Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

28 januari, 2010

Animationskung gillar baktakt

För mig dök Magnus Carlsson upp i mitten på 1990-talet, när den animerade serien Robin kom samtidigt som hans video till Paranoid Android med Radiohead snurrade på MTV. Inte kunde man då ana att det dolde sig ett stort reggaefan bakom bilderna.

- Jag började lyssna på reggae på 1970-talet. En av de första plattorna var Peps Hög Standard. Runt 1979-80 började jag lyssna på Dag Vag och minns en superkul spelning på Kåren i Göteborg, där Tage Dirty var sjuk och ersatt med Sten Krossén a.k.a Bosse Skoglund. Om jag minns rätt var även Peps Persson med, under namnet Pripps. Då var Dag Vag mina absoluta idoler. I samma veva började jag lyssna på mer traditionell reggae, men också dubplattor med King Tubby, Lee Perry, Linton Kwesi Johnson med flera, berättar Magnus Carlsson och snart ställde han sig på scenen själv.

- I mitten av 80-talet hade var jag med i ett reggae/ska band i Göteborg. Jag spelade först trummor, men övergick sedan till bas och sång, då det var lättare att hitta trummisar än låtskrivare och sångare.

Om jag minns rätt från de serier jag sett som du animerat förekommer en del reggae och hiphop i serierna. 

- När jag började med animation 1989-90 var det inte bara själva filmskapandet som var kul utan även ljud och musik. Jag försöker ofta göra musik till mina grejer. Oftast gör jag demor och jobbar sedan med "riktiga" musiker som kan spela mycket bättre än jag. Själv spelar jag ganska många instrument lite halvdant, men är inte superbra på nåt. Då är det fantastiskt kul att få jobba med helproffs, berättar Magnus Carlsson för Svenska reggaebloggen.

På soundtracket till Desmond & Träskpatraskfällan, Magnus Carlssons första långfilm, kan man höra flera svenska skådespelare sjunga ut till baktakt. De gör det alla som de karaktärer de gör i filmen. Shanti Roney gör grisen Desmond, Rikard Wolff gör älgen Helmut och Anna Blomberg gör Bittan ko. Det finns några spår på soundtracket som är riktigt kul att höra, framför allt Rikard Wolff i Då går jag till fru Krokodil. Lyssna på kören! Hela skivan finns att höra på Spotify.

- Vad gäller filmen Desmond & Träskpatraskfällan (filmen hade premiär i december 2006), så var det egentligen meningen att Peps skull göra musiken. Vi talades vid några gånger om detta men i samma veva fick han hjärtbesvär och åkte in på sjukhus. Då beslöt jag att göra musiken själv. Magnus Frykberg hjälpte med producerandet och vi mixade allt hos Rub-A-Dub Studios med hjälp av Internal Dread. Inget digitalt tjafs där.

När får vi höra mer reggae från Magnus Carlsson?

- Jag kommer med all säkerhet göra mer musikprojekt framöver, berättar han och erkänner att han inte är helt med när det gäller ny reggae.

- Den svenska reggaescenen nu är jag väl inte helt uppdaterad på. Några band som finns på min iPod när jag tränar är Svenska Akademien, Helt Off och Peps förstås.

Fakta:
Magnus Carlsson
illustratör, animatör, hobbymusiker
Känd som mannen bakom de animerade serierna Robin, De tre vännerna och Jerry och Da Möb. Alla har visats på SVT. Dessutom känd för stopmotionfilmen Desmond & Träskpatraskfällan.

2 kommentarer:

arvid sa...

robin är det bästa som sänts i tv!
grattis till ungen! / Arvid

Dudikowski sa...

Den där Fru Krokodil låter som en mycket långsam Dag Vag-låt kallad Våt Dröm... Wet Dream i original.

Skönt stuk på de här låtarna för övrigt.