Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

30 oktober, 2009

Progg och reggae

Politik, progg och reggae. Allt det här hör ihop. De politiska texterna genomsyrar mycket av svensk reggae. Likhetstecknet mellan progg och politik är dock ännu tydligare. Ur bokhyllan plockade jag fram Håkan Laghers bok Proggen (Atlas). Hur stark var kopplingen mellan proggen och reggaen egentligen? Sökte på de tidsmässigt starkast knutna namnen till proggen: Peps och Dag Vag.  Det som skulle bli en koppling mellan reggae och progg blev istället en anekdot som heter duga!

Dag Vag hade en dispyt med Anders Johansson på Oktoberförlaget i början av 1980-talet. Han menade att Dag Vag var drogmegafoner, enligt boken bedrev han en enmanskampanj mot Dag Vag.

"Till slut blev Brynn Settels, "Bumpaberra", förbannad och ringde upp herr Johansson och sa till honom att om han inte slutade upp med dumheterna "så går jag ut i Expressen med att du köpte hasch åt oss när vi spelade in Peps-plattan Fyra tunnland bedor på Oktoberförlaget"."

Vi läser vidare om inspelningen 1977 då både pengar och röka tog slut och att det skulle ordnas fram 4 000 spänn, utan det ingen skiva. "Springpojken" som fick ordna det kan ha varit Robert Aschberg(!) som jobbade på Oktoberförlaget, men det kan ha varit någon annan, Brynn Settels minns inte riktigt. Anders Johansson ska ha blivit förtvivlad när Settels hotade med att gå ut i pressen om haschköpet.

"Så här kan du väl ändå inte göra"
"Try me, svarar Settels lugnt. Trakasserierna av Dag Vag upphörde".

Inga kommentarer: