Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

18 juli, 2010

Lever upp till högt ställda förväntningar

Kapten Röd spelar som sista svenska artist på årets upplaga av Öland Roots och det kan man verkligen förstå då han på bara de senaste åren har blivit en av Reggaesveriges största och dessutom är en av dem som lyckats nå ut även till resten av allmänheten och media. När han ska spela är alltså förväntningarna uppskruvade till max, det är smockfullt framför scenen och när konsertens inleds med att hans kompband, bestående av utvalda delar av Sveriges absoluta reggaeelit, står och kör ett instrumentalt medley kan man inte, hur tight det än är, låta bli att tänka på annat än när kaptenen själv ska komma in. När han, efter vad som känns som en evighet, gör det så gör han det med bravur; Han börjar med att riva av några klassiska låtar från Stjärnorna finns här, vilket så klart är precis vad publiken längtat efter. När han sedan börjar köra låtar från hans kommande skiva (vars release borde vara om 2-3 månader enligt honom själv) märker man att de håller precis samma höga klass som hans gamla låtar men de får såklart inte samma genomslag i publiken eftersom bara ett fåtal har hört dem tidigare.

Framförandet är genom hela konserten, både från Kapten Röd och bandet, något av det bästa jag har sett och man märker att kemin inbördes verkligen stämmer. Det är rätt mycket snack från kaptenen, både mellan och under låtarna, vilket innebär att bandet får tysta ner musiken lite då och då, en gång till den grad att man knappt kan höra något alls. Trots detta tappar dom aldrig ett slag och man förstår varför Kapten Röd har valt dessa som sina medmusikanter. Snacket i sig är i lika delar peppsnack till publiken, som verkligen tar skruv, och mer personliga presentationer av låtar och texter, vilket gör att man sätter sig in i de välskrivna och tänkvärda texterna desto mer.

Mitt i konserten kommer då plötsligt självaste General Knas in på scenen och höjer nivån ett snäpp till när de tillsammans kör Delelelelelelelikat från generalens senaste skiva. Dessutom passar Kapten Röd på att, med hjälp av Snakka och Jeepstar från Kapellet, hedra minnet av Junior Eric som tyvärr gick bort förra året och som var med kaptenen när han spelade på Öland Roots 2007.

Under kvällen hinner Kapten Röd med att köra nästan alla låtarna från Stjärnorna finns här och en hel del från den kommande skivan och om det är någon som står ut lite extra bland dem så är det "1 000 000 nollor" som han redan har släppt en bit av på Soundcloud. Dessutom får bandet en chans att visa upp sina färdigheter ordentligt under den då det efter ett par verser gör om den från klassisk roots till ska och därefter kör den i dubversion en stund. När väl sista tonen klingat ut och bandet gått av scenen för sista gången står man och försöker inpränta varje detalj i minnet för att kunna komma ihåg detta så länge man bara kan, och man förstår verkligen varför Kapten Röd har blivit så stor som han faktiskt är.

Sebastian Fernstedt,
Öland Roots 2010-07-18

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vad nice läsning! Kaptenen styr skutan i hamn.

Maria sa...

Riktigt kul att läsa festivalrapporteringarna! Det var en grym festival (i vanlig ordning och Kapten Röd-spelningen gjorde en lyrisk :) Bra skrivet! Tack!