivan, hehe.

06 juni, 2009

Viktorious the Dreadbot - Black mamba dub

Den här låten har jag hittat på nätet. Viktor Lindström heter artisten egentligen och var fram tills för ett tag sedan helt okänd för mig. I mitt sökande efter ny svensk dub hittade jag låten Black mamba dub. Det här är inte dumt alls! Hittills har jag bara hört två dublåtar med Viktorious the Dreadbot men med tanke på hur bra Black mamba dub och Ready, Set, Dub! låter så finns det mer att förvänta sig av den här stockholmaren.
Reggae galore gjorde en längre intervju med honom. Verkar vara en sympatisk kille, den där Viktor. Man får veta så mycket på nätet. Tydligen är Viktorious producenten bakom General Knas nya soloalbum som kommer inom kort. Den svenska reggaevärlden är liten. :)

04 juni, 2009

Rootvälta - Knowledge of dub

Hade tydligen missat Rootvälta i min genomgång. Det här spåret är från skivan In session (2000). Rootvälta, som gjort ett av de roligare svenska reggaeskivomslagen, dock ej till den här skivan.

Jag trodde svenska reggaearkivet skulle innehålla fler försök än jag räknat upp. Min princip hittills har varit att tipsa om en låt per artist. Nu, efter en månads bloggande, måste jag redan gå in på låttips nummer två per artist.

Nu kanske det är läge att ni tipsar mig om bra svensk dub som jag inte redan skrivit om. Förnya min smak lite! Jag väntar med spänning på Junior Naturals debutplatta t ex som jag vet kommer innehålla dub, men vad är mer på gång. Tipsa mig så lyssnar jag och tipsar andra.

03 juni, 2009

Senaste nytt om URF

Bloggredaktionen kan inte motstå att tipsa om en radiointervju i Sveriges Radio Uppland P4 med Yared Tekeste. Här berättar han om vad som är nytt i Uppsala reggaefestival 2009, bland annat om att en hel dag (torsdag 6/8) ägnas åt svensk reggae. Det ska också visas film!

02 juni, 2009

Jätten Finn - Vyssan lull in dub

Eftersom det strax är dags för att lägga lilla dottern blir det i dag en vaggvisa i bloggen. Vyssan lull kokar kittelen full... Här har Finn dubbat till den klassiska folkvisan som enligt Myggans nöjeslexikon först förekom i tryckt form i Evert Taubes vissamling Sju sjömansvisor (1919).
Den här versionen är dock från 2001, och dubbar igång ordentligt en bit in. På tal om folkvisor så har en isländsk reggaegrupp som heter Hjálmar gjort en version av Ack Värmeland du sköna. Ég Vil Fá Mér Kærustu heter den och är riktigt bra. Hjálmar är värt att upptäcka, om ni inte redan gjort det.

Oj, det här blogginlägget kom att handla om mer än Jätten Finn. Så kan det gå.

01 juni, 2009

Junior Eric - Soldater & krigare


Vadådå? Junior Eric? Det är väl inte dub, tänker du. Jodå, det här spåret på hans EP Stil och fason (2006) är dubbat på slutet. Jag vet att många gillar Junior Erics stil men jag har varit svårflörtad. Det finns bara två låtar som jag gillar hittills, Jobb & pengar från Partillos samlingsskiva, och så Soldater & krigare (Babylon vill inte ha nån dreadlock till sin dans). Vem som ligger bakom de sista minuterna dub i produktionen vet jag inte, troligen är det Partillo.

Bloggen tog några dagars solledigt, men å andra sidan blev det två inlägg i dag. Tack förresten för alla glada tillrop. Nu vet jag att det finns läsare i bland annat Eskilstuna, Nässjö, Uppsala och Malmö.

Slutröstat!

Första frågan jag ställde till er i bloggen var: Vilken dublåt tycker du hittills bäst om? Det var alltså utifrån de låtar jag tipsat om. Nu har bloggredaktionen slitit sitt hår (det gick fort), räknat och räknat (det är varmt ute så det tog lite tid) och följande slutresultat är Dubens sanning hittills:
  1. Finn the Giant - War Times Dub 37.5%
  2. Internal Dread - It's all about the dub 25%
  3. Kultiration - Det som låter fel i örat 25%
  4. Ital Skurk - Knäckt Dub 12.5%
Eftersom jag är sanningssägare kan jag inte dölja att röstantalet var knappt, åtta röster blev det. Vi får väl se om det är värt besväret att genomföra fler pollar... :)

Grattis Finn till segern i dubröstningen! Jag bjuder på låten för de som inte hört den! Vill du inte ladda ner den, kan du lyssna online.