Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

26 april, 2010

Mixen gör Serengeti

Skivan Standing Steady gillas skarpt av Svenska Reggaebloggen och många andra. Serengeti kommer ta Reggaesverige med storm, är min spådom. I förra veckan var det releasefest för skivan och True och Mästerkatten tog sig tid att svara på bloggens frågor.

Vad har ni fått för respons hittills?

True: Hittills har responsen varit positiv från de sounds, DJ:s och tidningar/bloggar vi skickat skivan till.

Svenska Reggaebloggen missade tyvärr releasefesten. Hur var den?

True: Otroligt rolig! Vi har jobbat mot en skiva sedan strax efter att vi bildades. Så två års hårt arbete skulle firas tillsammans med vänner och kollegor.

Mästerkatten: Ja, det var sjukt kul. Väldigt lyckat på alla sätt. En fin publik och alla vi samarbetat med (nästan) var där och det kändes fint. Vi spelade tillsammans med Hot This Year Band, plus några till medlemmar som vanligtvis spelar med Kapten Röd och denna sammansättning av musiker tycker vi är helt perfekt. De är så otroligt talangfulla. Vi tog upp producenterna på scen och delade ut blommor och stämningen var på topp helt enkelt.

Standing Steady är en platta med dancehall som botten men så är den kryddad med en del danspop och andra influenser. Vad har ni för målgrupp med plattan?

True: Både jag och Mästerkatten älskar reggae/dancehall men vi har sysslat med andra musikstilar också som hiphop, r'n'b, punk med mera. Vi tar ifrån olika influenser när vi jobbar med Serengeti. Man kan väl säga att vår målgrupp är musikälskare överlag.

Mästerkatten: Man kan säga att skivan i grund och botten är dancehall och modern roots reggae men med inslag av afrobeats. Både vi och producenterna Partillo och Kapten Röd gillar att jobba främst med reggae/dancehall men vi alla är väldigt inspirerade och influerade av afrikansk musik.

Hur tycker ni förväntningarna är på skivan?

Mästerkatten: Från våra vänner och kollegor så känns det som om förväntningarna är positiva och att folk tycker det skall bli kul att höra den.

Singeln Walk With An Empress vet jag fick uppmärksamhet i Tyskland och ni har nyligen varit där och spelat. Hur lyckades ni slå er in på den tyska marknaden?

True: Vi kontaktade bolaget SoundQuake och frågade om det skulle vara intresserade av att släppa låten Walk With An Empress som Kapten Röd producerat. Det hade då nyligen släppt Everday Riddim som Kaptenen också producerat. De gillade rytmen så mycket så det hela slutade med ett Empress Riddim-släpp. Därefter hamnade vi tvåa på Tysklands reggaelista och det skapade mycket intresse kring Serengeti.

Mästerkatten: Det var nog mycket det att tyskarna älskade Everyday Riddim och därför var de öppna för ännu ett samarbete med Kapten Röd och att de gillade låten, såklart.

Vem bidrar med vad i gruppen? Hur går processen till? Någon som gör grunderna, den andra fyller på etc.

True: Vi jobbar väldigt fritt och har inget specifikt upplägg på vem som gör vad men vi skriver allt själv. Ibland kan en av oss få en låtidé och då sitter vi och jobbar fram text och melodi tillsammans. Ibland har den ene av oss en färdig refräng och vers och då skriver den andra sin vers och någon gång har man en hel låt själv, då körar den andra. Arbetsprocessen är väldigt fri och styrs helt av vibben och inspirationen man får snarare än av bestämda roller.

Mästerkatten: Vi spelar båda instrument och producerar rytmer men oftast har det varit så att vi kört på rytmer som andra producerat (framför allt på Partillos och Kapten Röds). Ibland kommer låten först, när man sitter och spelar själv och ibland så hör man en bra rytm och då kommer låtidén.

Ni har eget skivbolag också, ihop med Malmöartisten Clara Stjärna. Hur kommer det sig att ni startade Illegyal Records?

True: Så som det ser ut nu så är många skivbolag motvilliga att satsa på artister som inte redan har en stor fanbase eller redan är etablerade. Så vi beslutade för att satsa på oss själva.

Mästerkatten: Ja, det var snarare så att vi tyckte det verkade som en kul utmaning att släppa skivor själva, plus att Clara som vi kände sen tidigare var intresserad av ett sådant samarbete.

Ni har redan en mängd festivalspelningar inbokade. Vad får läsarna se och höra i sommar? Satsar ni på scenshow eller blir det mer konsertlikt?

True: Det blir lite blandning av båda. Vissa spelningar kommer vara med DJ-set och då kör vi tillsammans med Lady Louise som vi samarbetar mycket med. På festivalspelningarna kommer vi köra med både Hot This Year Deluxe från Sverige och med Soulfire Band från Tyskland. Men en sak är säker, när Serengeti kör live gör vi det alltid för att framföra bra vibbar.

Inga kommentarer: