Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

23 oktober, 2010

Class Brutáls

Skiva 2 av 11 i genomgången av 00-talets bästa skivor, USCB Allstars: Class Brutáls.

Den numera kända reggaeproducenten Partillo började som trummis i skabandet USCB Allstars från Göteborg. Tiomannabandet levererar snabb och svettig jamaica-ska med tre blåsare och mycket attityd. Denna plattan är den lugnaste och bästa eftersom den innehåller mer reggae än tidigare album.

Jag har alltid tyckt att USCB:s budskap är ytligt. Här finns dock flera tunga spår där musiken lyfter låtarna. Vanliga teman är brusten kärlek, alkoholism och självmord. Det är kanske därför de känns mer folkliga än många andra svenska reggaeband som influerats av Jamaica och rastafarikulturen. Rocken finns i bakgrunden utan att det blir dåligt, svennigt eller Kalle Baah.

Ett stort plus är att de har två bra sångare - OLS och Adonis. USCB förmedlar energisk ska som man vill dansa och hoppa till. Allra bäst var de live innan de splittrades för 2,5 år sedan. Kul att Göteborgsreggaeprofilen Chock-Chock på ett spår dissar svenska skamusiker. Att skivan avslutas med ett dubspår gör det inte sämre.

Torbjörn Granrot

Inga kommentarer: