Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

03 juni, 2010

Skaffa festivalkoll del 16: Öland Roots

Öland Roots är festivalen som nu funnits sedan 2004 och lockat till sig stora namn som U Roy, Peps Persson och Pablo Moses men också sett svenska akter blomma ut som Glesbygd'n och Kapten Röd. I år har festivalen lyckats bygga upp ett startfält som är det starkaste någonsin. Nu ska det handla om föreningen bakom Öland Roots. De har kollektivt svarat på Svenska Reggaebloggens frågor.

Först vill jag veta era bakgrunder. Varför reggae?

- Reggae var ganska nytt för oss när vi startade Öland Roots. Några av oss hade precis börjat spela i ett reggaeband (det som senare kom att bli Alvaret) och därav blev festivalen mer och mer inriktad mot reggae. Första året var dock musikutbudet ganska blandat, mycket beroende på att inga av oss hade några kontakter inom reggaevärlden. Vi hade dock några reggaeband, Livelihood, Alvaret och Dubkollektivet.

Hur sura var ni där, våren 2004, när ni beslutade er för att dra igång något för reggaen på Öland?

- Vi var frustrerade över att det inte hände någonting när det gällde musik och ungdomskultur på södra Öland och därav väcktes idén om en festival. Reggaen var något som växte fram under det första året och 2005 hade vi främst reggaeakter.

Var det självklart att det skulle bli en festival?

- Idén var att vi skulle skapa en festival men att den skulle utvecklas och bli så stor som den är i dag hade vi aldrig kunnat drömma om.

Vems initiativ var det?

- Svårt att säga vems initiativ det var, vi var som sagt ett kompisgäng som började snacka om det och vi kan inte riktigt minnas vem som först kläckte idén.

Svenska Reggaebloggen klev in på festivalen efter några år, då den redan var hyggligt etablerad. Hur var de första åren? Besöksmässigt?

- Festivalen utvecklades väldigt fort. Första året hade vi strax under 300 besökare, andra året 800, tredje året 1 600. Sen dess har vi legat på 2 300 besökare. De senaste åren har vi haft slutsålt då vi inte velat expandera besökarmässigt. Istället har vi satsat på att utveckla festivalen på andra områden. Fokus har legat på hur vi kan skapa den bästa festivalupplevelsen för besökaren, där är akterna väldigt viktiga men även den naturnära känslan och mysigheten har varit viktigt att förstärka.

Var det svårt att få artister att komma?

- I början innan vi skapat ett kontaktnät var det självklart svårt att veta hur vi skulle gå till väga och vilka trådar vi skulle dra i. Vår generella upplevelse genom årens lopp är inte att det varit särskilt svårt att få tag på band. Första åren hade vi ju ingen ekonomi att tala om utan de flesta banden kom för endast reseersättning och fick bo i tält eller den lokala fritidsgården i Mörbylånga. Idag är vi en igenkänd festival som det är uppskattat att spela på, det blir minnesvärda spelningar där festivalens stämning sätter sin prägel.

Vilket år märkte ni att festivalen vuxit sig stor?

- Det kändes som att det hade blivit stort redan andra året, men sen fortsatte ju festivalen att växa. 2007 nådde vi ungefär den storlek som festivalen har idag publikmässigt. Om vi tittar på kvalitén på festivalen i stort kommer det helt klar vara stor på skillnad från 2007.

Kan festivalen bli större och ändå hållas i Sandbergen?

- Det är väldigt svårt att expandera publikmässigt, åtminstone då vi vill behålla "mysfaktorn" som vi värnar mycket om. Även om det skulle gå så skulle det krävas att området utökas och det skulle innebära en massa jobb. I nuläget finns inga tankar på att utöka festivalen eller att söka efter ett nytt område. Vi vill arrangera Sveriges mysigaste festival och kommer fortsätta att göra det.

Hur skiljer sig 2010 års artistutbud från tidigare år?

- I år kommer artistutbudet skilja sig på en rad punkter. Vi kör ju inga repriser från året innan så vi har fått jobba en del med den svenska lineupen. Vi kommer ha fler internationella akter i sommar jämfört med tidigare år, där dessa är aktuella just nu och inte legender som vi haft tidigare. Stilmässigt kommer vi har en större bredd i år där vi täcker in hela spannet från roots, newroots till dancehall och har utöver detta akter som placeras inom ska och digital. I sommar kommer även vara första året som vi kör en soundclash.

Vad har ni för drömbokningar kvar att göra?

- Det finns en rad artister som vi skulle vilja dra till Öland. Det är inte omöjligt att ett par av dessa dyker upp redan nästa år.

Till sist, hur har reggaeintresset på ön förändrats sedan Öland Roots start?

- Vi har helt klart skapat en scen för reggae här på ön. Reggaeintresset på Öland är ganska stort i dag från att ha varit i princip obefintligt. Det är kul att se hur människor från alla kategorier samlas på Öland Roots för att lyssna på reggae och njuta av varandra. I publikhavet ser du både dreadlocks, punkare och barnfamiljer stå och gunga tillsammans och det är en härlig syn!

Så svarade Öland Roots-styrelsen på mina frågor och så avslutade Olof Svensson med att bjuda på en Spotify-spellista med årets artister.

För mer information om festivalen, besök dess hemsida.

Följande namn är bokade och klara 2010: Alvaret, Chezidek (Jamaica), Club Killers, Diegojah, Fantan Mojah (Jamaica), First Light, Helt Off, House of Riddim (Österrike), Ital Skurk, Kapten Röd, Konshens (Jamaica), Leafnuts, Marcus Berg, Mysticman, Nico D (Norge), Ras Cricket, Roots Harmonics Band (Danmark), Ska'n'Ska, Wafande (Danmark), Ylijali och Zareb (Jamaica) och treslaget mellan ljudsystemen Jah Ark Manifest (Norge), Stereo Steppers och Firehouse (Danmark).

1 kommentar:

Bored? sa...

Som sverigest mysigaste festival vinner dom alla år i kalendern!

Tusentals tack till Olof och gänget för att ni gör detta möjligt, och för att jag får vara med och hjälpa till :)