Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

19 september, 2010

Reggae Galore skrotas

Det andra och sista numret.
En tung nyhet nådde Svenska Reggaebloggen under lördagen. Följande utskick kom från Reggae Galores chefredaktör Björn Owen Johansson:

"Reggae Galore 2007 – 2010

Reggae Galore lägger ner. Nästan. Efter tre år som webmagasin, blogg, pappersmagasin och sound har vi valt att kasta in den handduk som vi viftat så flitigt med. Ekonomiska missräkningar, tidsbrist och andra projekt gör det svårt att fortsätta.

Namnet, arkivet och soundet kommer finnas kvar, och man kan fortfarande köpa både Reggae Galore Magazine #1 och #2. Vi kommer dock inte ta några nya tag och göra ett tredje nummer. De två första har gått med stor förlust och när betydligt färre valde att köpa vårt andra nummer än det första var det dags att inse vissa fakta: den svenska scenen är inte stor och intresserad nog.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som arbetat med och för Galore under de här åren. Och ett lika stort tack till er som har köpt våra magasin, kommit på våra fester och gett oss respons, tips och idéer.

Soundet kommer spela vidare och kanske dyker vi upp i något annat format i framtiden, men för ögonblicket säger vi tack för oss."

Bloggen fick tag i Björn Owen Johansson för en intervju.

Vad var det som gick snett med RGM#2?

- Det är en väldigt bra fråga. Och den har jag ställt mig många gånger under den senaste månaden. Till viss del misslyckades vi med vårt PR-arbete. Vi hade helt enkelt för lite tid och pengar. Resten måste nog tyvärr skyllas på ett rent ointresse från läsarnas sida.

Foto: Eva Jonsson.Finns det inte tillräckligt med reggaenördar i Sverige för ett tryckt magasin 2010?

- Uppenbarligen inte. Om man har större resurser så kan man nå även utanför nördkretsarna, och då är det säkert möjligt. Men de som har resurserna har sällan intresset. Och eldsjälarna har sällan några resurser.

Rent innehållsligt var #2 bättre än #1, men ändå sålde det sämre. Det känns konstigt, tycker man som läsare.

- Ja, och det är obegripligt även för oss. Jag kan utan att skämmas säga att vårt andra nummer är ett av de tre bästa svenska musikmagasinen som släpps i år. Det är väldigt hög kvalitet, rakt igenom.

Hur tar ni er vidare nu, vad händer med redaktionen?

- Vår tanke var att börja arbeta med nästa nummer nu under hösten. Nu blir det inte så. Vad vi gör istället, om vi nu gör någonting, återstår att se. Jag lämnar gärna dörren på glänt för att Reggae Galore kommer syssla med andra saker i framtiden, men något pappersmagasin har jag svårt att föreställa mig. Sound of Galore kommer dock fortsätta att spela precis som vanligt. Det vill säga väldigt mycket och överallt.

Vad har du för analys av att driva reggaemedia i Sverige? Jag tänker apropå dels hur det gått för er men också att en tidigare så populär sajt som Rebelmusic bleknar bort.

- Jag har ingen lust att analysera andra aktörers fram- och motgångar. Det vore meningslöst. För vår del handlar det faktiskt bara om tid och pengar. Hade fler personer köpt Reggae Galore Magazine #2 så hade vi redan nu påbörjat nästa nummer.

Var kan man läsa dina texter framöver?

- Jag jobbar som frilansjournalist och skriver både om reggae och mycket annat på många olika håll. Men som bekant har inte reggae något större nyhetsvärde på landets nöjes- och kulturredaktioner. Känner jag mig själv rätt så sysslar jag nog med något väldigt reggaerelaterat även i framtiden. Vi får se vad det kan bli.

Björn berättade också att han troligen ska arbeta som chefredaktör för ett annat magasin framöver, som inte har med musik att göra.

3 kommentarer:

elefant sa...

Varför är ni så unga? Jag försöker desperat hitta en reggaefestival som ägde rum på Skeppsholmen i Stockholm 1987 eller 1988 men lyckas inget vidare. Hade för mig att den hette Sunsplash men ingen googling leder mig vidare.
Vet ni nån som kan komma ihåg detta? (Det var min första festival.)

Tack på förhand, ungdomar.

Prince Herring sa...

Tack, Elefant. Jag bär med mig känslan av ungdomlighet hela dagen. :)

Det kan finnas några läsare som minns festivalen. Läsarskaran är allt från tonåringar upp till 70-plussare.

Kent sa...

Elefant: Kan de ha vatt nå´t i samband med Jazz & Blues Festivalen på Skeppsholmen? Den 5 juli 1989 så hade man inom det årets Jazz & Blues Festival en speciell kväll som kallades för "Rhythm Explosion". Då spelade Aswad, Culture och Super Diamono De Dakar. Jag kanske e ute å seglar ...?