Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

21 augusti, 2009

Ronny Åström snudd på bortglömd

Kul att så många fler börjar hitta min blogg. Både i går och i dag har antalet läsare ökat markant. Tio läsare per dygn är väl en bra nivå? :)

I dag tipsar jag om en artist som i princip fallit i glömska. Ronny Åström hann bara med två album i mitten av 1970-talet men det första är riktigt bra i sina toppar. Klibbiga toner och Livet på landet är väl låtarna som håller högst kvalitet. Båda är med på skivan Den ensamma människan (1976) där Peps Blodsband kompar och Peps själv producerar plattan. Klibbiga toner har Helt Off moderniserat på sin debutplatta från 2004.

1977 kom skivan Hampadängor, som i min smak är sämre än Den ensamma människan. Sedan har vi singeln som inte finns med på något album, Maskin nr. 1 (1978). Singelns baksida är Maskin nr. 2 med Peps. Den första maskinen har jag hittills bara hört en gång eftersom ett reggaefan delade med sig av den i förrgår. Det här soundet är helt annorlunda än albumen. Den har märkliga synthljud men svänger rätt bra. Synthmusik från 1978 i Sverige måste vara pionjärt. Han har tydligen också gjort musik till Bamse i trollskogen(!).

Ronny Åström var ingen större sångare utan behållningen är de begåvade, samhällskritiska texterna och gunget. Han är ytterligare en artist som Peps varit med och promotat. Reggaefans bör få tag på Den ensamma människan och minnas en doldis i svensk reggaehistoria. Ronny Åström finns dessvärre inte bland oss längre, han gick bort 2003.

3 kommentarer:

carina sa...

Ronny Åström är bara helt fantastisk. En kult man av bästa kalliber, en textförfattare med sting. Varför går det inte att få tag på hans CD. Jag hadde en gång en CD men ungarna förstörde denna GULD klimp "Den ensamma människan"
Bara Älskar Ronny
Bästa Hällsningar Carina

Johan sa...

Gjorde han inte nån låt som hette måndag morgon lr liknande. kan fan inte hitta den
. Mycket tacksam för svar

Prince Herring sa...

Johan, jag tror det är låten Maskin nr. 1 som du eftersöker. Den finns endast på singel, vad jag vet.