Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

22 juli, 2010

Efter 26 år: här är Scendrag

På tisdag, 27 juli, gör ett reggaeband från Karlstad comeback. Det var en del av den första vågen av reggaeband i Sverige. 1979 började Scendrag och Svenska Reggaebloggen har varit i kontakt med gitarristen Thomas Bergman för att få höra historien från förr men också höra vad som får bandet att återuppstå 26 år senare, i en helt annan tid.

Bandet startade 1979 uppe på en bondgård vid Frykens strand vid byn Lysvik. Bandet spelade runt om i Värmland under en period på fem år. Så småningom vågade man sig utanför Värmland och spelade till exempel förband åt många kända band på den tiden: Lolita Pop, Reggae Team, KSMB, Mörbyligan och Rolf Wikström för att nämna några. De lyckades också få göra musiken till ett SVT-program som sändes 1984, Vi vill vi kan.

- Jag vill påstå att gruppen vid den här tiden var världskända i hela Karlstad. Bandet har som minst spelat för en åhörare på Folkets Hus i Högboda, bandet har som mest fått flera tusen personer att vibrera på Sandgrundsudden i Karlstad, berättar Thomas Bergman.

Stilen på musiken beskriver han som ska och rockreggae, med spår av blues och ny våg. Då var bandet inspirerade av The Police, The Specials, Dag Vag, Bob Marley & The Wailers och Linton Kwesi Johnson.

Åren 1979-84 passerade massor med medlemmar igenom bandet, Thomas räknade det till 19 om man räknar in blåssektionen Puppers. Nu består bandet av fem medlemmar, samtliga var med när bandet lade ner 1984.

I nutid har bandet repat tillsammans i några månader och i nästa vecka är det dags för comeback på scen.

- De där 26 årens tystnad beror nog på att vi drog åt olika håll då. Några startade familj, andra fortsatte att spela musik i andra forum. Nu tyckte vi alla samtidigt att en återförening vore jätteskoj. Det har visat sig under våra repetitioner att det var en god idé det här, vi låter bättre än någonsin. Får se om vi lyckas live, säger Thomas Bergman och fortsätter:

- Vi gör det här i det lilla så våra ambitioner är att själva ha kul och att vi kan roa andra, få dem att bli glada. Vi har en uppsjö av egenskrivna låtar att tillgå så själv tycker jag att vi borde öva in flera och köra någon gång emellanåt på passande forum. Det som slår oss är att texterna inte blivit mossiga, de är lika aktuella nu som då.

Thomas Bergman berättar också att flera av Karlstads gamla reggaeband tänkt att göra super-reunion, men det är lösa idéer än så länge. Scendrag spelar på Café August i Karlstad på tisdag, fri entré. För övrigt kommer Dag Vag spela där tre dagar senare.

Inga kommentarer: