Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

03 februari, 2010

Reggaen i kyrkorummet

Svenska reggaebloggen snappade upp att det finns en kör i Ronneby i Blekinge som sjunger Bob Marley-låtar. Mattias Johansson är körledare och jobbar sedan ett år tillbaka i Svenska Kyrkan i Ronneby. Av en slump ska kören uppträda igen på Bobs 65-årsdag.

- Idén till Bob Marley-kören har jag haft ganska länge. Det är en glad amatörkör, med konceptet att inte använda noter, inga intagningskrav och att vi har spelande körmedlemmar. Det var lyckat, de var med på alla repetitionerna och övade järnet hemma. Tror att det var bra för kören också att ha kompet med för frasering och timing, så jag är nöjd med resultatet. Vi var knappt 30 stycken allt som allt. Den startade som en projektkör som bara skulle pågå från september till 14 november 2009 då det mynnade ut i en konsert i Heliga kors kyrka i Ronneby. Den blev fullsatt och media var där också. Det var ett projekt för att det skulle kunna locka medlemmar som ville prova på någon annan körverksamhet som alternativ och att få människor som inte har så mycket tid att ta sig tid att vara med en begränsad period, berättar Mattias Johansson och fortsätter:

- Roligt nog tyckte alla körmedlemmar att det var så kul med kören att ingen ville sluta. Därför är det kul att det blir en konsert till på lördag 6/2 i Karlshamn, det tycker alla. Det är många som vill att vi ska uppträda med kören igen bland allmänheten. Vi repar inför Karlshamn nu och det går bra, de kommer ihåg sina stämmor och låtarna. Nästa gång har vi funderat skulle kunna vara nationaldagen, för att sprida budskapet om att alla är lika och människor på vår jord som gör vårt bästa.

Har spelat med Guvernören

Han har ett förflutet från Stockholms reggaeliv, bland annat tillsammans med Anders Kappelin och Adam Atterby i ett band som hette Positive Vibrations.

- De var super för mig. Spelade lite med Governor Andy också, men det är ett tag sen nu, typ tio år, tyvärr. Jag saknar det. Fick barn och familj, det var det som hände.

Det verkar inte ha varit några större besvär för Mattias Johansson att få Svenska Kyrkan att nappa på Bob Marleys budskap.

- Jag vill att världen ska bli en vackrare plats, där människor lever i kärlek och respekterar varandra. Jag är helt för One Love, allt är ett och vi är alla del av allt. Och när jag pratade med en av våra präster om Bobs texter så är det helt klockrent att ha i kyrkan.

Enligt Mattias Johansson fick kören mycket uppmärksamhet i Blekinge, var med i lokaltidningarna och även på SVT:s Blekinge-nytt.

För er som vill se kören så börjar konserten kl 17 på lördag.

1 kommentar:

Bowin sa...

http://www.youtube.com/watch?v=yLmQbd_QXrw