Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

04 december, 2009

Ur arkivet: Tony Ellis

I dag har bloggen snöat in på Sveriges skönaste, femstjärniga gung. Babatunde Tony Ellis släppte två makalöst bra rootsalbum i discoeran. Den första skivan No Place To Run kom 1979, Change Will Come släpptes 1981. Däremellan hann han släppa en 12"-singel som heter Disco Baby. Den backas av en riktigt bra låt, Irie.

Babatunde Tony Ellis är född i Kingston, har vuxit upp i London och bott i Spanien. Efter att ha spelat med ett jamaicanska soulband(!) i Spanien så flyttade han till Sverige på 1970-talet.

Han blev infångad av den svenska musikscenen (gjorde plattor med Peps och Per Cussion bland andra) och har spelat med många reggaemusiker, inte bara i Sverige. På Tonys egna plattor medverkar bland andra Bosse "Skogis" Skoglund på trummor och Peps Persson på gitarr.

Tony Ellis bor kvar i Stockholm, han medverkade så sent som i helgen på Kalle Baahs jubileumsspelning i Norrköping.

Hans reggaealbum från sent 70-tal och tidigt 80-tal går fortfarande att hitta i välsorterade secondhand-butiker och på nätet. Det finns också minst en liveskiva från tidigt 80-tal, Red Hot And Live, men den har inte bloggredaktionen snappat upp och kan därför inte uttala sig om dess kvalitet.

På Spotify kan man höra Tony Ellis spela banjo, men det är en heeeelt annan Tony Ellis. ;)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tony Ellis rules! Gjorde en odödlig klassiker, "Punky reggae" och en hel del andra ljuvt bedövande reggaetoner! Klart underskattad på den svenska musikscenen. Hans musikaliska bidrag är en del av en svensk kulturskatt idag. Lyssna och beundra den sköna vibb och groove som denne man delade ut en gång i tiden och som fortfarande håller honom aktiv på den svenska scenen.

Anonym sa...

Han spelar även Hendrix, Santana och många andras låtar bättre än de flesta. Otrolig feeling.

Anonym sa...

Café Ricardo -79 nångång måste det varit. Fantastiska spelningar! Var öppet några år, i Gamla stan mot Slussen. Vilka otroligt bra spelningar man hörde o såg där. Tajt, trångt, rökigt, hela stället gungade. Man fick akta sig för Bosse Skoglunds trumpinnar. Mycket bra reggae och rock. Tony Ellis var fantastisk, Peps, Kenny Håkansson, Per Cussion mm kommer ej ihåg alla olika konstellationer men vilken musik som kom ut därifrån / Jerka

Julio Amorim sa...

Tribute to Bob Marley, 7-5-1982 på Studentkåren i Göteborg....vilken sväng. Förstår inte varför Tony Ellis inte erövrade världen....

Anonym sa...

Cafe Ricardo 1979, stämmer. Vårvintern. Fantastiskt tryck i bandet, men Tony var bäst.

Anonym sa...

Japp, det var tider det. Är det Jerka Nygren?

Anonym sa...

Gjorde inte ha låten Spaceman?
Har sökt den utan att lycka!

Anonym sa...

Sex år senare 😂 Hittade inlägget när jag kollade läget med Tony Ellis. Klart jag är Jerka Nygren. Vore kul att veta vem som undrade ?