Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

31 januari, 2010

Klubb lockar med Sture

Ibland blickar Svenska reggaebloggen bortom hemdomänerna Uppsala och Stockholm för att se vad som händer på landets klubbar och festivaler. I Eskilstuna driver ett gäng entusiaster Klubb TungGung och på fredag lockar man med Stures Dansorkester. Patrik Telilä, en av grundarna till föreningen bakom klubben, berättar hur det startade.

- Vi var ett gäng kompisar som alla flyttade till Eskilstuna, och kände att utbudet av reggae på klubbarna var näst intill minimalt. Så vi kom helt enkelt på idén att ordna en fest själva. Alltid värt att prova, tänkte vi. Studentkåren var vänlig nog att låta oss ha första festen där. Så vi bjöd dit Ras Cricket och Diegojah, med HeelUp bakom CD-spelarna. Då studentkåren lovade att ta hand om all reklam inför festen, blev resultatet därefter. Ca 20-30 besökare kom under kvällen.

Några dagar efter festen träffade vi en kille från Eskilstuna, som kände på sig att om vi bara gjort bättre reklam så hade stället fyllts upp med glada sörmlandsbor. Intresset för en klubb med reggae skulle tydligen vara väldigt stort, enligt honom. Nico, som han heter, blev helt enkelt en del av TungGung, och vi bestämde oss för att göra ett nytt försök. Vi bokade in samma trio igen, gjorde reklam själva, och fyllde stället till taket. Succén var ett faktum! Föreningen TungGung var född.

Varifrån kommer reggaeintresset?

- Intresset för just reggae har för de flesta av oss funnits med redan sen barnsben. Men det är nog som för dom flesta 80-talister, att släkt och vänner helt enkelt påverkat och skapat merparten av det nu stora reggaeintresse vi har.


Hur har klubben/föreningen utvecklats genom åren?

- Föreningen TungGung har vuxit till en etablerad arrangörsklubb i Eskilstuna, och Sverige, och vi märker att antalet trogna besökare har ökat stadigt under åren. Riktigt kul att intresset för reggae ute på klubbarna är så stort! Något annat vi märkt av är att fler och fler artister hör av sig och erbjuder sig att komma och spela. Även det är något vi uppskattar väldigt mycket, berättar Patrik Telilä.

Vad har ni för bokningar för 2010?

- I år har vi en samling riktigt bra artister som kommer att gästa vår scen. Till att börja med så presenterar vi Stures Dansorkester på fredag på Raw Bar. 26 mars kommer vi öppna portarna till Eskilstunas kända gamla klubb Blå, som varit stängt i många år nu, och bjuda på Governor Andy med Rootvälta live på scenen. Senare i år kommer det även bli soundclash, releasefester och kanske även en liten tripp in på hiphop-sidan, för vår del. Många bra artister utlovas med andra ord.

Vad kommer hända med föreningen framöver?

- Föreningen kommer att köra på som vanligt, dvs ordna fester och klubbkvällar här i stan. Men förutom det är även en hemsida på gång. Den kommer upp någon gång i februari. Ett till projekt vi har på gång är ett unikt samlingsalbum med de flesta artisterna som gästat TungGung under åren. Samlingsmixen kommer att finnas på vår kommande hemsida och den kommer att vara gratis att ladda ner, eller lyssna på, där. En gåva från artisterna och oss till alla som gillar och stödjer reggaemusiken i Sverige. Riktigt TungGung utlovas!

I somras anordnade ni er första reggaefestival, blir det någon fortsättning?

- Någon sorts fortsättning på TungGung-festivalen blir det absolut. Mer info angående det återkommer vi med senare i vår, säger Patrik Telilä.

Inga kommentarer: