Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

12 januari, 2010

Papa Dee om P3 Rytm och dubbar

Han väljer att hålla en låg profil nuförtiden, Papa Dee. Men för Svenska reggaebloggen gör han ett undantag. Daniel "Papa Dee" Wahlgren, en anledning till att många i min generation upptäckte reggaen och hiphopen i början av 1990-talet med Lettin' Off Steam, Ain't No Stoppin' Us Now och Microphone Poet. Efter ett flertal album under 1990-talet med reggaen som ryggrad men där albumen kunde sväva iväg åt många spridda stilar var det dags för Sveriges Radio och programmet P3 Rytm. I fredags sändes det sista programmet efter tio år i etern. Papa Dee berättar hur det började.

- P3 Rytms koncept var i mitt huvud en blandning av mina favoritradioshower: David Rodigan och Barrington "Barry G" Gordon. När jag var liten brukade jag spela in Rodigans shower när jag var i London. Köpte kassetter med clasher mellan honom och Barry G. Lyckades med en gammal Aga-radio få in Ranking Miss P:s show på BBC Radio One, och Mikey Dread och DATC förstås, berättar Papa Dee.

- Det skulle vara bra musik, lite jinglar, fula bleepljud, inte för mycket pladder, bra information och kuriosa. P3 ville naturligtvis ha någonting som representerade den så kallade världsmusikscenen så jag mixade i min hjärna ihop en bra blandning av det mesta runt världen. Nytt och gammalt, fast med tyngdpunkt på reggae och dancehall. Jag ville också att programmet skulle luta mer åt mer klubbig musik. Inte så mycket folkmusik och dylikt även om vi glimtade med lite sådant emellanåt.

Papa Dee berättar att han var runt i världen, beställde massor av musik och fick enligt sig själv ihop ett ganska unikt material.

- Det hjälpte att jag hade mycket personliga kontakter. Vi (Daniel Wahlgren och Daniel "Nougie" Jadama) tittade lite på listor och försökte spela vissa genrehits men det mesta valdes med instinkt. Ofta funkade konceptet grymt bra och vi fick mycket kärlek från de svältfödda ute i landet och även från utlandet.

I samband med brottsutredningen mot Papa Dee plockades han bort från programmet av Sveriges Radio. Nougie, som tidigare jobbat som producent, tog över mikrofonen. Han sände fram tills i fredags, 9 januari 2010 då programmet lades ned.

- P3:s beslut att lägga ner programmet är tragiskt, säger Papa Dee. Nu när mångfald behövs mer än någonsin väljer man att göra radio om möjligt ännu smalare. Det är bistra tider just nu, intolerans och fördomar. Det hade behövts lite värme och glöd.

Dubalbum på väg
Vi lämnar P3 Rytm. Papa Dee tittar hellre framåt och berättar om sina kommande projekt. Hans senaste skiva A little way different (2008) har gjorts om.

- Internal Dread har precis mixat mitt senaste album in dub. Det blir Papa Dee meets Internal Dread in dub. Han är i toppskiktet, världsklass vad gäller dub. Det känns som klassisk dub men ändå modernt och med Internals unika sound. Det var extra kul att få inviga Internals nya studio Weedwood. Det blev grymt sound och den ligger i en fantastisk miljö, berättar Papa Dee.

Papa Dee meets Internal Dread in dub släpps på hans eget bolag, Cosmos till våren. Några av låtarna från albumet A little way different har också fått ny sång. De versionerna kommer förmodligen släppas som 12"-singlar.

Sommaren 2008 körde Internal Dread och Papa Dee livedub på Uppsala reggaefestival, något de tänker fortsätta med 2010. Papa Dee har också ett vokalt album på gång till sommaren.

- Det är mest producerat av Partillo, men Kapten Röd, Internal Dread, Larsa från Svenska Akademien och Million Stylez är också inblandade.

4 kommentarer:

Joel sa...

Synd att programmet fimpas och kul att få läsa vju med Papa. Well done!

Anonym sa...

Jag håller med Joel!

Erik sa...

Grymt bra intervju.

Prince Herring sa...

Tackar, tackar. Kändes väldigt kul att få förtroendet från Papa Dee.