Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

08 september, 2009

Svensk reggae på Trackslistan

I dag, tisdag 8/9 firar Trackslistan i P3 25 år. På lördag sänds dessutom den tusende listan sedan starten. För att fira Kaj Kindvall och Trackslistan har jag sökt i arkiven hur svensk reggae har stått sig i 25 år.

Det är ingen underdrift att säga att svensk reggae och Trackslistan är en dålig kombination. Under 1980-talet låg ingen svensk artist på Trackslistan som vi kan klassa som reggae. 1990-talet var det "gyllene årtiondet". Nu är frågan hur snäva vi ska vara i vad som är reggae. Om vi är generösa i tolkningen och räknar in Midi, Maxi & Efti så är det den mest framgångsrika reggaeakten på listan. Bad Bad Boys, som ändå är någon slags reggae, låg trea som bäst i mars 1991.Annars är OK Fred med Chilly White & Kenny Peach, som sommaren 1993 plågade alla svenskar, den största hitten. Låten nådde topp tio före sommaruppehållet men låg kvar på listan i augusti när programmet startade igen.

Den reggaeartist som haft flest låtar på Trackslistan är Papa Dee. Ain't No Stoppin' Us Now är den av hans fem hits som är mest renodlad reggae och den nådde nionde plats på listan och låg i fyra veckor våren 1990. Under punkten kuriosa kan jag notera att Papa Dee skrev låten ihop med en kille som heter Karl McFaul. Han kandiderade till EU-parlamentet för Piratpartiet utan att komma in.

Dag Vag har legat på Trackslistan med Du får aldrig nog. Den är dock så långt ifrån reggae att jag inte räknar in den... Sedan har vi artister med vissa reggaeinfluenser som jag valt att inte räkna (Dr Alban, Ace Of Base, Teddybears med diverse gästande artister). Sedan har vi förstås plojlåten... Markoolios Ingen sommar utan reggae. Det är visserligen ingen reggae men han sjunger i alla fall om den... Han låg femma som bäst i juni 2007.

1 kommentar:

Einar Berg sa...

Ja du,,,, jag kan bara erkänna att allt det du skriver är helt sant. Men nu börjar du gräva så djupt i dynghögen av låtar som det finns DNA-spår av reggae i, att tom jag börjar skruva på mig och känna mig obekväm. Det finns uppenbarligen en hel del låtar som man bara vill glömma bort att dom gjordes =)