Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

31 maj, 2010

Nu är syrrans singel ute

Mad Mad Mad, Syster Sols nya singel tillsammans med kompbandet Hot This Year Band, har Svenska Reggaebloggen skrivit om förut. Nu är den släppt! Håll till godo!

Marinerad musik med Helt Off

Så snart nyheten hade läckt ut att Helt Off var långt gånget med skivplaner så har Svenska Reggaebloggen på olika sätt försökt få till en intervju. Nu, när Marknadens Soldat är purfärsk på skivdisken eller i din dator, så har det äntligen hänt. Sångaren Jens Resch, i hiphopsammanhang känd som Chords, har slagit sig ned vid datorns keyboard och svarat på frågor.

Det var release av nya Helt Off-plattan i onsdags. Hur är läget, Jens?

- Allt är bra. Skönt att vara hemma i Sverige igen och jävligt nice att ha lite ny roots på bordet.

Hur länge har du och Måns Asplund jobbat med plattan?

- Vi skrev och demade alla låtar vintern 2008-09 och sen stack jag tillbaka till Brooklyn, NY. Vi lät låtarna marinera ett år och spelade sedan in alla röster i vintras på Gula studion i Malmö. Effektiv tid kanske var 3 veckor men från första skrivna raden till släpp tog det typ ett och ett halvt år.

För oss lyssnare har ju Helt Off varit helt off i ett bra tag, sedan I Huset släpptes och efterföljande turné avslutades 2006. Vad var det som gjorde att ni ville väcka liv i det igen?

- Det har aldrig känts förlegat för oss. Vi jobbar båda två på många fronter men rootsen ligger alltid nära till hands. När vi började göra plattan så kändes det naturligt.

Är Helt Off fortfarande ett sidoprojekt eller kommer det bli fokus på reggaen nu?

- Jag har egentligen aldrig sett Helt Off som ett sidoprojekt. För mig har det bara varit musik. Men självklart så fokuserar vi på reggae nu med ny platta och allt.

Hur tycker du att soundet är på Marknadens Soldat jämfört med I Huset (2006)?

- Jag tycker att vi har behållit samma känsla som innan men att soundet har blivit lite mer slipat. Som allt annat så känns det som om man blir bättre ju mer man utövar något. Den stora skillnaden är väl att Måns har lagt alla trummor live till denna plattan istället för att programmera allt och att all sång spelades in på fyra dagar. Det gav det hela ett mer enhetligt sound. Jag tycker också att det låter rootsigare. Tempot har saktats ner lite och arrangemangen känns luftigare än innan.

Har ni jobbat något annorlunda med den här plattan?

- Som sagt, vi gjorde demor av alla låtar innan vi spelade in färdiga versioner, det har vi aldrig gjort förr. Sen har vi även jobbat mer över nätet i och med att jag har varit i Brooklyn och Måns i Sverige. Vi har också med andra musiker på plattan. Måns Mernsten kom in och blessade oss med lite keys på några låtar och bröderna Lindgård hookade upp lite blås. Innan har vi inte haft några musiker som gjort overdubs. Den stora skillnaden var att vi lät låtarna marinera istället för att spela in dem färdigt när de skrevs. Det gjorde att låtarna kunde ändra form lite och att man kunde låta dem sjunka in innan slutgiltig inspelning. Att lägga alla röster på fyra dagar knöt också ihop låtarna/soundet på ett sätt som vi inte har gjort innan.

En intressant sak som jag noterat är att du ska köra som både Chords och Helt Off i Borlänge på Peace & Love. Hur kommer det sig att det blev så?

- De ville boka båda akterna helt enkelt. Jag är alltid down med att spela så mycket som möjligt så det var perfekt.

Betyder det att du har nytt Chords-material på gång också?

- Jag har jobbat på ett gäng nya låtar under våren och hoppas kunna spela in en ny platta när jag kommer tillbaks till Brooklyn i höst. Jag siktar på att släppa en ny Chords-platta 2011.

Något annat sidoprojekt? Bloggen har tidigare skrivit om din medverkan på Styrelsens EP.

- Jag har jobbat med Styrelsen lite och även med Savage Skulls från Stockholm. Sedan har jag jobbat på en EP under namnet Sprinkle Juice som går i den elektroniska funkens tecken, den hoppas jag kommer ut efter sommaren. De senaste åren har jag producerat jävligt mycket också så jag håller på att sy ihop några låtar med såväl svenska som amerikanska rappare. Men i sommar är det Helt Off som gäller.

Vad blir det för turné med Helt Off 2010?

- Lite festivaler och några klubbgig. Förhoppningsvis dimper det ner ett par till medan vi är ute och spelar. Det blir classic roots och förhoppningsvis kan vi baka in en blåssektion i slutet av sommaren.

Hur många spelningar har ni tänkt er i sommar/höst/vinter?

- Just nu har vi en 10-12 stycken men förhoppningsvis blir det några fler. Sen vill jag försöka få ihop en höstturné till månadsskiftet oktober-november. Vi får se vad som händer.

30 maj, 2010

Världskänd musiker till Sverige

Arrangören av Stockholm Reggae Fest meddelade mig igår att man är väldigt nöjda med att en veteran gästar årets fest. Vin Gordon (aka Don Drummond Jr), legendarisk trombonist från Studio One-tiden, ska spela tillsammans med schweizarna i Mad Lighters.

Vin Gordon har en diger meritlista. Han har spelat med "alla", kolla bara in den här listan vilka plattor han spelat på. Vill du istället ha en färgglad bild av vilka skivor han spelat på, kolla in hans officiella hemsida här.

Glesbygd'n lovar sommarpresent

En efterlängtad EP kommer släppas runt midsommar. Det är Glesbygd'n som bjuder på tre nya låtar och två dubversioner. Skivan kommer säljas på bandets hemsida. Ambitionen är också att EP:n ska hamna Spotify så småningom. Ni vet var ni kommer läsa en recension av EP:n först.

Som Svenska Reggaebloggen tidigare har berättat kommer Glesbygd'n i sommar också spela på Peace & Love-festivalen i Borlänge i slutet på juni.

29 maj, 2010

Skaffa festivalkoll del 13: Nyköping

Många är de som vill få sin festival med i Svenska Reggaebloggens genomgång. I dag är det Nyköpings tur att platsa, med Reggae Sunsplash. 3 juli är det dags på Tovastugan, Nyköpingshus. De har inte lockat de största artisterna men det blir säkert en kul kväll ändå!

Klara artister: Straika, King Kalabash, Baron Black, Reggsox, Bongo Sounds feat. Nfally & Daniel G och DJ Selecta Keon.

Skivdebutanter klara för Uppsala

Svenska Reggaebloggen kunde ju exklusivt presentera det senaste artistsläppet till Uppsala Reggae Festival tidigare i veckan. Mer artister är på gång och två som precis blivit klara är två som bloggen skrivit om tidigare. Det blir plats på scen åt Robert Athill och Roots By Nature, båda akterna är svenska och har albumdebuterat under 2010. Läs vad bloggen tycker om Robert Athills Biding My Time och Roots By Natures Walks Of Life. Grattis till att ni lyckades ta er igenom nålsögat och får chansen att nå den stora reggaepubliken.

Tidigare offentliggjorda bokningar: Abyssinians, Alborosie, Anthony B, Bunny Wailer, Busy Signal, Channel One Sound, Gentleman & The Evolution, I Mosa, Jah Cure, Kalle Baah, Kapten Röd, Labyrint, Mavado, Meditative Sounds feat. Kenny Knots, Midnite, Million Stylez, Misty In Roots, Natural Way, Peter & Gramps Morgan, Serengeti, Slag Från Hjärtat och Stone Love Movement.

28 maj, 2010

Nytt moment i bloggen

Från och med i går finns det en flik i bloggen som innehåller länkar till annat reggaenyttigt. Kika gärna på den fliken och hör av er om det är något som saknas. Det kan vara någon kategori som ni vill ha (kan redan nu säga att det inte blir någon samling av artisters hemsidor) eller någon oumbärlig sajt som vi har missat.

Live-retning från Helt Off

Snart börjar Helt Off att spela live igen, för första gången på fyra år. För att fira det har man letat upp låtar och satt ihop en trespårs-EP från en spelning i Gislaved 2006. Skivan går att ladda ner här, från Chords hemsida.

4 juni har Helt Off turnépremiär på KB i Malmö.

För övrigt såg Svenska Reggaebloggen Helt Off och Promoe live i Uppsala oktober 2006. Promoe var huvudakten men jag kan säga att Helt Off dominerade lätt!

Skaffa festivalkoll del 12: Vintervikens trädgård

Det blir ytterligare en roots-festival i Stockholm i sommar, en endagsfestival 12 juni i Vintervikens trädgård som anordnas av Club Somebody Please Help Me.

Nyligen var dessa artister bokade: 2 o'clock Hyenas, Samson for President, El Fredo, Ras Cricket, Mysticman, Danjah, Melpo, DJ Yangstar, Tiffany Kay, Diegojah, Oskar Franzén, Jonah Gold Dubshow, Enough Dance Crew, Selecta Keon, Twang System, och 1 Blood feat. DJ Rootsman.

27 maj, 2010

Sista släppet till Öland Roots

Nu har Öland Roots fyllt på med ytterligare namn till sin festival i sommar. Sist in och nya på listan är hela sju akter: Chezidek (Jamaica), Club Killers, Marcus Berg, Nico D (Norge), Wafande (Danmark), Ylijali och Ölands stoltheter Alvaret.

Tidigare klara namn är Diegojah, Fantan Mojah (Jamaica), First Light, Helt Off, House of Riddim (Österrike), Ital Skurk, Kapten Röd, Konshens (Jamaica), Leafnuts, Mysticman, Ras Cricket, Roots Harmonics Band (Danmark), Ska'n'Ska, Zareb (Jamaica) och treslaget mellan ljudsystemen Jah Ark Manifest (Norge), Stereo Steppers och Firehouse (Danmark).

Mer reggae i TV - Million Stylez live

TV4 har fått upp farten när det gäller reggae. Häromveckan gästade Serengeti morgonprogrammet, i morse var det Million Stylez tur att prata och sjunga Supastar och öppningsspåret på plattan, Love We Deal With.





Reggaeboken i TV

Kristian Lönner, mannen bakom den nyutkomna boken Jamaica - Sverige tur & retur, har intervjuats av SVT:s regionala program Smålandsnytt. Klippet tas bort vid midnatt så kolla på en gång.

Fundamental grupp till Uppsala

I Prince Herrings värld finns en del fundamentala grupper, de som fick redaktören att öppna ögonen och alla andra sinnen för reggaen. Nu kommer äntligen Abyssinians, en av dessa grupper/artister till min hemstad. Låten Satta Massagana måste vara en av de mest inspelade och versionerade. Den är fortfarande magiskt bra, framför allt med Abyssinians. Låten släpptes första gången 1975 men slog igenom 1976.

Lyssna och njut av något av det bästa som någonsin släppts av ett reggaeband.

26 maj, 2010

Busy Signal och Mavado till URF

Svenska Reggaebloggen har fått ett exklusivt förhandsbesked om artister till Uppsala Reggae Festival. Här är listan med de senaste bokningarna: Mavado (bilden), Peter & Gramps Morgan (från Morgan Heritage), The Abyssinians, Busy Signal, Alborosie och Million Stylez.

Idel stjärnor. Vad sägs om det? Bloggen säger grattis till oss alla som ska besöka festivalen!

Tidigare offentliggjorda bokningar: Anthony B, Bunny Wailer, Channel One Sound, Gentleman & The Evolution, I Mosa, Jah Cure, Kalle Baah, Kapten Röd, Labyrint, Meditative Sounds feat. Kenny Knots, Midnite, Misty In Roots, Natural Way, Serengeti, Slag Från Hjärtat och Stone Love Movement.

På tal om Uppsala Reggae Festival, läs gärna bloggens nyligen publicerade intervju med Adiam Kubrom, en av två huvudarrangörer.

Helt Off, Million Stylez och Jobalites

Nu släpps två efterlängtade plattor, Million Stylez uppföljare Everyday och Helt Offs comeback efter fyra år, Marknadens Soldat. Dessutom lyssnar Svenska Reggaebloggen flitigt på Jobalites självbetitlade debut som släpps om två veckor. Ni kan förvänta er tre albumrecensioner inom en vecka eller så.

Ger just nu Helt Off en första lyssning. Bra avkoppling mellan huvudvärk och feberrysningar som tagit min kropp i besittning i dag.

Kan tipsa om att såväl Million Stylez som Helt Offs platta nu finns tillgängliga för alla på Spotify för fri lyssning.

Mer om DJ Rootsman

I lördags laddade bloggen upp låten Reggae Addict med DJ Rootsman, en låt som ni nu ska få lite mer bakgrund till.

Det är en gratissingel från Rebelyouth Productions och 1 Blood Movement och är inspelad i Level 9 Studio i Huddinge. Den kommer troligtvis släppas som vinylsingel i sommar med en dub som baksida. Lyssna gärna på den igen och ladda ner den om du gillar den.

DJ Rootsman - Reggae Addict (Rebelyouth Production)

25 maj, 2010

Skaffa festivalkoll del 11: Emmaboda

29-31 juli lockar Prinsens rötter med sin årligen återkommande festival. I år ska tre akter få Rasslebygdsmarkerna i Emmaboda att gunga i baktakt. Kapten Röd, Kalle Baah och Hoffmaestro & Chraa ska dit. Emmabodafestivalen är dess namn.

Ismael uppmärksammar dancehallen

Många drar sitt strå till stacken för att uppmärksamma reggae i olika former. En som lockar många är Ismael Senton. Han bildade en grupp på Facebook för dancehall i Sverige och gruppen har fått så många medlemmar som 1 500 på knappt tre månader. Ismael, DJ på fritiden, är frispråkig i sin syn på svenskarna och roots reggae kontra dancehall.

Hur kommer det sig att du bildade Dancehall Fans Sweden?

- Personligen är jag en stor fan av dancehallmusiken och jag märkte att det finns obeskrivligt många som mig där ute. Just nu är Facebook stort och populärt hos alla så därför bestämde jag mig för att starta gruppen just där då det är en bra reklamkälla, om man nu kan kalla det så.

Vad har du själv för koppling? Spelar du? Har du spelat?

- Jag kallar mig själv "dancehallexpert". Jag kan mycket för att bo här i Sverige, ett land som har en liten dancehallscen, om jag säger det på det viset. På fritiden är jag DJ under namnet Selecta X-lent.

Vad tycker du om den svenska dancehall-scenen?

- Personligen tycker jag den svenska dancehallscenen är ganska "tom" men den utvecklas enormt med tiden. När dancehallen börjar ta sig in i den nya svenska generationen så kommer den utvidga sig ännu mer. Med nya generationen så syftar jag på folk i min ålder, från 13-25 år.

Vad har du för ambition med ditt lobbande för dancehall?

- Min ambition är att sprida musiken i Sverige till fler som kanske inte har fått chansen att uppleva en sådan grym musik med härliga rytmer.

Svenskarna känns generellt som mer roots reggae än dancehall. Vad är din bild?


- Jag har samma bild men hoppas att den förändras med oss då som är den nya generationen. Det är vår uppgift att presentra dancehallmusiken till de äldre som är vana vid roots reggae-hits från bl.a Bob Marley.

Håller det på att svänga till dancehallens fördel?

- Ja då, absolut. Dancehall är den moderna reggaen för den yngre generationen.

Nyligen så stod Serengeti i TV4:s morgonprogram och spelade sin dancehall.
Vad tror du den typen av uppmärksamhet betyder?


- Jag missade tyvärr sändningen men jag tycker att det är en härlig känsla och jättepositivt för oss alla som gillar dancehall. Kul att den till och med spelades och visades på en svensk TV-kanal. Detta visar att vi alla som gör reklam eller gillar dancehall här i Sverige är på rätt väg.

Om du fick önska en dancehall-artist till Sverige i sommar, vem skulle det i så fall vara?

- Jag skulle jättegärna vilja att Vybz Kartel eller Busy Signal kom till Sverige. De två är absolut oslagbara.

24 maj, 2010

Skaffa festivalkoll del 10: Göteborg

Om bara några veckor är det dags för Clandestino Festival på Röda Sten i Göteborg. Det är en festival för musik från hela världen, sådant som tidigare så slarvigt kallades för världsmusik. Reggaen finns förstås representerad genom inga mindre än Lee "Scratch" Perry, Jaqee, Terry Lynn och King Midas Sound.

Bara Lee Perry är värd entrépengen tycker, han är visserligen en aning svajig i formen på scen men för bloggen var det ett magiskt ögonblick att få se den vandrande foliehatten på Uppsala Reggaefestival för några år sedan.

Jaqee levererar förstås också, Terry Lynn är tjejen från Jamaica som har kopplingar till svenska producenter. Hon har t ex uppdaterat Dr Albans No Coke från 1990. King Midas Sound har jag dålig koll på.


"Jamaican Girls" Terry Lynn and Johan Hugo of Radioclit.

Clandestino Festival på Röda Sten i Göteborg hålls 11-13 juni.

Didgeridoo the reggay*

Trodde jag hört de flesta instrumenten i reggaen, men den här våren har jag bekantat mig med ett till: didgeridoon. Göteborgsbandet Johan & Djuret skickade över sin några månader gamla EP, Fingret i Luften. Det finns en gnutta Navid Modiri över egensinnigheten, och i övrigt bjuder de på en reggaeinfluerad musik. Jag kan inte riktigt specificera deras stil mer än så. För det är inte klassisk reggae utan något eget med influenser från jazz och energimässigt från kletzmer bitvis.

Och så den extra kryddan med didgeridoon. Den dominerar inte ljudbilden på något sätt, det gör Johans och Charlie Nyströms sång och Johans texter. Men den ligger där och är trevlig för örat. Erik Pihl är det som står för de tonerna.

Gitarristen Anders Winald berättar att det är ett band med blandad bakgrund.

- Från den skånska reggae-myllan kom bastonerna, från Teheran kom klaviaturet, från Norge kom skogstrummorna och från England fördes det in en klassisk skolad harpist.

Ytterligare ett intressant och ovanligt instrument i sammanhanget. Harpan spelas av Charlie Nyström.

Bästa spår på Fingret i Luften EP: titelspåret.

*För tydlighetens skull, rubriken syftar på Do the Reggay, första låten som innehöll ordet reggae (om än annorlunda stavat). Spelades in av Toots & The Maytals för 42 år sedan.

23 maj, 2010

Skaffa festivalkoll del 9: Borlänge

Nu är det drygt en månad kvar till en av Sveriges populäraste festivaler nuförtiden, Peace and Love i Borlänge. Det finns gott om svenska reggaeakter att se där i år: Kultiration, Glesbygd'n, Helt Off, Rootvälta och Serengeti. Du kan också se tyska Martin Jondo & Band. Och vågar du dig lite utanför reggaeramen så kan du se Chords solo också, inte bara ihop med Helt Off.

Andra schyssta bokningar i år i Borlänge är Jay-Z, Lily Allen, Mando Diao, Robyn, The Hives och så hiphoparna Adiam/Nimo/Näääk/Rusiak.

Peace and Love-festivalen anordnas 28 juni-3 juli.

22 maj, 2010

Guvernören ger oss Playboy

I nästa vecka ska Governor Andy släppa en singel som heter Playboy. Vet ej var den släpps men vi håller utkik överallt, för säkerhets skull. Nyheten presenterades i veckan på Facebook så för en del av er är det säkert känt sedan några dagar.

Senast Governor Andy kom med ny musik var tidigt 2009 då han släppte skivan Glömda Hjältars Ballad.

Här du får gratis!

Det har kommit flera släpp inom svensk reggae den senaste veckan. Hemliga Sheya Misson, som Svenska Reggaebloggen skrivit om förut, har nu kommit med sin singel. Det är den mest inspelade sommarlåten som nu fått en reggaeversion. Nej, jag pratar inte om Öppna Landskap eller Sommaren Är Kort, utan om Gershwins Summertime. Den kommer vara med på hennes album Nine Signs And Heavy Bliss som är färdigt men ännu inte har något releasedatum. Hör låten här nedanför.



Ljudsystemet Rough Lynx har precis släppt en mix-samling. Du kan ladda ned deras högklassiga mix här.

Partillo och I-Smile från Slag Från Hjärtat hörs i en remix, först släppt till eminenta hiphopsajten whoa.nu. Låten gjordes som hiphop först av Ison & Fille men nu hör du Lägg Ner Era Vapen med I-Smile på sång.

DJ Rootsman har gjort en låt som ligger ute för gratis nedladdning, Reggae Addict. Borde passa oss alla eller? Hör gärna låten här eller ladda ner den från länken.

DJ Rootsman - Reggae Addict (Rebelyouth Production)

Till sist en remix av Blenda Sound av albumaktuelle Million Stylez singel Supastar. Ta på dig dansskorna!

21 maj, 2010

Ras Zacharri gästar i norr

I dag och i morgon gästar en man vid namn Ras Zacharri Sverige. Han har gjort succé i Jamaica med debutskivan Herbs Man (2009) och Gaiakollektivet i Umeå är mäkta stolta över att ha fått hit honom. Svenska Reggaebloggen har dålig koll på Ras Zacharri men Umegrabbarna berättar gärna mer:

- Albumet gästades av Luciano, Gregory Isaacs och Natty King. Han har även spelat in tillsammans med Elijah Prophet, Natural Black m fl. I sommar är Ras Zacharri på Europa-turné och besöker bland annat England, Frankrike, Italien och Polen på några av de största reggaefestivalerna. Gör er redo Skellefteå och Umeå!", skriver Johan i Gaiakollektivet.

Ras Zacharri kommer till Nocks i Skellefteå i kväll och till Scharinska i Umeå i morgon, lördag kväll.

Skaffa festivalkoll del 8: Uppsala

En av de händelse i Reggaesverige som Svenska Reggaebloggen skriver mest om är Uppsala Reggae Festival. I år firar festivalen 10 år. Oftast är det Yared Tekeste som får uppmärksamheten, men vid hans sida både privat och som arrangör står Adiam Kubrom. Nu är det Adiam som står i fokus och svarar på frågorna inför årets festival, som hålls 5-7 augusti.

Ni är två huvudarrangörer av URF. Vem gör vad?

- Yared och jag konfererar alltid om allt men när det gäller att verkställa håller var och en i sin uppgift. Till exempel artister har Yared fullt ansvar för i slutändan, jag har som uppgift att ta beslut om allt annat men här också tillsammans med Yared. Kort sagt, vi kompletterar varandra "all the time".

Nu har ni knappt tre månader kvar till tioårsjubileet. Vad är det för arbete som görs nu?

- Förutom att planera som vanligt så är det marknadsföring, materialbeställning, planering med funktionärer, möte med berörda myndigheter, ta emot och svara på anmälningar från både media och försäljare och sortera alla demor (det tar tid kan jag säga, men är roligt att höra på). Med mera.

Två stora artistsläpp har gjorts. Många som hör av sig till mig undrar varför artistsläppen kommer så sent i år. Vad är ditt svar på det?

- Artistsläppen är senare än vad vi lovar. Det beror på omständigheter som vi inte kunnat påverka själva. Då är det bättre att vänta än att gå ut med namn innan man är 110% säker på bokningen. Snart kommer affischerna tryckas. Då kommer inte alla artister vara klara, men de flesta.

När kommer nästa artistsläpp?

- Vi siktar att innan maj månads slut komma ut med några namn. Det är ständig diskussion med artistbokare. Alla detaljer måste stämma innan vi går ut, som jag sa tidigare.

Ungefär hur många akter (artister) kommer spela på URF 2010?

- Mängder av artister kommer att spela på URF 2010. Det blir inte färre än föregångna år och ingen kommer att bli besviken.

Hur kommer besökarna märka av att det är tionde festivalen som arrangeras?

- Besökarna kommer att märka resultatet av 10 års arbete, som innebär harmoni med alla berörda, med alla aktörer och det var dit vi ville komma, respekt och acceptans. Framför allt att vi orkade kämpa mot alla odds under alla dessa år och äntligen kommer vi att fira 10-årsjubileum tillsammans med alla reggae älskare. Det viktigaste för oss i år är att Yared klarade sjukdomen (efter förra festivalen blev Yared Tekeste svårt sjuk, reds anm) utan men och jag säger "Indeed Life is Great".

I höstas berättade Yared att Toots & The Maytals är en drömbokning. Går den i uppfyllelse 2010?

- Vi får drömma ett år till. Toots lider av flygfobi och det är inte lätt att komma runt den.

Hinner du se några uppträdanden på festivalerna eller är du upptagen med allt runtomkring?

- Ibland hinner jag se, men jag bli distraherad av min mobil som ringer hela tiden under festivalen. Jag gläder mig när jag se alla andra har roligt och jag är medveten att som arrangöre måste jag se till att besökarna trivs.

Adiam Kubrom avslutar med en nyhet, nämligen att tältet (lilla scenen) i år kommer ha warm up redan på onsdagen. Vilka som uppträder då är inte klart.

20 maj, 2010

Million Stylez vibrerar av spänning

I dag är det en vecka kvar till släppet av en efterlängtad skiva, Million Stylez uppföljare Everyday. Svenska Reggaebloggen pejlade nyligen läget med honom inför den stora dagen.

Skivan ligger färdig för release. Hur är känslan så här inför släppet?

- Jag är jävligt hypad och ser verkligen fram emot det! Det har ju trots allt gått nästan fyra år sedan förra släppet. Jag vill bara ha den klara skivan i min hand. Det är som när en konstnär tittar på sin tavla när han har målat klart den. Kan bara tacka gud för detta!

Hur ska du fira?

- Jag kommer fira släppet genom att uppträda med några nya låtar från albumet, sida vid sida med några gamla låtar på min releasefest jag håller på Berns i Stockholm 27 maj.

Blir det turné direkt?

- För mig är det turné året runt hela tiden. Det slutar inte. Det blir bara mer och mer, större och större. Give thanks.

Vad blir det för spelningar i sommar?

- Det blir ganska blandat. Jag kommer att köra i Sverige och runtom i Europa, men det jag ser mest framemot måste vara min USA-turné i juli. Just det, Uppsala Reggaefestivalen får vi inte glömma!

Siktar du nationellt eller internationellt?

- Alltid internationellt och aldrig bara nationellt. Min musik är för hela världen och Sverige är bara som en droppe i havet när det kommer till reggaepubliken.
Men albumet kommer att släppas i Skandinavien till att börja med. Förra albumet From A Far släpptes aldrig utanför Skandinavien för er som inte visste.

Svenska Reggaebloggen har höga förväntningar musikaliskt på skivan. Vilka förväntningar har du stött på hittills?

- Det flesta har frågat om jag någonsin försökt att göra en större hit än Miss Fatty. Men då har jag bara svarat att skapandet av musik måste komma naturligt annars kommer det oftast låta krystat och det kan det flesta höra. Andra har frågat om jag är nervös inför detta släpp just för att jag har mer förväntningar pga succén av den första men ännu en gång gäller det bara att allt ska göras i sin naturliga takt utan någon stress eller press då blir allting precis som det ska.

Alltid glädjande med stjärnor som tar sig tid för våra frågor och därmed er läsare. Återstår nu att höra om Million Stylez skiva Everyday motsvarar redaktionens (och kanske era) högt ställda förväntningar. För mer om Million Stylez, klicka på etiketten här nedanför.

19 maj, 2010

Lyssna exklusivt på Helt Off

Många är vi som väntar på Marknadens Soldat, Helt Offs nya album. Det släpps om precis en vecka till alla, men för er som är medlemmar i Spotify Premium finns nu möjlighet att höra hela skivan, vad jag förstår.

Svenska Reggaebloggen har inte något sådant konto och får helt enkelt hålla till godo med singeln Tillsammans. Grattis till er andra som kan höra skivan. Gästrecension någon? ;)

Ur arkivet: The Streamers

Svenska Reggaebloggen kände inte till bandet The Streamers förrän tills alldeles nyligen. Då marknadsförde bandet sig självt med att låten Summer Night skulle bli årets sommarplåga. Man gjorde marknadsföringen på Skawars. Jag trodde att bandet nyss gjort klart sin skiva men det visade sig ha släppts redan förra året. Skicka, så recenserar vi, meddelade jag bandet och nu är det sanningens ögonblick.

The Streamers är ett tio personer starkt skaband från Göteborg/Borås, men det är inte ett renodlat skaband utan influenserna från pop och rockabilly är tydliga. Det finns även roots reggae inblandad i musikmixen. Skivan This Is The Last Day Of My Life (2009) är bandet debutalbum. Det är musik att bli glad av men det är inte den mest klockrena ska/reggaen. Crossover till andra genrer kan bli lyckat eller landa mittemellan. Flera låtar hoppar jag över efter några lyssningar medan andra låtar fastnar. Long Long Time och Make It Happen är låtarna som jag fastnar för. Long Long Time i klassisk skaskrud, Make It Happen är långsammare och mer åt rocksteadyhållet.

Om man gör som jag gör, plockar bort de allt för rockabilly-aktiga låtarna (som man förstås kan gilla, men den genren är inte Prince Herrings) så får du ihop en samling fina skalåtar att spela. Summernight blir inte årets sommarplåga som bandet hoppas på.

Vill passa på att uppmärksamma bandets skivbolag AMTY också. Det började som ett ska-fanzine tidigt 1990-tal, långt före bloggarnas tid. Så småningom blev det ett skivbolag och i dag finns det 14 skivor i katalogen, varav The Streamers är den nyaste. Fanzinet/skivbolaget har också en postordershop med i dag nästan 1 600 artiklar i.

Skaffa festivalkoll del 7: Stockholm Reggae Fest

Ni får en hektisk sommar om ni ska se alla reggaefester som vi tipsar om. Det här tipset gäller slutet av sommaren, lördag 28 augusti. Då är det dags för Stockholm Reggae Fest på Mosebacketerrassen i Stockholm. Redan är artisterna klara, enligt arrangören Internal Dread.

Följande kommer: Danjah, Desmond Foster, First Light, Internal Dread & Friends, Jonahgold, Joseph Beckford, Kultiration, Leafnuts, Mad Lighters (Schweiz),
Mysticman och Robert Athill.

Svenska Reggaebloggen får anledning att återkomma med fylligare text längre fram.

18 maj, 2010

Tröja? Nja

Svenska Reggaebloggen pejlade ju läget med er läsare om att ta fram en t-tröja. Intresset finns men är i nuläget inte tillräckligt stort. 28 personer kan tänka sig att köpa en t-tröja, 18 säger nej. Bloggen avvaktar lite och tar kanske en ny pejl med er längre fram.

Det blir helt enkelt för dyrt att ta fram tröjorna, dyrt för bloggen och dyrt för er att köpa. Om någon av er vet någon lågpristryckare som har kvalitet på sina tröjor, hör av dig. Kanske det blir t-tröjor i så fall.

Skaffa festivalkoll del 6: SPHM

Klubbarrangören Somebody Please Help Me, SPHM, har varit igång i fem år. I morgon och på torsdag är det dags för en tvådelad vårfestival, en kväll med reggae och ska och en med folk och rock. Svenska Reggaebloggen tog kontakt med Martin "Frontman" Andersson på SPHM och fick veta historien bakom klubben.

- Den startade 2005 som en liveklubb på Tantogården i Stockholm, för att ge bra originalband en chans att få spela live. Jag ville skapa något som jag saknade som ung musiker, en scen, ett ställe för band och artister att mötas på och bli vänner. Jag har sammanfört oändligt många musiker som gjort skivor, spelningar, turnéer tillsammans och blivit bästa vänner efter ha spelat på min klubb. Sedan 2005 har det blivit 180 klubbtillfällen.


Var kom idén ifrån?

- Jag jobbade på Rubadub Studios i 2-3 år och fixade med skivomslag, PR, hemsidor och försökte lära mig ljudteknikerhantverket av Internal Dread. Rubadub hade en bra reggaeklubb, det ville jag också ha, så jag startade en egen fast med rock/blues/proggmusik som bas och enstaka reggaekväller. Första reggaekvällen var på Tantogården där Ital Skurk, Livelihood, Oskar Franzén och Champagne N Reefers spelade. DJ:er var Walle och Hugo Roots som på den tiden kallades Roots and Harmony (nu ingår de i 1 Blood Movement).

Ni kör en dag reggae och ska och en dag rock och folk. Hur kommer det sig?

- Jag älskar båda världarna och kan inte välja bort något, så det blir allt på två dagar, berättar Martin Andersson.

Vad kan du säga om årets artister?

- Bongo Brains är ett ofattbart kompetent band som kan lira allt! Nu är det reggae.
Bandet höjer stämningen i alla läger, dreadlocks-krigare och svennebanan dansar sida vid sida. Jag längtar redan.

- Fritjof & Familjen är reggae på svenska som svänger hårt och texterna betyder något. Välte nästan lokalen senast.

- Oskar Franzén har släppt en av de bästa skivorna senaste 30 åren, Den här går ut till alla. Har nog spelat flest gånger av alla på Club SPHM.

- Dick Diamond, 14-mannaarmén som anser att alla vill ha Dick! Många av mina bästa vänner ingår numer i DD-ensembeln så det är familjeträff när de spelar.

- Ljudsystemet 1 Blood Movement. Har varit med från början och har alltid levererat med ett stort leende och en enorm kärlek till musiken, avslutar Martin Andersson.

Folk/rockdelen av festivalen hålls 19 maj och ska/reggaedelen torsdag 20 maj.

17 maj, 2010

African Child bjuder på kärlek och energi

Det första man märker när African Child & The Prophet Unification kickar igång sin spelning på Bodoni i Malmö på torsdagen är vilket kompetent band det faktiskt är, trots att det fortfarande är ett relativt ungt band och därför inte alltid ger ett så professionellt intryck. Det är en del axelband som lossnar, pauser mellan låtar och snack inom bandet om vilken låt som kommer näst men detta gör inte så mycket tack vare den underbara publiknära atmosfären de framkallar från första sekund.

Är det något man slås av under den här konserten så är det den sköna stämning bandet sprider med sin svängiga rytmsektion, perfekt timade blåsstämmor och African Childs energi och karisma på scen. Trots att det är långt ifrån fullt i lokalen lyckas de få lokalen att gunga rejält, särskilt under de starkare låtarna som titelspåret White Man Propaganda från nya skivan.

Fetaste rootssoundet på länge
Under hela kvällen står jag och funderar på vilken del av bandet jag vill lyfta lite extra, men till sist kommer jag fram till att det är omöjligt att göra då alla i bandet är grymt duktiga och lyckas skapa ett av de fetaste rootssound jag hört på länge, trots avsaknad av keyboardist och saxofonist denna kväll. Och även om African Childs röst inte är den bästa man har hört (om än bättre live än på skiva) så vägs detta lätt upp av hans härliga scenpersonlighet och kärleksfullhet mot publiken.

Det här är ett band som drivs av kärlek och vill sprida den vidare till sin publik på alla sätt de kan och det blandas friskt mellan utrop om hur mycket de älskar oss till snack om enighet, jämlikhet och rättvisa. Under kvällen hinner African Child avhandla ämnen som svältande barn i Afrika, världsfred och såklart Babylon, systemet alla reggaeartister älskar att hata. Dock lyckas han göra detta utan att falla tillbaka på klyschor vilket är värt en applåd i sig då det känns som om man har hört det mesta i den vägen redan innan.

Det här är alltså ett band som man borde hålla ögonen på i framtiden och som absolut borde upplevas live av alla som gillar roots med budskap eller helt enkelt uppskattar tajta rytmer i baktakt.

Svenska Reggaebloggen tog ett snack med bandet efter konserten.

Vad tyckte ni själva om konserten i kväll?

- Det var grymt! Vi satsar alltid allt vi har, om det är en person eller en miljon i publiken gör ingen skillnad, det är så mycket kärlek som fyller ut lokalen ändå!

Hur ser framtiden ut för African Child & The Prophet Unification?

- Den ser ljus ut, vi kör på med vårt budskap och vår kärlek och hoppas på det bästa. Just nu marknadsför vi vår andra skiva White Man Propaganda, som vi hade releasefest för i förra veckan men vår tredje skiva är redan på god väg. På den kommer vi dessutom köra på lite fler olika språk, men det där får ni veta mer om senare. Vi har dessutom lite kontakter i Storbritannien och Tyskland så förhoppningsvis kommer vi lira lite där också snart, världen väntar på oss helt enkelt!

Text och foto:
Sebastian Fernstedt

Välkomna Sebastian - bloggens nya medarbetare

Länge har Prince Herring sökt en medarbetare här i bloggen, för att kunna täcka mer livekonserter än vad som varit möjligt hittills. Efter 531 egenhändigt skrivna inlägg på ett år så är det dags! I dag kan bloggen stolt presentera Sebastian Fernstedt, Svenska Reggaebloggens nyaste medarbetare.

"Hej allihopa, jag heter Sebastian Fernstedt och har tänkt skriva lite åt Svenska Reggaebloggen framöver! Jag pluggar för tillfället i Lund och ska försöka göra mitt bästa för att täcka de reggaeevenemang som händer i Skåne med omnejd så tipsa gärna bloggen om saker som händer här nere!

Nog om mig, här följer mitt första bidrag till bloggen, en recension från African Child & The Prophet Unifications konsert på Bodoni i Malmö den 13/5".

Välkommen Sebastian! Om du som läser det här undrar om det finns utrymme även för dig att skriva konsertrecensioner, kontakta bloggen!

Kort nyhet om Ital Skurk

Svenska Reggaebloggen håller koll på Ital Skurk åt er. Stockholmarna har ju en skiva på gång, och första singeln har vi redan kunnat höra. Två spår som kommer höras på skivan är Ingen Tvekan och När Som Helst. Bloggen har fått höra låtarna, och gillar det förstås. En av låtarna andas optimism, medan den andra är deppig.

Skivan ska mixas i början av juni, berättar Pierre Lindsjöö i Ital Skurk.

16 maj, 2010

Publiksuccé i Skärblacka

Det är intressant hur en minneskonsert det 30:e året lockar som mest publik. Det var tydligen en formidabel succé i Skärblacka i går med över 5 000 besökare på gratisspelningen. En av arrangörerna, Janne Karlsson (trummis Kalle Baah och bygdens son), var supernöjd när Svenska Reggaebloggen mejlade med honom så här dagen efter.

- Tidigare tror jag det varit 3 000 som mest. Det har blivit en hemvändar- och familjefest ihop med vanlig reggaefestival.

Jag frågade hur mycket gårdagens fina väder i sydöstra Sverige spelade in.

- Klart att fint väder är ett plus, men vi vet knappt vad dåligt väder är på denna festival. Det har nämligen aldrig varit dåligt väder, förutom en regnskur förra året. Sjukt.

Janne Karlsson drar parallellen till hur det var första gången, 1981.

- Vi var väl cirka 50 personer första gången.

Avslutningsvis bad vi honom tycka till om artisterna.

- Alla artister var väldigt bra. Om jag bara får välja ett uppträdande så måste jag säga Kapten Röd, men det är ju givetvis ingen överraskning. Han är ju alltid supergrym.

Och så ser han redan fram emot nästa år, 31:a festivalen

Svenska akter i internationell tävling

Det pågår just nu en europeisk reggaetävling på nätet och priset är inte dåligt. Som regional vinnare i Norden får man spela på Rototom Sunsplash-festivalen där EM-semifinal och EM-final avgörs. För övrigt har festivalen flyttat från Italien till Spanien i år.

Svenska artister som deltar i reggae-EM är Daniel Asher & Jah Covenant Band, Kapellet och Slag Från Hjärtat deltar. Motståndet är inte så hårt (förmodligen för att ryktet om tävlingen inte spritt sig). Danska Voodoom och norska Jahmal är enda motståndare. I skrivande stund har bara två akter fått röster, Voodoom och Daniel Asher & JCB.

Om du vill rösta, gå in på European Reggae Contest 2010.

15 maj, 2010

General Knas hälsar

Förutom spelningar i sommar så jobbar General Knas med en ny skiva. Innan dess kommer andra nyheter. Så här skriver General Knas själv:

"Två nya låtar är på gång och ska bara färdigställas, sen får ni höra direkt. En med Syster Sol, Hetare än lava och en med Emilush, en Landskronahyllningslåt".

Skaffa festivalkoll del 5: Näsåker

En festival som hålls samtidigt som Uppsala Reggae Festival, 5-7 augusti är Urkultsfestivalen i Näsåker vid Nämforsen i Ångermanland. Ett flertal akter med reggaekoppling är bokade: Dag Vag, Kapten Röd, Faela!, Jaqee och Serengeti.

Festivalen brukar locka till sig reggaepubliken och artisterna. Förra året var Glesbygd'n och Hoffmaestro & Chraa där. Det är mest en folkmusik- och världsmusikfestival och den har en långvarig historia, 1995 var första gången den anordnades.

Premiär för Göteborgsklubb

I dag är det premiär för en ny klubb på Musikens Hus i Göteborg. Reggaetation kallas klubben och tanken är det ska bjudas på reggae live, uppblandat med hiphop afrobeat och jazz.

Premiärkvällen står göteborgarna Johan och Djuret på scen. Detsamma gör Seydi Mandoza (Göteborg/Senegal) och Ylijali från Malmö (se bilden). DJ Congalito kommer spela plattor

Bloggen kommer skriva om Johan och Djuret vid ett senare tillfälle.

14 maj, 2010

Nu är den hemma!



Den här landade i min brevlåda i dag. Nu har Svenska Reggaebloggen några dagars härlig läsning framför sig. Boken Jamaica-Sverige tur & retur av debutanten Kristian Lönner kommer säljas under minneskonserten i Skärblacka i helgen, annars är officiell release om en vecka. Det blir releasefest på Pustervik i Göteborg fredag 21/5. Recension kommer så småningom.

Gräsrot redo med översatta Marley-låtar

Foto: Privat.

I morgon lördag är det dags årets minnesfest till Bob Marleys minne i Skärblacka. Det är tjugonde året i rad som festen hålls och Svenska Reggaebloggen har tidigare skrivit om evenemanget. I dag blir det därför en titt på ett av de färska banden som spelar där, Gräsrot från Skärblacka. Det är trummisen Markus Strid som svarar på frågorna.

Först, vilka är Gräsrot?

- Gräsrot är ett band som har funnits i cirka ett år, vi är alla från Skärblacka, de flesta av oss har sysslat med musik i 10-25 år. Bandet består av Jonas Engblom (artistnamn Levi) sång och gitarr, Marcus Nordström Nilsson (Mystic) bas, Tom Poikela (OrgaNicer) piano och orgel och Markus Strid (Time Keeper) på trummor.

Vad har ni för kopplingar till andra band/musiker?

- Vi har inte direkt någon koppling till andra, men innan vi träffades och började jamma ihop så spelade de andra tre i ett gammalt Skärblackaband som hette Riddim Section, och jag har ett förflutet i Kidz of Babylon (också från Skärblacka), berättar Markus Strid.

Kommer ni släppa någon skiva?

- Vi är på gång och ska börja spela in en skiva men vi vet inte riktigt vad vi ska spela in. Vi har så mycket som vi spelar, många egna låtar och så har vi många översatta Marley-låtar som ligger och väntar. Vem vet, det kanske kommer en skiva med översatta Marley-låtar.

Vad kommer ni spela för material på minneskonserten?

- Inför minneskonserten vet vi inte vad vi ska spela, vi har så mycket låtar som vi vill spela. Vi gör vår lista någon timme innan vi ska spela, det brukar funka bäst så.

Blir det någon Bobban-låt? (Kaxig tongång, kanske?)

- Vi har fler översatta Marley-låtar som vi spelar, cirka 10-20 stycken, så någon kommer säkert med till minneskonserten.

Vad är planen, vart är Gräsrot på väg?

- Framtidsplanen för Gräsrot är nog att jamma så mycket som möjligt tillsammans och ha det jävligt roligt när vi spelar musik; och låta musiken tala för sig själv.

13 maj, 2010

Syster Sols singel

Bloggen har tidigare skrivit om Syster Sols kommande singelsläpp. Nu meddelar hon att videon till låten håller på att redigeras och det är inte klart med exakt datum för release än, men det blir i slutet av maj.

Låten heter Mad Mad Mad och har framförts live men aldrig släppts på skiva. En uppmärksam läsare hittade en snutt av låten på Youtube, officiellt utlagd.

Liberator höll borgen



Man brukar kunna studera publiken för att se var bandet befinner sig. Är det ett band som fortfarande hett, då brukar tonåringarna och 20-åringarna finnas på plats. Om det är ett band som av nostalgiska skäl är kul, då är publiken i ungefär samma ålder som bandet (oftast något år yngre). Liberators publik på Kolingsborg i Stockholm på onsdagskvällen faller i den andra kategorin. Men säger det något om bandets kvalitet? Icke! Liberator höll Kolingsborg och klass. Det var högt tempo från början och de nyare låtarna höll lika bra som klassikerna från 1990-talet. Till redaktörens stora glädje började man med Head Full Of Nothing, en av de bästa låtarna på Stand and Deliver (2009).

Det dröjde ända till sjätte låten innan publiken verkligen började komma loss, när Ring The Alarm från EP:n med samma namn (2008) spelades. Nästa stora höjdpunkt var en annan låt från senaste skivan, Working Week. Då var publiken helt med på noterna. Låtmaterialet på den senaste EP:n och albumet är starkt och bandet valde ut fyra låtar från nya skivan till konserten. Bandet var i god spelform och Liberator borde göra fler spelningar i Sverige. I intervjun med bandets sångare Robert Ylipää häromdagen så ställdes frågan om fler spelningar framöver och svaret blev:

- Det ska det bli, men efter den här turnésvängen ska medlemmarna syssla med sina familjer och civila yrken ett tag. Det är en annan sak när man har barn och heltidsjobb, allting blir mer komplicerat.

Samtidigt öppnade han för festivalspelningar i sommar. Jag tycker det vore slöseri att inte ge Liberator i 2010 års version en chans att spela för en större publik än några hundra på Kolingsborg i Stockholm. Nu är turnén avslutad.

Spellista:
Intro
Head Full Of Nothing
Playing The Game
Sinking
Once You Start
Mr. Wright
Ring The Alarm
Wrong Side Of Town
Mob Sez Murder
Working Week
I Got A Feeling
Your Way
Liberator/Malmö FF

Extranummer:
Nowhere To Turn
Kick De Bucket
Christine

Sedan var Prince Herring tvungen att springa till stationen för att hinna med sista tåget hem till Uppsala.

12 maj, 2010

Hanouneh släpper en ny

I morgon är Hanouneh med i Din Gata i Sveriges Radio och pratar och spelar en ny låt vid kl 16. Om hon spelar live vet jag inte. Bor du i Malmö är 100,6Mhz som gäller. Bor du utanför Malmö så är det Sveriges Radios hemsida som gäller.

Hanouneh är en Malmöbaserad artist som är på gång med album. Det är inte känt för bloggen när det kommer, men omslagsbilderna är tagna. Kanske är dagens låtsläpp försmaken för skivan? Man kan misstänka det i alla fall.

Fotot är taget av Jenny Bäcklin.

Öland Roots satsar jamaicanskt

I natt släpptes ett gäng artister till sommarens Öland Roots. Det verkar bli ett riktigt bra startfält i år. Nytillkomna är jamicanska akterna Konshens och Zareb. Svenska artister: Ital Skurk, Leafnuts, Ras Cricket. Övriga: danska Roots Harmonics Band och österrikiska House of Riddim.

Tidigare klara namn är Diegojah, Fantan Mojah, First Light, Helt Off, Kapten Röd, Mysticman, Ska'n'Ska och treslaget mellan ljudsystemen Jah Ark Manifest, Stereo Steppers och Firehouse.

Det är nu drygt två månader kvar till festivalen i Sandbergen, 16-17 juli.

11 maj, 2010

Spotify och Swingkids musik

Nu, efter strul hos Spotify, börjar Swingkids musik finnas tillgänglig gratis i musiktjänsten. Först ut, en raritet med USCB Allstars, Legend Of The Monsterbeat. Nu är den gamla kassetten från 1997 tillfixad och sägs låta bättre än någonsin.

Enligt Gillis Bengtsson på Swingkids ska nu ett 30-tal skivor dyka upp inom kort.

Festivalkoll: Eslöv ute ur matchen

Tyvärr, tyvärr, nykomlingen Ung Reggae blir inte av i Eslöv i sommar. Arrangören Michelle Alemo meddelade mig i går att finansieringen blev svajig:

- Vi har inte sålt tillräckligt med biljetter, i och med att vi finansierar mer än hälften av festivalen med de intäkterna så vågar vi inte chansa att vi kommer sälja biljetter.

Biljettförsäljningen var igång en månad och endast åtta biljetter såldes. Förhoppningen var att kunna sälja 1 000 biljetter. Så, vi får dessvärre stryka 5 juni ur vår reggaekalender och hoppas att arrangörerna vågar göra något nytt försök i framtiden.

10 maj, 2010

Tröja?

Jag funderar på att designa en snygg t-tröja. Kan det vara något som intresserar er? Rösta först i min omröstning så jag vet hur stort intresset är, och så får ni gärna kommentera vad en t-tröja, som det står Svenska Reggaebloggen på, får kosta. 150? 200? 250? Designen är än så länge på idéstadiet. :)

Här till höger ser ni hur min egen tröja ser ut, finns i ett exemplar. Den gjordes på Spreadshirt. Så kommer inte tröjan se ut som jag vill sälja.

Prince Herring 1 år!

I dag är det ett år sedan Prince Herring började blogga om svensk reggae. Då var det ett trevande försök att komma med tips om svenska dubbar på skiva i forumet Skawars. Här kan du läsa första inlägget, senare överflyttat hit. En del av er har varit med från starten. Det känns förstås extra kul! Sedan dess har ni blivit så många fler, från 10-15 dagligen efter en månad till nästan 200 dagliga besökare! Förmodligen är ni ännu fler, men det är vad min besöksräknare visar.

Fortsätt fortsätta! Jag gör mitt och ni läser! Jag puffar återigen för kalendern som jag tror kan bli en glädjespridare. Men det bygger på samverkan med artister och arrangörer. Ni/de måste skapa evenemang i Facebook och bjuda in Prince Herring. Då kommer vi alla ha en unik evenemangskalender för hela landet. Bra va?

Liberator laddat för Stockholm

Foto: Linn Sandholm/Musicmall.

På onsdag är det dags för en sällsynt spelning på svensk mark med Liberator. Skabandet som funnits i mer än femton år släppte förra året en vital skiva som fansen väntat nästan tio år på, Stand and Deliver. Svenska Reggaebloggen ställde frågor till bandets sångare, Robert Ylipää, och fick intressanta svar tillbaka.

Stand and deliver släpptes för drygt ett halvår. Hur har responsen varit?

- Många är glada för det faktum att det är mer en ska-platta än förra plattan, och att den har så starka låtar.

Hur kommer det sig att skivan Stand and Deliver först släpptes i Finland? Har Liberator flyttat till Finland?

- Nej, men Teja Kotilainen som släppte plattan kommer från Finland och hade bra kontakter där. Vi bor kvar i Sverige, men åker mer gärna och spelar i Finland. Tavastia FTW!

Många svenska fans gillar att ni tog steget tillbaka till ska- och reggaemusiken efter Are you liberated (2003). Vad var det som fick er att börja göra ska/reggae igen i och med EP:n Ring The Alarm som kom 2008?

- Det var nog inget snack om saken, snarare ser jag det så att vi till Are You Liberated hade samlat på oss ett gäng låtar som inte passade på ett "klassiskt" Liberator-album, och då fick vi välja mellan att fimpa låtar eller göra ett album som lät annorlunda. Med de låtarna ur systemet var vägen vidare ganska självklar.

Vad kan publiken i Stockholm förvänta sig nu på onsdag?

- Ett sjujävla röj- och dansparty! Vi är ett dansband, vilket måste vara hållningen hos alla som spelar ska. Det är dansmusik, bruksmusik, och om ingen dansar har vi misslyckats (inte för att det någonsin har hänt!)

Blir det fler Sverigespelningar framöver?

- Det ska det bli, men efter den här turnésvängen ska medlemmarna syssla med sina familjer och civila yrken ett tag. Det är en annan sak när man har barn och heltidsjobb, allting blir mer komplicerat.

Har ni några festivalspelningar på gång i sommar?

- Inget spikat, men håll ögonen öppna.

Hur ser framtiden ut? Kommer ni hålla liv i ska-Liberator nu?

- Så länge det finns ett par Doc Martens som vill studsa någonstans kommer det att finnas ett Liberator, som ger dem något att studsa till. Vi tar det tillfälle för tillfälle, spelning för spelning. Vi kan inte göra som vi gjorde förr, när medlemmar hoppade över vänners bröllop och födelsedagar för att kunna ta gig, utan en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta är att medlemmarna känner att de kan säga nej till spelningar, och inte är livegna.

- Samtidigt är det en oerhörd förmån att fortfarande kunna, som vi gjorde i april, åka ner till södra Tyskland och spela för 2000 tokentusiastiska, tokdansande människor. Det känns inte som att vi behöver, som du skriver, hålla liv i Liberator. Liberator lever i högsta välmåga, och med hjälp av fansen och stabila, välspelande vikarier emellanåt kommer vi att spela länge än!

Liberator spelar på Kolingsborg, Slussen, Stockholm onsdag 12/5. Spelningen börjar kl 22, men innan dess är det andra akter på scen.

09 maj, 2010

Röstfusk drabbade bloggen

Bloggens omröstning om den hetaste bokningen till Öland Roots till kvällens tänkta artistsläpp (ej kommit i skrivande stund) slutade med en tydlig favör för First Light. Eftersom jag följer omröstningarna noga kunde jag se två räder där röstantalet för First Light gick från ett fåtal röster till 40 på en eller två timmar. I dag, när Helt Off nästan var ikapp så kom nästa räd, First Light ökade från ungefär 40 röster till drygt 80. Tråkigt att du som varit inne på bloggen 51 gånger på 1h 30min (!) i dag inte respekterar att man röstar en gång per IP-nummer. Det åsidosätter själva idén med omröstningar...

Hursomhelst, Svenska Reggaebloggen säger grattis till First Light som kanske är den hetaste bokningen till Öland Roots fram tills i dag, 37% av rösterna gick till Enköpingsbandet. Tvåa blev Helt Off och trea Fantan Mojah. En ny omröstning kommer genomföras när alla artister har släppts. Om jag kan lita på att fuskare håller sig till att rösta en gång...

Skaffa festivalkoll del 4: Hässleholm

Danskarna Babylove & the Van Dangos.

 Beroende på när man räknar att sommaren börjar så tror jag att Siesta-festivalen i Hässleholm är en sommar-festival. Visserligen är de inne och snikar på maj men vi snackar ändå norra Skåne, där kan det vara sommarlikt i slutet på maj.

Siesta-festivalen anordnas för åttonde året. Peps Blodsband har spelat där, Svenska Akademien har varit där, Navid Modiri & Gudarna, Ska'n'Ska och Hoffmaestro & Chraa likaså. Det var några renodlade reggaeakter eller de med reggaeanknytning.

Festivalen hålls 27-29 maj och i år kommer Kapten Röd och danskarna i skabandet Babylove & the Van Dangos.

Utanför reggaen så har de intressanta bokningar som Familjen, Andreas Tilliander, Ossler, Sophie Rimheden och The Hives. För att nämna några.

08 maj, 2010

Kalender: experiment i bloggen

Lite blygsamt har jag skapat en evenemangskalender i bloggen. Den ligger i en flik högst upp och finns där på försök. Vill du som arrangör eller artist hamna i Svenska Reggaebloggens kalender? Allting går via Facebook. Skapa ditt evenemang där, bjud in Prince Herring så ska kalendern uppdateras. Jag håller på att lära mig om kalendern synkas automatiskt eller om jag manuellt måste uppdatera. Men redan nu innehåller kalendern godbitar för er reggaeälskare, ett nytt sätt att hålla koll på var och när dina favoritartister eller ljudsystem uppträder.

Dubduellerna drar igång

Forumet Skawars har dragit igång en dubtävling, schysst initiativ! Det är upp till publiken att lyssna och rösta. Läs mer om tävlingen i det här inlägget.

Tolv låtar deltar och här kan du höra dem. Det krävs dock medlemsskap.

Skaffa festivalkoll del 3: Kristianstad

Så har en Facebook-aktivist lyckats med sitt mål, att få igenom en reggaefestival i Kriatianstad, under Kristianstad-dagarna. Allting blev klart i går kväll. Det blir en endagsfestival 15 juli och lobbyisten Tony "Tojje" Svensson berättar att General Knas, Emilush, Syster Sol, Chin Ono och Ragga Pack är bokade.

Läs gärna Svenska Reggaebloggens intervju med Tony för drygt en månad sedan.

07 maj, 2010

Längtan till Kalmar

Det är sannerligen inte ofta bloggredaktören längtar till Kalmar. Går på fotboll på Fredriksskans en gång per år ungefär, shoppar med syskonbarnen om nöden så kräver när jag är på besök i södra Sverige. I kväll skulle jag dock gärna befinna mig i Kalmar. På scen, på Klubb Baktakt spelar nämligen Ras Cricket och Leafnuts. Båda kommer framföra nya låtar. Framför allt är det Leafnuts som lockar för bloggen.

Men det blir inget med det, Uppsalaexpressen går inte till Kalmar i dag. Ni som bor i närheten bör noga överväga att ta er till Larmtorget i kväll.

Tillsammans med Helt Off

Ta en lyssning på Helt Offs singel Tillsammans, smakprovet vi får inför släppet av Marknadens Soldat 26 maj.

06 maj, 2010

Hur många nollor, Kapten Röd?

Nu har Kaptenen valt att läcka lite från sin ljudfabrik. 1 000 000 Nollor heter den väldigt rootsiga låten. Lyssna här nedan! Det är en så kallad snippet på engelska, eller snutt på svenska.

Rojalist? Nävisst

Man har väntat på det, så småningom måste den dyka upp. Och här kommer den antirojalistiska reggaelåten med den antirojalistiska gruppen Störda Poeters Sällskap. Låten heter Mer Apanage. Som en present till Carl XVI Gustaf på födelsedagen i fredags släpptes låten gratis. Låten är lika aktuell en vecka efter, och till den följde en video som ni kan se här nedan.

Skaffa festivalkoll del 2: Halmstad

I genomgången av festivaler med reggaespelningar i sommar har turen nu kommit till Urban Roots i Halmstad. Det är en tvådelad festival med en dag reggae och en dag hiphop och hålls 2-3 juli. Svenska Reggaebloggen tog kontakt med Daniel Oseias Norrman, arrangör.

För vilken gång i ordningen anordnar ni festival i Halmstad?

- Denna festival har ägt rum två år tidigare fast som endagarsevenemang med fritt inträde för att bygga grunden och försäkra sig om intresset för reggae här på Västkusten. Första året var Kapten Röd huvudnummer med lokala förmågor som förnummer. Då kom ungefär 700 personer. Andra året stod Ras Cricket, Jacco, Amsiebrown m fl för kvällen. Då kom cirka 900 personer. Vi la evenemanget utanför staden på en liten ö. Med tanke på läget så får vi säga att publikantalet var långt över förväntningarna. I år har vi valt att lägga festivalen centralt men även göra en tvådagars-grej av det.

Upplägget är en dag med reggae och en dag med hiphop. Hur har ni tänkt runt det?

- Reggae och hiphop är lika i sina grundvärderingar om kärlek och för att bygga broar, därför vill vi ge oss på ett försök att kombinera dessa två.

Kommer man kunna köpa endagsbiljett?

- Ja.

Hur många biljetter kommer ni släppa för försäljning?

- 1 200 biljetter.

I år ligger ni före Öland Roots, förra året låg ni efter. Spelar datumet någon roll för er?

- Nej, datumet har vi satt efter turismen i Halmstad, och just i början av juli är den som störst.

Vad kan du säga om årets reggaebokningar: Kapten Röd, Slag Från Hjärtat, First Light, Amsiebrown, Almighty Lions, Essa Cham feat. MadJoy & JJ Wochington och Jah Vibe och Secret & Hush?

- I år har vi en riktigt skön lineup som ska passa de flesta öronen. Från nationellt etablerat till lokala förmågor.

Kommer du själv besöka någon festival i sommar?

- Jag kommer själv att gå på Öland Roots, Eslöv (efter att jag såg ditt blogginlägg) och Sjönevadsfestivalen utanför Falkenberg.

05 maj, 2010

Nytt i bloggen

Under rubriken men före nyheterna har jag lagt in ett fliksystem. Det är främst tänkt som ett informationsfält för skivbolag/artister/marknadsförare som vill komma i kontakt med mig. Där ligger också en liten presentation om Prince Herring.

I övrigt har bloggen genomgått en layout-förändring. Till det bättre tycker jag, hoppas ni tycker det också. Nu återstår bara smärre förändringar, så dagens utseende är det som gäller tills vidare.

Nu är det Öland Roots tur

Nu när vi röstat klart om URF för den här gången vill bloggen veta vad ni tycker om Öland Roots bokningar. Omröstningen pågår till på söndag då ölänningarna tänker presentera fler bokningar.

Äldst lockar mest

Nu har ni läsare fått tycka till om URF:s andra artistsläpp. Det blev en jämn omröstning men valet föll på Bunny Wailer. Bob Marleys gamla kompanjon är den ni helst ser av de sju artister som släpptes för en vecka sedan. Här är slutresultatet i omröstningen:
  1. Bunny Wailer 45 röster
  2. Anthony B 42 röster
  3. Midnite 36 röster
  4. Jah Cure 24 röster
  5. Natural Way 14 röster
  6. Labyrint 11 röster
  7. Stone Love Movement 11 röster
  8. Meditative Sounds feat. Kenny Knots 8 röster
  9. I Mosa 1 röst
115 personer röstade och man fick rösta på flera alternativ.

04 maj, 2010

Klassiskt snabbt med Skansen

Svenska Reggaebloggen besökte Skansens spelning i Uppsala under tisdagen. Bandet hade föräldrar och kompisar på plats eftersom det normalt sett spelar på Uppsalas nationer. Här, utanför den skyddade studentvärlden, fick de äntligen visa upp sig för "vanligt folk" också.



Skansen är ett färskt band, bildades i höstas, och med tanke på det bjöd det unga bandet på högklassig underhållning. Inför 70 personer i publiken så bjöd de 13 på scen upp till dans. Vi fick höra Desmond Dekker, Mando Diao, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Skalariak, Peps Persson, Teddybears Sthlm, The Skatalites x2, Daddy Boastin/Dandy Livingstone, Bob Marley och James Bond-temat. Jag missade säkert något. Det var alltså en ren coverspelning men de gjorde det riktigt bra, trots den tidiga speltiden (kl 19), den nyktra publiken (ingen alkohol serveras på Grand) och den något högre medelåldern än vanligtvis. Det dansades men det hade kunnat vara mer drag på publiken.

Bloggen tog sig ett kortare snack med sångaren/trumpetisten Johan Gärdebo före och efter spelningen. Bandet har eget material på gång men det är inte klart än. Tills dess kan de leva gott på att leverera covers på sitt sätt. Måste ge ett plus för att bandet hade sju(!) blåsare på scen. Jag tror det var tur att några musiker sjuka. Scenen hade inte räckt till för de tre som var hemma. Ett plus till: percussionisten Sarah Thorén.

Bäst: Cobrastyle, Guns Of Navarone, och den långsamma versionen av 007 (Shanty Town). Mest överraskande: den egna texten på Värsting/Rudy, A Message To You. De sjöng Student i stället för Värsting. Den andra överraskningen: tuba på scen. Det kan jag inte minnas att jag hört förut på en reggaespelning.

Nästa chans att se gymnasist/studentbandet är på Uplands Nation i slutet på maj.

Jaqee - hittade sig själv i Kokoo Girl

Jaqee har varit en artist på mångas läppar under 00-talet, men för reggaepubliken dröjde det till 2009 innan det stora genombrottet kom. Då hade hon hunnit gå via Billie Holiday-tolkningar, hiphopkollektivet Blao och Bohuslän Big Band. Med skivan Kokoo Girl blev det festivalspelningar, framgångar utomlands och mer mediatid. Svenska Reggaebloggen tog kontakt med Jaqee för att pejla läget i dag.

Nu är det knappt ett år sedan Kokoo Girl släpptes. Sedan dess har du fått mycket uppmärksamhet hemma i Sverige men också utomlands. Vad säger du om hur skivan tagits emot?

- Det är alltid kul för en artist när det du gör reageras på. När jag började skriva på skivan för nästan två år sedan, så gjorde jag det ur ett stort personligt behov att grunda och hitta mig själv igen. Så för mig känns det verkligen upplyftande och kul att se just denna utveckling av mottagande, och att det är just dessa starka, drivande, personliga, känslomässiga berg- och dalbana som tagit mig där jag är idag. Jag är bara tacksam och glad över utvecklingen, säger Jaqee.

Är du färdig med Kokoo Girl nu eller kommer det fler singlar/videor?

- Det kan komma någon mer singel, men det är inte helt spikat om eller vilken det blir.

Vad händer med din framtida musiksatsning? Blir det en reggaeplatta till för att följa upp framgången eller byter du stil som du gjort så många gånger förr?

- Vet du vad? Jag vet inte. Det beror lite på var jag befinner mig i mitt liv. Jag ska försöka med att inte göra mig själv besviken med nästa platta. Det är det enda jag kan säga med säkerhet.

När får vi höra nytt material med Jaqee?

- Oj, ingen aning! Jag håller på med lansering av Kokoo Girl (som nu kallas Land Of The Free, red anm) i Frankrike nu, så det kommer inte att bli nåt nytt i år. Kanske ett samarbete eller något åt det hållet. Ny skiva kommer att dröja ett tag.

Du har varit nominerad till flera priser, och vunnit bland annat Maisha Awards. Vad betyder den typen av uppmärksamhet för dig?

- Maisha-priset var kul att få. Jag tror att det beror på att det kommer ifrån afro-Sverige. Att få priset kändes lite som "vi ser dig och backar dig i din musikaliska resa, så fortsätt". Det som kändes bra är just det att man lyfter fram afrosvenskar som förebilder för nästa generationen, vare sig det är affärsmän eller artister eller you name it.

03 maj, 2010

Helt Off har ett album!

Så har det äntligen kommit lite nyheter från Helt Off. 26 maj släpps albumet Marknadens Soldat. Redan nu finns singeln Tillsammans att köpa i diverse nätbutiker.

Svenska Reggaebloggen har många gånger försökt få Helt Off att svara på frågor utan resultat. Det kanske blir en intervju ändå i samband med skivsläpp?

Öland Roots artistsläpp!

Så har Öland släppt ett antal bokningar till. Det är idel svenska akter den här gången: Kapten Röd (Göteborg), First Light (Enköping) och Ska'n'Ska (Stockholm). Samtliga artister är albumaktuella 2010.

Enligt festivalens hemsida släpps ytterligare artister redan på söndag. Sedan tidigare klara bokningar: Fantan Mojah (Jamaica), Diegojah (Stockholm), Mysticman (Stockholm), Helt Off (Malmö?) och ljudsystemduellen mellan Jah Ark Manifest, Stereo Steppers Soundsystem och Firehouse.

Skaffa festivalkoll del 1: Eslöv

Svenska Reggaebloggen kommer i en rad artiklar presentera festivaler där man kan se reggae i sommar. Målet är att belysa festivaler som finns i utkanten av de mest kända, Öland Roots och Uppsala Reggae Festival. Först ut är en festival som arrangeras för första gången.

5 juni hålls Ung Reggae, en drog- och alkoholfri festival. I skrivande stund har fem svenska artister bokats in: General Knas, Kapten Röd, Syster Sol, Daniel Asher & Jah Covenant Band och Mama Dash. Fler artister kommer fyllas på, enligt Michelle Alemo, en av arrangörerna.

Varifrån kom idén att anordna festivalen?

- Idén kom en sommardag när vi satt i skolan och diskuterade om vi skulle ha ett projektarbete eller skriva ett 6-poängsarbete. Vi valde projektet och har jobbat med det sen i augusti. Att det skulle bli en nykter reggaefestival är för att det första vill vi göra något för Eslövs ungdomar.

Vad har ni för koppling till reggaen?

- Att det blev en reggaefestival är för att båda gillar musiken och det är positiv musik. Alla kan lyssna på det!

Tanken är att det ska komma ungdomar. Har ni någon nedre och övre åldersgräns?

- Vi valde att inte sätta någon åldersgräns för att alla ska vara välkomna, det är kul när ungdomar och vuxna kan vara på samma ställe.

Ni hoppas på 1 000 besökare, enligt en tidningsartikel. Hur går det med biljettförsäljningen?

- Biljettförsäljningen går lite trögt, men det går framåt. Vi har dock många biljetter kvar!

Hur många artister kommer ni ha sammanlagt? Vad är er plan?

- Just nu har vi fem artister plus en dansgrupp, men det kommer att komma fler. Hur många artister som kommer beror helt på besöksantalet. Men vi hade tänkt minst sex artister.

Är festivalen en engångsföreteelse eller planerar ni att göra det flera gånger?

- Som det ser ut just nu är det en engångsföreteelse men man vet aldrig, säger Michelle Alemo, en av arrangörerna av Ung Reggae.

02 maj, 2010

Exklusiv teaser med Kapellet

Killarna i Kapellet räknar ned till release av debutalbumet "Kapellet presenterar Jeepstarr, Snakka, Luddee". På onsdag kommer skivan som Svenska Reggaebloggen gillar och som recenserades nyligen. Nu bjuder Kapellet på en akustisk retning inför albumsläppet. Låten heter Bida Din Tid och videon är inspelad i ett vinterkyligt Ransäter.

Jeepstarr skriver till mig att det låter lite småfalskt på sina ställen. Det kommer det inte göra på skivan, kan bloggen intyga.

Dagens tips: Jamtech Foundation

Bloggredaktionen har legat lite lågt i två dagar på grund av arbete och postvalborg-trötthet. Men efter social påfyllning igen med goda vänner så kommer nu ett tips för er som vill bredda ert reggaeintag lite.

Jamtech Foundation, som består av Andreas "Mastah L" Larsson och Nils "DJ Niceness" Posse, har precis släppt en ny dansant godbit. Det är en skön mix av house/dans och dancehall. Om ni står ut med okonventionell crossover så dansa loss!

Den som inte rycks med av Flip Up och lämnar soffan/kontorsstolen måste ha betongfötter. Det är galet svängigt! På sång gästar jamaicanen Spectacular. Annars kan man gilla den lite softare Unleash It med vår egen Joey Fever på sång.

Vet ni vad som är bäst? Skivan The Creatures From Jekyll Island är gratis för nedladdning från gruppens hemsida. Flip up!

01 maj, 2010

Lyssnade på King Solomons ljudsystem

I går firades valborg med pompa som sig bör i Uppsala. De flesta hade en trevlig dag och kväll. Svenska Reggaebloggen med familj spenderade tidiga eftermiddagen i en klassisk musikpark, Engelska parken, som Owe Thörnqvist gjort odödlig med sången om rumban.

Sena eftermiddagen blev en skön stund i vårsolen, på en filt vid en rondell. Hur låter det? Jo, men det var bättre än det låter. Vi satt där, hela familjen, för att ljudvolymen nära King Solomons ljudsystem var för högt för våra känsliga öron. Det gjorde inget. Vi hörde jättebra bakom husväggen som dämpade den värsta basen. Dottern kunde springa upp och ned för en trappa, eller låna två studenters tillfälligt utställda och dumpade soffa och klättra i den. Sonen låg mest och sov eller låg och sken ikapp med solen. Hur mycket man har ut av en ljudsystem-eftermiddag som tre månaders bäbis vet jag inte.

Bloggen såg alltså inte själv, men kunde höra både Junior Natural och Storsien gå loss på mikrofonen till den mullrande basen. När jag kikade in mellan studenthusen så dansade en stor del av den spontant samlade publiken där. Det är en fin tradition i Uppsala att köra ljudsystem på den så kallade Triangeln, hoppas den kan leva vidare. Kan vi göra den lika långlivad som champagnefrukost, picknick i Engelska parken, mösspåtagning, körsång och socialt mingel i kubik? Kanske inte, men det vore kul om den kunde leva så länge att mina barn kan dansa runt till musiken, med prydliga hörselkåpor för öronen. Det skulle göra mig glad.