Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

05 oktober, 2010

I dag: plats 12-18

Det är många som spänt väntar på resten av listan. Därför ska ni i dag få se hur plats 12-18 ser ut. Det handlar alltså om 00-talets bästa svenska reggaeskivor. Det intressanta kuriosa draget mellan de här skivorna är att de antingen kom 2002, 2006 eller 2009. De som kom på delad 12:e plats var ytterst nära att komma till bloggens slutomröstning.

12. Chilly & Leafy - Unda dawg entourage (2002). Det här är en av redaktörens favoritplattor från det gångna decenniet. Med Chilly & Leafy fick reggaen ett kommersiellt genombrott på ett annorlunda sätt. Alla ville veta vad den där låten i Telia-reklamen hette. Tänk att telefonbolagsreklam placerade svensk reggae i folkhemmet, om än så för en kortare tid. En annan favorit från plattan är Skyller Ifrån Sig. Den kan fortfarande dyka upp i spellistor och då på väldigt hög volym.

12. Helt Off - I huset (2006). Bredden på svensk reggae under 2000-talet visas genom att den här skivan inte når upp på topp tio. Säg Som Det Är och Ont Om Pengar är två riktigt tunga spår. Men ni som tror att Helt Off inte platsar på topp elva tror fel. Deras första album finns med där.

12. Kultiration - Kultiration (2009). Det senaste vi hört från det organiska folkreggaebandet. Lejoninna är ett av många fina spår på bandet som var ett av flera som dominerade 00-talets svenska reggaescen. En hand upp från er som fortfarande inte sett Kultiration live. Ni har missat något vitalt.

12. Sture Alléns Dansorkester - Långsamt gift i bestens buk (2006). Sture tog ett brejk från Svenska Akademien för att klämma ur sig ett eget alster. Med en skön mix av egna låtar och översättningar av klassiker som Mr. Cop och Cool Rasta visade han att det höll på egen han också. Vi ser fram emot album två som ligger i röret.

12. Syster Sol - Dömd att bli bedömd (2009). Framröstad av er som 2009 års bästa skiva och den var snubblande nära att få chansen att bli 00-talets bästa också. När hon lämnade Livelihood nådde hon nya höjder. Som soloartist förväntar vi oss mycket av Syster Sol. Debuten lovade att mer kommer komma.

17. Governor Andy - Torra benens dal (2002). En mer rutinerad debutant går nog inte att hitta. Governor Andy hade varit ett namn på svenska reggaescenen i 20 år när han till slut släppe Torra benens dal. Efter den har det blivit många skivor och han är stor bland er lyssnare. Det är få artister som fått så många skivor så högt placerade i den här listan. Guvernören kommer dessutom snart med nytt material.

18. Jaqee - Kokoo girl(2009). Den musikaliska kameleonten släppte till sist en reggaeplatta. Den var efterlängtad och levde upp till förväntningarna. Den blev soundtracket till sommaren 2009 för många av oss. Pink Drunken Elephant är en favorit.

18. P-Danjelsa - Goffa (2009). Den här skivan fick endast en trea i betyg av bloggen när den var ny. Det är ett betyg i underkant och som värt att omvärdera i dag. Skivan snurrade flitigare och flitigare under hösten. Samerna är en grym låt, om ni inte hört den så spana in den.

Nu återstår topp elva (det blev elva eftersom det blev lika mellan några skivor). Det blir en ny omröstning dem emellan om några veckor. Väck då mamma, svärmor, kompisarna och grannarna och säg till dem att rösta också. Ju fler som röstar desto mer rättvisande resultat. Det blir någon form av poll i slutomröstningen. Just nu klurar Svenska Reggaebloggen på hur den ska gå till för att bli så säker som möjligt.

Dagens bonus: Telia-reklamfilmen från 2002. Låten heter Vart ska du ta vägen?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är så jäkla pinsamt att inte Chilly Leafy plattan och Guvenörens första kommer på högre platser. Foundation material mi tell you youth!


/Hardy