Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

14 april, 2010

Snacksaliga Kapellet svarar

Det här blir en rolig läsning, kan jag lova. Artisterna bakom skivaktuella kollektivet Kapellet samlade sig och svarade på ett gäng frågor från Svenska Reggaebloggen. Frågorna mejlades men de satt och skajpade tillsammans och så förde Jeepstarr protokoll. En ny intervjustil har tagit form, att mejl-skajpa. Hursomhelst, här får ni Kapellet, kollektivet från Västkusten/Värmland som i början av maj släpper debuten Kapellet presenterar... Jeepstarr, Luddee och Snakka.

Kapellet består av tre artister och är ett kollektiv. Har vi förstått saken rätt då?

Jeepstarr: Ja, det kan väl tyckas diffust men vi kan nog inte förklara det på något annorlunda sätt om det inte ska bli en essä, men kort och gått så är det vi 3 som är Kapellet.

Snakka: Men vi skulle inte varit där vi är idag om det inte vore för alla musiker, producenter, artister och konstnärer som vi arbetat med.

Jeepstarr: Varav många dessutom varit nära vänner sen barnsben.

Varför väljer ni att släppa en skiva som kollektiv?


Luddee: Det är inte direkt som att vi väljer att släppa skivan som ett kollektiv utan vi tre har följts åt i många år nu och skapat tillsammans. Tanken på att göra en skiva tillsammans växte nog fram på vägen efter att ha började jamma med bandet på det sättet vi gjorde så växte typ ett koncept fram.

Snakka: Ja, och efter att ha visat vår nya konstellation live så kände vi att vi äntligen hittat rätt och hade något unikt att erbjuda. Då började nog även så sakteliga tankarna på att försöka föra över detta till skapandet av en fulllängdare att växa fram.

Vad ser ni för vinster med kollektivformen?
Jeepstarr: Vinster? Har nog aldrig tänkt på det så, snarare har det varit den mest naturliga formen, Snakka och jag låg på BB tillsammans, men när jag precis lärt mig gå packade jag min väska och begav mig till Östafrika (hehe) och när jag vid 9 års ålder återvände så var det som att vi aldrig varit ifrån varandra.

Snakka: Vi är som en familj och har varit starka vänner med en stor del av våra samarbetspartners sen barnsben.

Vad gör ni mer tillsammans? Bor ni ihop, i kollektiv?

Luddee: Äter, skiter, dricker. Nej, men vi gör allt som riktigt nära vänner gör, som går way back, vi är bröder, ibland bråkar vi men löser det alltid snabbt som riktiga män på bakgården...(alla skrattar)

Jeepstarr: Förstår inte varför men snakka vinner nästan alltid hehe ...Nej men angående boende då så har vi ju faktiskt bott under samma tak i Biskop (Biskopsgården, red anm) en längre tid.

Snakka: Det blev nästan som en urban bullerby tillslut då vi hade nästan alla våra barndomsvänner från lilla Ransäter samlade i typ 10 lägenheter kring samma torg i Biskop. Roligt när man tänker på det, vilken underlig grej! Vi håller ihop som en familj bör helt enkelt!

Luddee: Men ju äldre man blir dessto mer egna företaganden tar man på sig. Även om vi inte bor ihop eller ens i närheten av varandra så kommer vi alltid ha varandra.

Hur fann ni varann?

Snakka: Som sagt, Jeepstarr var den enda coola duden på hela BB, hehe, och Luddee flög in i våra liv genom en Arvikafestival för många många år sedan, då vi hade med oss ett bärbart sound som pumpade reggae dygnet runt på campingen och han kom med sina föräldrar som sålde "rasta pasta" inne på området...

Luddee: Kärlek vi första ögonkastet!

Jeepstarr: Hehe, verkligen! Måste berätta en liten anekdot om detta. Det var då en hemmabyggd portabla versionen av Ärbar, en svartbar i dansen och glädjens tecken som vi växte upp med, i ett garage i Ransäter, Värmland. Innan vi ens visste vad tjejer var bra för, hehe. Försöker bara förklara hur unga och oförstörda vi var! Många, många år senare, när vi började gymnasiet och flyttade från den trygga "gröna vågen"-bygden och in till den stora farliga staden Karlstad, så hade vi fortfarande med oss ärbar-mentaliteten och startade en klubb under samma namn. Det blev succé, du anar inte hur många det är som inte vill gå på köttmarknad när de går ut, utan bara dansa, le och inte bry sig!

Vad blir det av Kapellet? Kommer ni köra liveshower ihop? Är det tänkt att vara ett återkommande koncept?

Luddee: Vi väljer att göra detta album tillsammans, inte bara för att det föll sig naturligt och vi är vänner utan det finns förstås en tanke bakom det. Vi är tre artister och individer med olika stilar men med samma anda kan man väl säga, vi är ju ändå, ja typ bästisar, hehe. Vi kompleterar varandra och tillsammans blir vi en kraft som aldrig tidigare visats i Sverige och live kommer den kraften explodera som inget i dess like tidigare.

Snakka: Så är det definitivt, vi har något unikt och vill visa det. Annars hade vi lika gärna kunnat fortsätta stå i skogarna och toasta & dj:a till vindens tysta dans. Men om det är tänkt att vara ett återkommande koncept kan vi omöjligt svara på, vi kommer fortsätta göra musik tillsammans allra säkrast och vi är vänner för livet, men hur det ter sig i framtiden är omöjligt att förutspå.

Om jag minns rätt skulle skivan först kommit i höstas och nu har den blivit ytterligare försenad. Vad är det som fördröjer skivsläppet?

Jeepstarr: Det är mer jobb än man kan tro och kräver väldigt mycket av en. Man ska hitta tid och råd att spela in, sen när det är klart kommer det riktiga husslandet med många sömnlösa nätter. Vi vill inte peka finger och ge någon skulden, men vi kan säga som så att det har varit lite kommunikationsproblem och missförstånd mellan oss, mananger, skivbolag och tryckeri osv. Men nu är det trycket som blivit försenat. Vi satsar ändå på att få ut den innan april är över (blev ytterligare försenat efter intervjun, red anm).

Luddee: Vi jobbar dygnet runt för att få detta i lås.

Snakka: Typ.

Stilmässigt, hur är Kapellet?

Snakka: Vi är alla djupt influerade av den jamaicanska kulturen och den som lyssnar på skivan kommer kunna höra varifrån varje person drar mest inspiration inom denna kultur. Men sen även hur vi tre som skapat musik tillsammans så länge gör detta till vår grej och knyter ihop säcken med vår egna lilla röda tråd!

Jeepstarr: Style!

Luddee: Patta'n.

Snakka: Jepp, stil och fason.

Vad Svenska Reggaebloggen tycker om Kapellets skiva kan du läsa inom kort.

1 kommentar:

Jonas/kamelbulle sa...

Mr viioooiioo!

Fin intervju! Big up Svenskareggaebloggen och Kapellet!