Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

30 april, 2010

Spretigt kollektiv släpper skiva

Göteborg börjar visa sig under reggaeåret 2010 skrev Svenska Reggaebloggen häromveckan. I dag är det dags att recensera Kapellet, ett musikkollektiv bestående av tre artister; Jeepstarr, Snakka (San) och Luddee. Kapellet springer ur ett skaband i Ransäter, Värmland men numera är basen Gbg (se separat artikel).

Det är tre sångare/toastare med delvis olika stilar. Eftersom Kapellet inte är en grupp i den bemärkelsen så får sångarna exakt lika många låtar på skivan, fyra plus två gästspel var på de andras spår.

Everyday-rytmen, gjord av Kapten Röd och Jeepstarr, finns i två versioner med olika texter.

Skivan andas Jeepstarr och Kapten Röd i soundet, det är stabil sång överlag (det finns dippar) och snyggt producerat. Det vassaste på skivan i mina öron är de mer dansanta spåren, Göteborgshyllningen Naarst!?, det skrattlockande inlägget i hygiendebatten Fräsch och så är det förstås underhållande att någon äntligen snott synthintrot från Final Countdown och gjort modern dancehall av det i låten Snakkattack.

Fler rytmer känns igen från tidigare skivsläpp, Partillos dancehallrytm som släppts som Grabbarna från Götet med Junior Eric gör på hans enda skiva och Okänt Nummer med Kapten Röd som nu heter Skankaboogie.

Det negativa? Lite splittrat, jag hade hellre sett att de släppt varsitt album eller EP. Kanske är det en ovana vid att tre soloartister gör ett kollektivt album.

Det är skönt med dancehall-Göteborg som spänner musklerna. Nu har Kapellet och Serengeti släppt sitt, återstår Kapten Röd som artist. Kaptenen har ju fingrarna i alla syltburkar. Det blir en dancehall-sommar på festivalerna, det är jag rätt säker på. Kapellet är en del av det.

Skivan Kapellet presenterar Jeepstarr, Snakka och Luddee släpps 5 maj och 21 maj är det releasefest på Pustervik.

Inga kommentarer: