Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

23 december, 2009

Systrarna gör det själva

Workshop för tjejer som vill hålla på med reggae och hiphop. Det är precis vad Isabel "Syster Sol" Sandblom och Nathalie "Cleo" Missaoui ägnat sig åt sedan hösten 2008.

- Det började med att jag och rapparen Cleo såg att det fanns ett behov att peppa tjejer med deras självkänsla. Sen finns det så få tjejer som är aktiva inom just reggae och hiphop och då började vi luska i varför det är så. Vi jobbade tillsammans på popkollo hiphop i Malmö, som är ett musikkollo för tjejer. Där såg vi hur grymt det var att använda sig av musik för att skapa en bättre självkänsla. Just hiphop och reggae är väldigt kraftfulla uttrycksformer som uppmanar till att ta plats. Därför tror jag det ger något extra till tjejerna, svarar Syster Sol på hur idén föddes.

- Vi kände att vi ville jobba med det här året om plus att det går väldigt bra att kombinera med artisteriet.

Att det råder en kraftig övervikt på män i svensk reggae är något som är tydligt för mig i mitt arbete med Svenska reggaebloggen. Det är svårt att hitta kvinnliga artister eftersom det helt enkelt inte är så många som håller på. Men vad Tell Dem-projektet lett fram till vill Isabel Sandblom egentligen inte prata om.

- Det känns väldigt konstigt att prata om resultat då vi inte vill att det ska handla om prestation på det sättet. Däremot har vi sett att tjejerna tycker det är jättekul och det känns som dom blommar ut.

Vad hoppas ni att det ska bli för resultat?

- Vi vill skapa ett forum för uttryck där det ges verktyg att släppa på präglingar och bilder om hur man ska vara och istället börja leva utifrån den man är.

Hur ofta kör ni workshop?

- Så ofta som möjligt. Just nu är Cleo mammaledig så då har det blivit lite mindre, säger Isabel.

Vad är kriterierna för att få vara med?

- Att man är tjej. Vi har tankar på att utforma en liknande kurs för killar men i nuläget ser vi en poäng med att det bara är för tjejer.


Kan du nämna några artister som är på gång, som började i Tell dem-projektet?

- Haha, det finns nog en hel del därute vid det här laget. En tjej som är mer inne på hiphop heter Kattis aka Rhea. Hon har massa spännande grejer på gång.

Vill du komma i kontakt med Tell Dem gör du det enklast per mejl: Telldemworkhop at gmail.com. Vill du lyssna på några smakprov på vad som blivit gjort i Tell Dem-projektet, besök deras MySpace-sida.

Inga kommentarer: