Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

28 februari, 2010

Förfest? Här har du musiken!

Dagens recension handlar om ska, trall-ska, punkig ska, Ska-P och Manu Chao-inspirerad ska från Ska'n'Ska. Det var sju ska i samma mening det. Debutalbumet Gunshot Fanfare från Stockholmsgruppen kommer nu, kallaste vintern 2010. Debutsläppet från bandet kom 2006, då var det en självbetitlad EP. Sedan dess har bandet varit flitiga scenartister, cirka 200 spelningar har det blivit.

Som alla ska-akter är Ska'n'Ska en kraftfullt bemannad med åtta män och en kvinna. Förstås är det en ivrig blåssektion också, alla ingredienserna finns där. Vi bjuds på politiska texter på engelska, texter på spanska, skrålande körer, kritik mot svensk vapenexport och kritik mot FRA-lagen. Bland mycket annat.

Det här är musik för en häftig förfest en fredag- eller lördagkväll, det är musik för en ösig konsert på en schysst klubb eller varför inte ett festivaltält. Det här är däremot inte musik att lyssna noga på för att sedan recensera. Mitt livstempo och musikens tempo går i klinsch med varandra. Det låter inte dåligt på något sätt, det är bara fel för mig just nu. Framför allt störs jag av ett mycket dominant trumljud. För alla er andra, som inte lider av sömnbrist och har babyblues utan istället är i en festlig och festsugen fas i livet är den här skivan perfekt. Själv blir jag bara stressad och vill stänga av. Blåssektionen däremot är jag förtjust i.

Gunshot Fanfare rekommenderas till fans av Hoffmaestro & Chraa, Ska-P och Manu Chao. Själva nämner bandet Gogol Bordello som en referens. Skivan kommer inom kort att finnas tillgänglig online på Spotify och Itunes och finns redan att köpa i vissa skivbutiker i Stockholm.

En stor och färggrann fjäder i hatten för bandet är att de ska vara förband åt Eek-a-mouse när han gästar Kägelbanan i Stockholm 26 mars. Då är jag säker på att bandet kommer till sin fulla rätt, även för mig.

27 februari, 2010

Var är Tommy Tip?

En uppmärksam läsare, Jakob, tyckte jag skulle spana in ett projekt som göteborgaren Tommy Tip är inblandad i.

Han gästade bland annat på Kapten Röds debutskiva 2007, där de tillsammans gjorde Du E La Go. Han gjorde ett spår på Partillos samling Högre Standard sommaren 2008 under namnet Blotta Förskräckelsen. Jag vet faktiskt inte om han var ensam eller om de var fler. En låt nådde dagens ljus vad jag vet, Skjut Först.

Nu är Blotta Förskräckelsen aktuell igen på en låt ihop med Ravekommissionen (roligt valt gruppnamn för övrigt). Kanske är det också Kapten Röd som hörs? Se, hör och döm själva. Låten heter Kriminell Skank.


26 februari, 2010

Bredden bekräftas av Diegojah

Gratis är sött och gott. I det här fallet gäller det stockholmaren Diegojah som släpper sitt album Dancehall Sweet till alla oss helt fritt.

Den här recensionen förtjänar först en bakgrund. Jag har aldrig varit något dancehall-fan, annat än av gammal 80-tals. När det kommer till festivaler väljer jag alltid roots-spelningar före dancehallen, tröttnar så fort på den moderna dancehallen live. Dock har jag blivit mer och mer tolerant mot stilen. Nu sitter jag alltså med en skiva som innehåller enbart dancehall och ska recensera den.

Diegojahs skiva består av två delar, kan man säga. Uppdelningen beror på vem som suttit i producentstolen. Ena halvan är gjord av Viktorious (Sverige), den andra av Raggattack (Spanien). Först ut är de svenska rytmerna. Jag blir väldigt förtjust. Det känns lekfullt, avspänt. Jag är en fan av ljudbilden, som är lite ickefundamental. Det är blippigt. Ett spår är bekant för oss som följer den svenska scenen, From the first day bygger på samma rytm som Gangstrar med GeneralKnas och Storsien från Generalens album sommaren 2009.

Behållningen för mig är först och främst Diegojahs sång. Det andra är den blippiga ljudbilden. Mest smittsamma spåret är nog ändå titelspåret, som bygger på Viktorious-rytmen Payback. Skivan kan du ladda ner från Diegojahs hemsida eller direkt via den här länken.

Nu börjar jag bli riktigt imponerad av hur bred den svenska reggaescenen är 2010 och hur bra det låter. Det är en frisk scen vi har, livfull och vital. Keep up the good work, alla artister och producenter.

Skön roots av Mekka

Det händer ibland att skivbolag och marknadsförare hör av sig med tips om artister. Ibland är det bra grejer, ibland dåligt. Häromdagen mejlade en promotor om artisten Mekka. För mig var det ett nytt namn, men han spelade till exempel på Uppsala Reggae Festival 2006 (jag var inte där, valde friidrotts-EM i Göteborg istället...). Nu har jag bekantat mig med artisten och det är en skön, ganska långsam roots han bjuder på.

Han har kopplingar till avsomnade Uppsalabandet Natural Way och Cool Runnings. Sedan två år tillbaka har han kontrakt med tyska bolaget House Of Riddim. Nu är han aktuell med singeln Made Of, som enligt uppgift närsomhelst ska släppas på till exempel Itunes. Låten är rootsig med dancehall-inslag. Promotorn tycker att han kan jämföras med Gentleman, och visst finns det klara kvaliteter i den här killens musik.

Med sin ovanliga bakgrund (född i Saudiarabien, uppvuxen i Libyen och Sverige) är han definitivt intressant. Han är värd att lägga 15 minuter av er MySpace-tid på till att börja med. Den låt som fångade mig mest var Stereotype.

24 februari, 2010

Första artistsläppet till URF

En stor nyhet damp ner under onsdagskvällen. Gentleman & The Evolution, Misty In Roots, Kalle Baah, Kapten Röd, Channel One Sound (UK), Serengeti och Slag Från Hjärtat är de sju första akterna som är bokade till Uppsala Reggae Festival 2010.

Det är ett senare släpp än tidigare år, men arrangörerna skriver "detta är bara början, mer tillkommer snart och det i rasande fart, det är bara drygt fem månader kvar till 10-årsjubileumfesten. Det kommer att bli ett axplock av de bästa artister som har varit på URF, och en hel del nya bekantskap".

Ni som följer bloggen vet att några namn dyker upp på många festivaler i sommar: Kapten Röd och Serengeti. Misty In Roots är en favorit, jag har ingen aning om vilken klass de håller i dag men läs gärna ett tidigare inlägg om engelsmännen här. De spelade också på festivalen 2003. Slag Från Hjärtat hyllades nyligen av mig för sin debutskiva så det känns som ett givet val, dock inte på grund av min recension. Ähum. Kalle Baah 30-årsjubilerar och lockar alltid mycket publik, Gentleman är en publikfavorit bland annat efter tidigare spelningar i Uppsala.

Channel One Sound har jag inte benkoll på men visst är det Mikey Dreads gamla soundsystem? Jag tackar den uppmärksamma läsare, Malin Norén, som helt riktigt påpekade för mig att Mikey Dread är död. Ljudsystemet lever vidare.

Känns som ett bra första släpp, tycker jag. Kommentarer på artisterna?

Helt Off till Borlänge

Heja Borlänge! Peace & Love-festivalen har nu bokat akt nummer sex med reggaekoppling för sommarens festival. Skåningarna Helt Off är ju på gång med comebackalbum och flera festivalspelningar (Öland Roots t ex), och nu kommer de till Peace & Love också.

Tidigare klara bokningar är Kultiration, Glesbygd'n, Chords, Rootvälta och Serengeti.

23 februari, 2010

Rootvälta dröjer

Ytterligare ett band har hört av sig om min sammanställning över kommande skivsläpp första halvåret 2010. Rootvältas album hinner inte bli klart innan sommaren. Slutet av året är mer troligt, meddelar bandet.

Recensioner på gång

Inom några dagar kan ni förvänta er recensioner av två debutalbum. Diegojahs debut Dancehall Sweet fick jag i går och Ska'n'Skas debut Gunshot Fanfare ska komma med posten senast i morgon onsdag. Det betyder att ni framåt slutet på veckan kan få matiga recensioner, alldeles gratis.

22 februari, 2010

Partillo - Sveriges mest anlitade?

Patrik "Partillo" Alexandersson har som vanligt händerna fulla. Om han inte producerar beats så spelar han i det ena kompbandet eller det andra. Men han har tagit sig tid och berättar för Svenska reggaebloggen om det sorgtyngda 2009 och fullbokade 2010.

- 2009 var ett jävligt år för mej, som ni kanske förstår. Kändes grymt att få ut Junior Erics skiva tillslut dock. Strax innan Eriks dödsolycka hade jag och Papa Dee bestämt oss för att inleda samarbetet runt hans kommande skiva. Jag hade gjort skisser till en tredjedels skiva, men från och med januari - Eriks olycka - så stannade allt arbete upp. Orkade absolut inte ta tag i något konkret på ett par månader. När jag sedan började resa mej så bokade jag en resa till Italien, där Papa Dee för tillfället höll till. Jag gjorde grunden till hans skiva i min studio i Göteborg och vi voicade där nere i Italien, berättar Partillo.

Han berättar att arbetet med Papa Dees kommande skiva fortfarande pågår och ett samarbete med Singa D, som kommer släppa sitt debutalbum under 2010:

- Just nu jobbar jag alltså med Singa D:s fullängdare och Papa Dees fullängdare, samt även Whales fullängdare som vi ska lansera i Nigeria (hans hemland). Och sist men inte minst Collie Buddz! Jag kommer att ha med ett par riddims på hans skiva också.

- Nu har jag precis slutfört mina riddims/låtar som jag ska ha med på både Serengetis skiva samt Kapellets (Snakka San, Ludde, Jeepstarr) fullängdare samt Panetoz kommande skiva (hiphop/dancehall från Stockholm). Det är alltså fullt upp! konstaterar Partillo.

Rytmsamling till våren
Partillo berättar att han i vår planerar att släppa en rytmsamling på sin nya dancehallrytm, men han vill inte avslöja mer än så just nu. Som om inte det här räcker. Han ska spela trummor bakom Syster Sol, Kapten Röd, Jaqee, Serengeti, Etzia med flera. De flesta gigen är med Hot This Year Band men även en del med The Kokoonuts.

- Jag har förmodligen glömt att skriva med hälften av det jag just nu gör så jag kanske får uppdatera senare, skriver Partillo i sitt mejl.

21 februari, 2010

Två till vill vara med

Har fått mejl från två artister/grupper som jag missat i min lista över kommande skivsläpp. African Child & The Prophet Unification släpper sin andra platta. Sedan mejlade en nybildad grupp, Störda Poeters Sällskap, att de släpper en EP till sommaren. Värt att notera: en av medlemmarna är Fredrik Mikaelson.

20 februari, 2010

Nordiskt slag om Öland

I dag presenterar arrangörerna av Öland Roots en soundclash som äger rum i juli. Det blir ett slag mellan Sverige, Norge och Danmark. Följande skriver arrangören i sitt utskick:

Stereo Steppers Soundsystem grundades 2003 i Falun och har sedan dess förflyttat sig ut i landet med bas i Stockholm och Malmö. Efter ett 7 år i businessen med tillhörande spelningar över hela landet och flera Jamaica-resor, är Stereo Steppers mer än redo att ge sig upp i ringen för att mobba Jah Ark och Firehouse.

Jah Ark Manifest är ett av Norges äldsta och mest aktiva sounds som är nyligen hemkomna från Jamaica och är riktigt kaxiga efter att ha slagit Axxionpack i Winter War-clashen. Tidigare har de clashat mot bland andra Viking Champion Sound i Norge, vilka de besegrade. Nu är de mer än redo att ge sig ut på det riktiga krigsfältet!

Firehouse har sedan 2005 gjort sig ett namn i Skandinavien, framförallt för deras unika digitala profil men även för att de är ett av de danska sounds som har clashat mest. År 2006 slog de Zulu Souljahs, 2007 hamna de på andra plats i DSCM, 2008 vann de över Million Vibes i en 45 shoot out och nu är de mer än redo för att reppa den röd vita flaggan.

Hosts/Warmup Sound är Dj Shirkhan och Sammy K från Safari Sound.

19 februari, 2010

Mängder med skivsläpp i vår

Redan har tre svenska reggaealbum släppts i år, Internal Dread, Robert Athill och Slag Från Hjärtat. Mängder med album är på gång. I dag publicerar Svenska reggaebloggen sin exklusiva sammanställning över aktuella svenska skivor under vintern/våren. Rytmsamlingar är undantagna. Märker ni att något saknas eller är felaktigt? Hör i så fall av er till mig! Kommentera gärna vilket skivsläpp ni ser fram emot mest.

African Child & Prophet Unification (våren)
Amsiebrown (våren)
Daniel Asher & Jah Covenant Band (mars/april)
Diegojah - Dancehall Sweet (24 februari)
First Light (våren)
Foona (maj)
Glesbygd'n in dub EP (våren)
Governor Andy (två album) (oklart)
Hanouneh (våren)
Helt Off (våren)
Internal Dread - Food (mars)
Ital Skurk (mars)
Joey Fever (oklart)
Junior Natural - Rising Son (oklart)
Kapellet - Three The Hard Way (våren)
Kapten Röd (senast i maj)
Leafnuts (våren)
LionDub (våren)
Lobstah (våren)
Papa Dee meets Internal Dread In Dub (våren)
Papa Dee (våren?)
Million Stylez - Everyday (mars)
Mysticman (februari)
Papa Rock - Maga dub (våren)
Ras Cricket (två album) (våren)
Serengeti (våren)
Sheya Mission (våren)
Singa D (våren?)
Ska'n'Ska - Gunshot Fanfare (februari)
Stures Dansorkester (våren)
Störda Politikers Sällskap EP (sommaren)
Urban Tribe Stockholm (våren)
Whales (våren?)

18 februari, 2010

Blås och afrikanskt på nya Sture-plattan

2006, under pågående Svenska Akademien-karriär, släppte Sture från nämnda grupp sin solodebut. Då var det ett tydligt rootsalbum med ett flertal covers på. Nu när Akademien har splittrats är Carl-Martin "Sture" Vikingsson på gång med nytt igen, samtidigt som han gett sig in på den politiska arenan för Miljöpartiet också. Svenska reggaebloggen har hört sig för med Sture vad som kommer hända under året.

Hur det går med ditt album? Jag har fått veta att det kommer släppas under våren.

- Det går bra. Planen är att skivan ska komma ut innan sommaren. Alla låtar är färdigskrivna, grunder är i stort sett färdiga. Återstår då att producera: lägga blås, körer, slagverk och allmänt pyntande, såna grejer.

Vad kommer skilja Stures Dansorkester 2010 mot 2006, stilmässigt och produktionsmässigt?

- Känslan är att det här är en skiva som textmässigt är personlig, musikaliskt rootsig men med inslag av afrikanskt och kanske lite soul. Det är mer av låtar än vad det är beats och riddims.

Kommer det vara covers med även på den här plattan?

Det blir bara en cover. På live-fronten har vi testat att köra med kör- och blåssektion, och det har känts bra. Jobbar med att få fram ett fartigare uttryck där, med mer röj, men ändå tyngd. För mig är det viktigt att hitta fram till en stil som är vår, så vi arbetar inte så mycket med att göra versions på befintliga rytmer och så. Det finns det andra som kan göra så mycket bättre.

Jag undrar hur du ser på att kombinera politiken med artisteriet. Finns det några problem, som du ser det nu?

- Hur det funkar att kombinera vet jag inte än, men jag tycker att det är skönt att gå in i det partipolitiska utifrån detta att jag redan har en plattform för att föra fram politiska budskap i musiken. Det ger mig ett oberoende. Problemen tänker jag mig skulle vara tiden, men å andra sidan är jag ju redan borta från det där att köra musik på heltid, som jag gjorde under några år med Akademien. Jag trivs bra med att kombinera sysselsättningar, tycker att allt jag gör växer av det, även om det ibland kan bli lite stressigt.

Vilket sätter du främst nu, politiken eller musiken?

- Var mitt fokus kommer att ligga kommer valet och väljarna avgöra. Som det ser ut nu kommer jag dock inte att hamna bland toppnamnen på Miljöpartiets riksdagslista, så om jag skulle komma in skulle det vara genom att jag blev inkryssad. Jag kandiderar på listan i Stockholms län, men också i västra Skåne. Överlag är min ambition med att engagera mig i politiken det att profilera och utveckla grön ideologi, eftersom jag känner varmt för det, även när det gäller den mer handfasta
och dagspolitiska delen. Skulle jag inte hamna i riksdagen så tänker jag ändå arbeta politiskt på annat håll, är bland annat nominerad till en del styrelseplatser i partiet. Att skriva låtar kan jag inte sluta med, det har jag gjort så länge jag kan minnas.

I kväll kommer du till Uppsala och spelar med Congoman Crew på Norrlands Nation. Vad kommer vi få höra?

- Det blir gamla låtar från både Akademien och Stures Dansorkester, men vi ska också bjuda på material från kommande skiva. När vi har repat har det låtit bra, det ska bli skitkul. Räkna med att få exempel på hur man kan göra roots på röjigt vis!

17 februari, 2010

10 000-klubben

Nu är bloggen med i 10 000-klubben. Alltså inget snusk på 10 000 meters höjd utan 10 000 unika besök. Tack alla! Egentligen borde jag försöka ta reda på vem som var nummer 10 000 och belöna på något sätt. Om du känner på dig att du var nr 10 000, hör av dig! ;)

Remixtävling på Matisyahu

Leontin, producent som bland annat jobbar med gruppen Desert Rose (som bloggen tipsat om förut), mejlade mig i går och tipsade om en tävling som pågår just nu. Matisyahu, amerikanen som lyckats med bedriften att ligga högt på Billboardlistan med reggaeskivor, har en tävling som går ut på att remixa hans låt One Day. Man får fyra veckor på sig, sedan ska det röstas i två veckor. Jag har ingen koll på hur många andra svenskar som remixar låten, men tycker ändå att Leontin förtjänar lite uppmärksamhet för sin remix.

16 februari, 2010

Janne Baah talar ut

I höstas firade han 30 år med sitt band och det finns knappt ett reggaefan i Sverige som inte någon gång sett Kalle Baah spela. Han spelar in flera av de största reggaeartisterna i studion i Skärblacka, har varit ljudtekniker åt Svenska Akademien när de spelar live, bland mycket annat. Janne Karlsson är mannen i blickfånget, han som sitter vid trummorna men som nu kliver fram i rampljuset. Det blir en intervju om Skärblacka, Radio Luxemburg, 90-talet och Red Hut-studion.

Allting började i Skärblacka när du var tonåring. Hur lärde du känna de andra i Kalle Baah?

- Jag, Pelle Johansson (sångare och gitarrist) och Jocke Salinder (basist) gick i samma skolklass och vi bestämde att vi skulle bilda ett band. Det gjorde vi, och genom pop-, punk- och rockmusiken blev det slutligen något som kunde liknas vid reggae.

Vilka sneglade ni på i början, vilka ville ni låta som?

- Vi försökte väl härma den musik som gick att få tag på den tiden i Norrköping/Skärblacka. Det var uteslutande vinyl-LP, singlar fanns inte att få tag på. Det blev Bob Marley, Culture och Gladiators typ. Sveriges Radio spelade aldrig reggae fram tills Tomas Gyllings program Radio Västindien kom till världen.

På tal om radio, vad har låten She's gone med Bob Marley betytt för dig?

- Jag var 14 år och lyssnade ofta på Radio Luxemburg på nätterna hemma i pojkrummet, och där dök den upp en natt. Radio Luxemburg lirade bra musik hela nätterna och störde säkert min skolgång, men jag kunde bara inte stänga av radion. She's gone var öppningen in i reggaen för mig. Jag kollade vem som lirade låten och fann då Bob Marley and The Wailers, Så den har förstås betytt väldigt mycket för mig.

Kalle Baah har hållit på i 30 år, släppt fyra album, ett stort antal singlar och en samlingsskiva. Enligt Janne Karlsson har bandet lyckats sälja 50 000 skivor utan att satsa en krona på marknadsföring. Men vilka faser har bandet gått igenom?

- Vi har haft en ständig fasförskjutning. Från den svenska rootsfasen till den poppigare engelska fasen och tillbaka till den svenska igen.

För mig känns ert 90-tal som er musikaliskt svagaste period. Vad säger du om ert 90-tal, med perspektiv på det?

- När Natural-plattan var klar 1992 var det givetvis helt ute med engelska texter så inga seriösa skivbolag nappade. Vi bestämde oss då att ge ut den på eget bolag, och så blev det. Vi tryckte 1 000 vinyler och som komplement motvilligt 500 CD:er, som då var en ny "fluga" och som inte kommit för att stanna, sa profeterna. LP:erna finns fortfarande kvar i källaren, dock inga CD, berättar Janne.

- You are my angel och Ugly girls från Natural spelades flitigt både i lokal- och reklamradio och även i riksradion. Vi medverkade också i några TV-program. På den tiden spelade reklamradion precis vad de kände för, och det gynnade oss oerhört. Vi blev kända i alla möjliga städer och orter och kunde därför också utvidga vårt livespelande. Vi gjorde även albumet Soon come 1995 som vi spelade in i Tuff Gong-studion i Kingston. Personligen tycker jag upplevelsen av att spela in på Jamaica var oerhört mycket starkare än resultatet. Vi gjorde även några spelningar på ön och blev väldigt väl mottagna av den inhemska publiken.

- För att återgå till det du kallar svagaste Baah-perioden så var det Natural som skapade det intresse som fortfarande finns. Jag kan också upplysa om att den första plattan Blacka Rasta (1985) tills dess
bara sålt ungefär 1 000 exemplar. Den tog fart långt efter att Natural kommit ut.

Ni firade som sagt 30 år i höstas med en utsåld jubileumsspelning i Norrköping. När får vi utanför Norrköping se er fira med spelningar?

- Vi kommer inte att kunna göra någon så omfattande spelning som vi gjorde i Norrköping. Vi hade i stort sett alla medlemmar där som varit med i Baah genom åren. Det var en skitkul spelning måste jag dock tillägga. En väldigt skön känsla att spela med någon man inte träffat på 22 år.

Nu släpper vi Kalle Baah. Red Hut-studion, berätta bakgrunden till studion.

- Det är vår gemensamma studio, men det är väl jag som mest tillbringar tid där. Vi hittade ett gammalt hus som vi gjorde om till replokal/studio.

Flera av Sveriges större reggaeakter som Kapten Röd och Governor Andy spelar in hos dig. Vad är det som gör att Red Hut lockar?

- Det är en skön och avslappnad känsla i huset och jag tror att det kan vara skönt att komma från storstan en stund. Som bonus låter det jävligt bra i studion också, om man får säga det själv!

Vad är det som gör att du efter 30 år fortfarande intresserar dig för reggaen?

- Kärleken till reggaemusik är fortfarande drivkrafen. Nu som då.

Spelar du någonsin någon annan musikstil?

- Väldigt sällan numera. Jag var med i ett Clash-coverband för några år sedan och även i ett countrypunkband som hette Nashville Neurotics för 15 år sedan.

Jag måste avsluta med Skärblacka. Vad är det som gett Skärblacka ett skimmer i reggaesammanhang?

- Det har funnits extremt många reggaeband i Skärblacka genom åren med tanke på att det är en så liten ort. Musikföreningen Blacka Musik har ju spelat en stor roll . Som mest tror jag det fanns 13 reggaeband igång samtidigt. Vi har även haft reggaefestivaler sedan 1981 i Skärblacka. Internationella band och artister som Israel Vibration, Culture, Freddie McGregor, Michael Rose, Bob Andy och Macka B har varit på besök och de flesta svenska storheterna har givetvis också varit här, listan skulle bli lång. De sista åren har det varit över 2 000 personer i publiken. Intresset är stort och det verkar bara bli större.

15 februari, 2010

Boken många väntar på

Ett bra tag har vi reggaeinsatta väntat på boken om svensk reggae. Min kontakt med författaren Kristian Lönner i helgen visade sig vara ett lyckokast. Det har nämligen hänt positiva saker nyligen.

- Faktum är att de senaste veckorna varit väldigt glädjande när det gäller boken! Kanske kan alla bitar äntligen falla på plats, berättar Kristian Lönner i ett mejl.

Boken har gått under arbetsnamnet Dubsjuk och Lönner började sitt arbete sommaren 2007. Mängder med intervjuer har gjorts, också besök vid skivinspelningar, konserter med mera. Boken ska ge hela historien från de första jamaicanska hitsen på 60-talet till dagens scen.

Det har varit problem längs vägen, men nu när Kristian Lönner bland annat bytt förlag från Reverb till Stenberg Schentz Förlag så är förhoppningen att boken ska vara klar innan sommaren.

- Nu är arbetsnamnet "Jamaica - Sverige, Tur & Retur". Namnet kommer sig av bokens struktur. Den börjar med hur reggaen kommer från Jamaica till Sverige och slutar med hur svenska producenter idag skickar ljudfiler till jamaicanska artister, berättar Kristian Lönner.

Behöver det påpekas att bloggen ser fram emot när boken når bokdisken?

14 februari, 2010

Bloggen gick bet på Sheya

Jag fick nys om en artist som heter Sheya Mission och tänkte göra en intervju med henne för att öka nyfikenheten om henne. I min research letade jag runt på diverse hemsidor men hittade nästan ingenting. Det visar sig vara meningen att man inte ska hitta så mycket. Jag fick ett kort mejlsvar från Sheya Mission om varför.

- Det är ett medvetet val. Jag brukar tacka nej till intervjuer och artiklar. Dels har det att göra med att jag är rätt blyg när det gäller den typen av uppmärksamhet, vill hellre låta musiken tala, dels så har jag en förhoppning om att de som hör mina låtar ska få göra det opåverkade av info om mig som person.

Hon berättar också att hon tycker att musik är som bäst när man hör den utan något "filter", bara musiken så som den är. En som uttalar sig om Sheya Mission är Jonahgold på Goldheart Music:

- Sheya Mission är i min mening en helt unik artist med äkta reggaedjup och andliga vibbar. Den typen av artist som fanns förr; Congos, Hugh Mundell, Pablo Gad osv, berättar Jonahgold.

Hon har en skiva på gång, den ska komma i år, men inget exakt datum är satt ännu. Vi kan i alla fall höra utvalda låtar med henne, både på MySpace och på hennes hemsida.

13 februari, 2010

Schlager goes reggae: Ted

I mitt arkivgrävande efter kul och udda reggaeinslag har turen i dag kommit till Melodifestivalen. Ted Gärdestad gjorde ihop med Annica Boller (hans dåvarande sambo) en lättviktig popreggae i 1980 års festival. Den placerade sig på femte plats. Text och musik: Ted Gärdestad och Kenneth Gärdestad. Låten kom senare med på Teds album Stormvarning (1981).

12 februari, 2010

Hur är nya Helt Off-skivan?

Timbuktu har svaret på frågan i rubriken. Följande skriver han på Twitter i kväll:

"Nya Helt Off plattan e FET!! Third time's the charm."

Nu är visserligen Timbuktu jävig som nära knuten gäst på Helt Offs två skivor, men ändå. Svenska reggaebloggen har vid flera tillfällen försökt få Måns och Jens i Helt Off att svara på frågor men utan resultat. Ni får vänta vidare på att höra mer om plattan som kommer i år. En sak är säker: Helt Off är inbokat till Öland Roots i sommar.

Kalle Baah och Kapten Röd

Även Emmabodafestivalen vill ha reggaeartister i sommar. Kapten Röd och Kalle Baah är nu inbokade, sedan tidigare också Hoffmaestro & Chraa. Andra kända artister klara för Emmabodafestivalen (29 juli-31 juli) är Hästpojken, Maskinen, Radio Dept och Deportees.

11 februari, 2010

Festivalbokningarna droppar in

Urkultfestivalen hänger på andra festivaler och bokar reggaeakter. Jaqee, Kapten Röd och Serengeti är inbokade hittills. Festivalen är samtidigt som Uppsala Reggae Festival, men det behöver ju inte hindra artisterna från att dyka upp på båda, eller hur?

Urkult hålls som vanligt i Näsåker, i år 5-7 augusti och biljetterna har redan börjat säljas.

Stödkonsert för Haiti

En del av Uppsalas musikscen har bestämt sig för att hålla en stödkonsert för Haiti på måndag. Spelar gör bland andra Format, Dani M och STGK som alla har reggaekoppling plus en massa andra artister. På Hijazz på måndag kväll kl 19.

10 februari, 2010

Diegojah - snart ute

Albumet som skulle kommit i höstas som skulle kommit i december kommer i februari. Diegojahs första album, Dancehall Sweet, har alltså blivit kraftigt försenat.

- Albumet är klart om cirka två veckor. Bara mastring av albumet kvar. Det blev väldigt försenat vilket vi är väldigt ledsna över, förklarar Alexander Sjöbäck, marknadsförare av Diegojah.

Singeln i höstas, Electric Music, var något av det klistrigaste på svenska reggaescenen under 2009, i varje fall enligt Svenska reggaebloggen. Det ska bli intressant att höra om albumet innehåller fler hits av samma kaliber. Ni vet var ni får läsa en recension inom kort.

09 februari, 2010

Rootvälta klart för P&L

Jag tror att kopplingen mellan reggae och kärlek nått fram. Peace & Love i Borlänge har nu bokat akt nummer fem med reggaekoppling för sommarens festival. Dalarnas stolthet Rootvälta ska spela på festivalen. Tidigare klara bokningar är Kultiration, Glesbygd'n, Chords och Serengeti.

Rakt in i hjärtat

Det spretar, det är bångstyrigt. Det är många stilar som ska samsas men jäklar vad det svänger! Slag Från Hjärtat verkar vara en demokratiskt styrd grupp, alla ska få tycka till. Därför får vi på det självbetitlade debutalbumet höra traditionell roots reggae, nyahbinghi, tonsäker sång, mindre tonsäker sång, sång på svenska, engelska, spanska och afrikansk ökenblues. Bland mycket annat. Spretigheten är albumets styrka och på vissa punkter dess svaghet.

Jag blir alldeles varm i kroppen av budskapet i låten Afrika. Det är klassisk roots reggae blandat med instrumentet guembri, en slags luta som används i gnawa-musiken, som sätter den behagliga musiken och så texten i sann rasta-anda om alla människors lika värde och att vi alla en gång härstammade från Afrika, oavsett hudfärg. En annan höjdare är den sedan tidigare kända låten Ge & Få. Låten fick en video under 2009 men har redan tidigare spelats live av bandet i flera år.

Äntligen nyahbinghi
Mitt tredje positiva låtval blir Nyahbinghi. Här är det sång på engelska, och jag får sådana sköna Ras Michael-vibbar att jag ska leta upp min Trojan-box med nyahbinghi-låtar på. Jag är oerhört svag för den långsamma, meditativa nyahbinghin och önskar att fler artister skulle våga sig på den. Vill minnas att Nazarenes gjort någon låt och att Peps Persson gjort något försök men annars är det mycket tunnsått med den sanna, spirituella reggaen i Sverige.

En sak har jag svårt att förstå. Varför lägger bandet sången så högt när inte alla sångare klarar av tonerna? Sången borde anpassats efter förmågan mer än vad som gjorts. Det kan bli problem att framföra låtarna live om det redan på skiva är svårt. Mot slutet kommer samma låt i tre versioner; på svenska, spanska och engelska. Jag förstår att man vill bredda sig mot en större publik med vissa låtar, men det blir lite tjatigt att höra samma rytm på tre spår i rad, fastän det är olika sångare och olika språk. Det här är ingen singel utan ett album.

Ett extra plus vill jag ge till blåssektionen i Slag Från Hjärtat. Den består endast av en person: Colin Dyall. Som han hanterar saxofon, trumpet och trombon! Han är en stor anledning till svänget på flera låtar.

2010 - bäst hittills?
Se bortom den ibland lite svaga sånginsatsen. Lyssna istället på texterna, lyssna på rytmerna. Känn in denna sköna mixen av musikaliska stilar och språk. Jag blir uppriktigt glad, rörd och lycklig av den här skivan.

Redan har 2010 gett oss fyra utmärkta album (Internal Dread, Mysticman och Robert Athill är de övriga) att lyssna på. Jag tror på allvar att 2010 blir tidernas starkaste reggaeår i Sverige.

08 februari, 2010

Glesbygd'n in dub

Ett av Sveriges många omtyckta reggaeband har nytt material på gång nu under våren. Glesbygd'n har gjort en EP som kommer innehålla tre helt färska låtar från Tid'n lid-sessionen (2009), och två dubversioner.

Skivan kommer säljas på bandets hemsida, något releasedatum finns inte än. Ambitionen är också att EP:n ska hamna Spotify så småningom.

Johan Åhman, gitarrist i bandet, berättar att man är i färd med att boka in sommarens spelningar.

- Vi får se var vi hamnar. Eftersom några av oss blivit föräldrar sedan förra skivan ändras ju en del rutiner, men på ytan kommer skillnaden att vara liten. Vi gillar att spela, och kommer att fortsätta med det ett bra tag framöver! lovar Johan Åhman.

Svenska reggaebloggen har tidigare berättat att Glesbygd'n är klart för Peace & Love-festivalen i Borlänge i slutet på juni.

07 februari, 2010

Mysticman når höga toppar

Från början var det här tänkt att bli en recension med ett ljummet betyg. Jag var inte så imponerad av Mysticmans Rock of my foundation. De första lyssningarna på albumet var inte till dess fördel. Det kändes segt och ospännande. Det var först vid spår nummer 5, Trust, som det började rycka i mig. Det var den första upptempo-låten på albumet.

Nu, efter fjärde eller femte lyssningen, är jag mer positivt inställd till den lugna, mjuka sången. Det som först kändes svagt och lite trist lyfter nu flera klasser. Fortfarande tycker jag att starten på albumet är lite i långsammaste laget för att fånga in nya lyssnare, men höjdpunkterna är definitivt fler nu än då.

Vem är då Mysticman? Enligt pressutskicket som medföljer skivan har han både dominerat internet och den svenska undergroundscenen i flera år och har dessutom spåtts en lysande internationell framtid ett bra tag nu. Lite väl stora ord tycker jag, framför allt gällande internetdominansen, men jag kan ha missat något. Klart är dock att Mysticman från Hallstavik, numera bosatt i Alby, levererar en skiva som kommer snurra flitigt hos er som ger honom flera chanser. Om du däremot är en sådan som snabblyssnar en skiva så riskerar du gå miste om de sköna låtarna Lead our way, New dream, Trust och Giving me vibes.

Skivan är en produkt av Mysticman och Jonahgold, det är snyggt sound, det är klockren sång och det är mest rootsspår men även ett och annat mer upptempospår i dancehallstil. Mysticman spelar dessutom merparten av instrumenten själv och har skrivit låtarna.

Det här är ett debutalbum, det lovar gott inför kommande album. Vi kan väl misstänka att Mysticman kommer dyka upp på en eller annan festival till sommaren. Det är han förtjänt av efter den här debuten.

Skivan släpps till försäljning 27 februari.

06 februari, 2010

Dans i Uppsala

I kväll är det soundsystem som gäller på Karlssons kök i Uppsala igen. Senast var det fint utländskt besök av Bush Chemist och King General. Den här gången blir det lokalderby mellan Meditative Sounds och Dub Tribulation. Sounden kör på egna system. Roots och dub med tillhörande dubplates är det som gäller, enligt de insatta.

Prisad blogg

Vi säger grattis till Navid Modiri! Hans blogg 365 saker har nämligen blivit prisad med Stora Bloggpriset 2009 i kategorin Nöje & Kultur. Navid är i reggaekretsar känd för sitt band Navid Modiri & Gudarna, men han har också varit programledare för Filmkrönikan i SVT och Kvällspasset i P3. Numera är mångsysslaren alltså också prisad bloggare. Grattis säger Svenska reggaebloggen och siktar på att ta hem priset 2010...

05 februari, 2010

Mer reggae i radio

Syster Sol och Robert Athill gästade SR Metropol i morse. Lyssna här och här.

Mysticman live på radion

Gillar du skivaktuelle Mysticman? Om en vecka kan du höra honom live i P4 Radio Stockholm, enligt skivbolaget Rub-a-dub. Troligen blir det intervju och musik från skivan. För att höra i efterhand går du in på den här länken, välj 11.30-12.00 för 12 februari. Det kan bli aktuellt med liveframträdande i samma kanal i mars.

Till helgen kommer Svenska reggaebloggen recensera Mysticmans debutalbum Rock of my foundation.

04 februari, 2010

Scratch firar Bob på KB

Häromdagen hade Svenska reggaebloggen en genomgång på vad som händer när Bob Marleys 65-årsdag firas. En spelning värd att nämna hade redaktionen missat, nämligen att Lee "Scratch" Perry kommer till KB i Malmö för att lira. Ge gubben chans! Ibland låter det bra, ibland mindre bra. Han spelar på KB på fredag, dagen före Bobbans födelsedag.

Ytterligare några ställen firar Bob till helgen, bland annat blir det DJ-kväll på Krischansta Nation i Lund. I Norrköping blir det soundsystem på Svea Skeppet.

Den tyngsta bokningen är nog ändå Tarrus Riley och Duane Stephenson på Konrad i Västerås. Där verkar det dock inte ha med Bob Marley att göra, men vilken bokning! Fredag kväll är det som gäller.

Och så Bob Marley-kören som bloggen skrev om nyligen, i Karlshamn på lördag kväll.

Vinterrytmer för rumpan

Ett relativt okänt band med mycket rutin är Rumprytm från Stockholmsförorten Årsta. Passande nog nu i vintern har de gjort en video till sin låt Hal date. Magnus Bernholz i bandet berättar:

- Vi är ett band på uppåt 10 musikanter som försöker samla ihop oss i Årsta, för att spela egna låtar i baktakt och andra rytmer, vi har väl hållit på i några år, och haft nån spelning till sommar och jul. Det är först nu vi fått ihop en bra grund att utveckla inför kommande spelningar, planen är att vi till våren ska släppa en platta och vara ute och giga mer.

Bandet släppte en slags EP i juni 2009, låtar som finns att höra på Myspace. Magnus Bernholz berättar att han har kopplingar till Governor Andy.

- Jag kommer från Västerås och till kuriosa hör att jag lärde känna Governor Andy när han typ 1976 var ihop med min storasyrra.

Han berättar att Rumprock är ett kompisband med musiker från olika bakgrunder som blues, punk och rock'n'roll. Bandet består bland andra av Tor Pentén (med bakgrund i Rednex), Peter Ampull (KSMB) och Stevie Klasson (Hanoi Rocks).

- Själv har jag tidigare spelat i rock'n'roll-band i några år med Tage Dirty (Dag Vag), säger Magnus Bernholz.

Nu till vinterkylan har bandet spelat in låten Hal date.

03 februari, 2010

Reggaen i kyrkorummet

Svenska reggaebloggen snappade upp att det finns en kör i Ronneby i Blekinge som sjunger Bob Marley-låtar. Mattias Johansson är körledare och jobbar sedan ett år tillbaka i Svenska Kyrkan i Ronneby. Av en slump ska kören uppträda igen på Bobs 65-årsdag.

- Idén till Bob Marley-kören har jag haft ganska länge. Det är en glad amatörkör, med konceptet att inte använda noter, inga intagningskrav och att vi har spelande körmedlemmar. Det var lyckat, de var med på alla repetitionerna och övade järnet hemma. Tror att det var bra för kören också att ha kompet med för frasering och timing, så jag är nöjd med resultatet. Vi var knappt 30 stycken allt som allt. Den startade som en projektkör som bara skulle pågå från september till 14 november 2009 då det mynnade ut i en konsert i Heliga kors kyrka i Ronneby. Den blev fullsatt och media var där också. Det var ett projekt för att det skulle kunna locka medlemmar som ville prova på någon annan körverksamhet som alternativ och att få människor som inte har så mycket tid att ta sig tid att vara med en begränsad period, berättar Mattias Johansson och fortsätter:

- Roligt nog tyckte alla körmedlemmar att det var så kul med kören att ingen ville sluta. Därför är det kul att det blir en konsert till på lördag 6/2 i Karlshamn, det tycker alla. Det är många som vill att vi ska uppträda med kören igen bland allmänheten. Vi repar inför Karlshamn nu och det går bra, de kommer ihåg sina stämmor och låtarna. Nästa gång har vi funderat skulle kunna vara nationaldagen, för att sprida budskapet om att alla är lika och människor på vår jord som gör vårt bästa.

Har spelat med Guvernören

Han har ett förflutet från Stockholms reggaeliv, bland annat tillsammans med Anders Kappelin och Adam Atterby i ett band som hette Positive Vibrations.

- De var super för mig. Spelade lite med Governor Andy också, men det är ett tag sen nu, typ tio år, tyvärr. Jag saknar det. Fick barn och familj, det var det som hände.

Det verkar inte ha varit några större besvär för Mattias Johansson att få Svenska Kyrkan att nappa på Bob Marleys budskap.

- Jag vill att världen ska bli en vackrare plats, där människor lever i kärlek och respekterar varandra. Jag är helt för One Love, allt är ett och vi är alla del av allt. Och när jag pratade med en av våra präster om Bobs texter så är det helt klockrent att ha i kyrkan.

Enligt Mattias Johansson fick kören mycket uppmärksamhet i Blekinge, var med i lokaltidningarna och även på SVT:s Blekinge-nytt.

För er som vill se kören så börjar konserten kl 17 på lördag.

02 februari, 2010

Leafnuts gör comebackalbum

En skivcomeback som i alla fall jag gått och väntat på är Gary Beckfords, mer känd som Leafy eller numera Leafnuts. Jonahgold på Goldheart Music berättar:

- Vi har spelat in ett antal låtar och han har gjort en del på annat håll. Han har några bra sångare från Storbritannien med på några spår. Det blir tung reggae mer än dancehall och ganska politiskt då Leafnuts har utbildat sig flitigt på sista tiden. Vi hoppas och satsar på ett samarbete med Rub-a-Dub i den här produktionen.

Leafnuts gjorde tillsammans med Chilly en av 00-talets bästa plattor, Unda Dawg Entourage (2002). Bloggen har skrivit om Leafnuts tidigare projekt.

Var ska det sluta?

Jag är så evigt tacksam för att ni hittar min blogg om svensk reggae. På tre månader har antalet besökare i det närmaste fördubblats! I januari nåddes nästan 2 500 unika besök. Enligt min räknare betyder det att om man besöker bloggen flera gånger per dag så registreras bara det första. Om man däremot besöker två dagar i rad så är det två besök.

Jag satte som mål att någon gång under början av året spräcka 2 000 unika besök på en månad. I januari blev det alltså nästan 2 500. Jag ska verkligen jobba för att hålla kvaliteten uppe så att ni stannar kvar som läsare. Utan er stannar bloggen.

Tack också för ert stöd på Facebook. :)

01 februari, 2010

Tips på bra låt

Lars-på-bas, som Svenska reggaebloggen nyligen hade ett porträtt på, tipsar om en låt han gjort ihop med Jah Zebi. Den är riktigt bra! Spana in den här nedan. Vill du läsa mer om Jah Zebi rekommenderar jag en intervju som Reggae Galore gjorde med honom i november 2008.

Efter Indien kommer Indonesien

Kultirations sångare Marcus Berg åker då och då till Indien. Nu visar det sig att hans kontakter lett till att bandet snart har en riktigt spännande uppgift framför sig: minst en spelning i Indonesien.

- Vi fick en inbjudan från Bali Spirit Festival, vilket ledde till att vi sökte turnéstöd från Statens Kulturråd. De tyckte att det lät som en bra idé så nu kör vi helt enkelt. Vi skall se om vi kan spela fler gig på Bali och även kanske i Jakarta om allt går som det skall, berättar Johan Asplund, trumpetspelare i Kultiration.

Hur har er musik spritt sig ända till Asien?

- Marcus Berg har tidigare varit på Bali och på så vis uppstod kontakten och intresset från arrangörernas håll.

Kommer ni spela enbart på engelska eller blir det blandat med svenska låtar?

- Vi kör både engelskt och svenskt, förmodligen kör vi väl alla engelska låtar vi har åtminstone...

Vilka länder är mer aktuella att spela i framöver?

- Vi har precis börjat arbeta med en internationell bokare så vi får se vad det blir. Vi är spänt förväntande!