Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

23 mars, 2010

Sound: Gaiakollektivet

Det är dags för Svenska Reggaebloggen att avslöja hur många ljudsystem som blivit tillfrågade att medverka i bloggen; tio. Hur många som svarat? Fyra. Hur många har fått utrymme i bloggen: fyra. Här är Gaiakollektivet från Umeå. Johan svarar på frågorna.

Hur länge har ni kört?

- Gaiakollektivet började sända radio i Umeå 2006. När Johan, Ital Sounds, blev en del i kollektivet 2008 utvecklades vi till ett soundsystem och sedan dess har vi genomfört våra shower runt om Sverige. Sedan ett år tillbaka har vi vår klubb i Umeå dit vi varje månad bjudit in artister. Nu driver vi även en klubb i Skellefteå för att kunna sprida reggaevibbarna mer här i norr.

Hur kommer det sig att ni började?

- Cause we love reggae music. Reggae music is our life, reggae music is our mission. Jah Love is our strength, Zion is our goal.

Vilka ingår i systemet? Vilka har ni som gäster?

- Soundet består av Ital Sounds - selector, MC och radioprogramledare, Addizion – singjay, selector, radioprogramledare, Rewind - dansare, hypare, flexare, konstnär, Peace - hypare, ljud & ljuseffekter, Lars - grafisk designer o andra prylar.

Nyss var Nico D, Admiral P och Jah Ark Manifest och besökte vårt sound och våra klubbar i Umeå och Skellefteå. Annars har bl.a. Joey Fever, Governor Andy, Rasta Shaka (Jam) backats av vårt sound och Kapten Röd, Serengeti, Lady Louise, Kultiration, Glesbygd’n gästat. I vår kommer vi backa upp General Knas och Ras Zacharri från Jamaica på våra klubbar i Umeå och Skellefteå. Till vår klubb i Umeå brukar vi samarbeta med Balettakademien Umeå Dancehall som bjuder på dansshower.

Har någon av er bakgrund från band eller som soloartister sedan tidigare?

- Addizion har flowat en del på mick även tidigare och Ital Sounds har bakgrund från diverse mindre bandprojekt.

Vad utmärker ert system? Stil? Ljudmässigt? Publikmässigt?

- Mycket hype, dans, show och selection av reggae och dancehall. Oneness - Gaia-moder jord, kollektiv- tillsammans. Varje person tillför det den är bra på och tillsammans är vi på gång med Rasta Revolution i norra Sverige. Våra uppgifter på scen är lite speciella för att just vår individuella kraft och kreativitet ska kunna användas och med största möjliga kraft få vårt artilleri av tunes sätta människor i Kärlek.

Ital Sounds selection är mestadels nutida reggae och dancehall. Addizions selection är äldre roots och dub. På radion kör vi mest roots, Ital Sounds nya roots riddims och Addizion gammal roots.

Publikmässigt så brukar det alltid vara mycket folk, mad vibes och publiken är där för att dansa och showa loss.

Om ni bortser från er själva, vilket är Sveriges bästa system?

- Jag diggar the reggae movement i Göteborg. Big up till alla inblandade där.

Vad utmärker ett bra system, enligt er?

- Att ta sitt ansvar som sound och hela tiden visa hur fet reggae music är, genom bra selection, arrangemang, hype osv. Kärleken till musiken och till att sprida deras movement. Märks i vibbarna, selections och allt annat.

Vad har ni för spelningar på gång?

- Nu i veckan, på onsdag, är det Reggae, Rock & Rights Tour i Umeå och på torsdag Umeå Open, Sveriges största inomhusfestival. Sedan är det Gaia klubb i Skellefteå och Umeå med General Knas i mitten på april och Ras Zacharri på samma klubbar i slutet på maj.

Inga kommentarer: