Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

10 maj, 2010

Liberator laddat för Stockholm

Foto: Linn Sandholm/Musicmall.

På onsdag är det dags för en sällsynt spelning på svensk mark med Liberator. Skabandet som funnits i mer än femton år släppte förra året en vital skiva som fansen väntat nästan tio år på, Stand and Deliver. Svenska Reggaebloggen ställde frågor till bandets sångare, Robert Ylipää, och fick intressanta svar tillbaka.

Stand and deliver släpptes för drygt ett halvår. Hur har responsen varit?

- Många är glada för det faktum att det är mer en ska-platta än förra plattan, och att den har så starka låtar.

Hur kommer det sig att skivan Stand and Deliver först släpptes i Finland? Har Liberator flyttat till Finland?

- Nej, men Teja Kotilainen som släppte plattan kommer från Finland och hade bra kontakter där. Vi bor kvar i Sverige, men åker mer gärna och spelar i Finland. Tavastia FTW!

Många svenska fans gillar att ni tog steget tillbaka till ska- och reggaemusiken efter Are you liberated (2003). Vad var det som fick er att börja göra ska/reggae igen i och med EP:n Ring The Alarm som kom 2008?

- Det var nog inget snack om saken, snarare ser jag det så att vi till Are You Liberated hade samlat på oss ett gäng låtar som inte passade på ett "klassiskt" Liberator-album, och då fick vi välja mellan att fimpa låtar eller göra ett album som lät annorlunda. Med de låtarna ur systemet var vägen vidare ganska självklar.

Vad kan publiken i Stockholm förvänta sig nu på onsdag?

- Ett sjujävla röj- och dansparty! Vi är ett dansband, vilket måste vara hållningen hos alla som spelar ska. Det är dansmusik, bruksmusik, och om ingen dansar har vi misslyckats (inte för att det någonsin har hänt!)

Blir det fler Sverigespelningar framöver?

- Det ska det bli, men efter den här turnésvängen ska medlemmarna syssla med sina familjer och civila yrken ett tag. Det är en annan sak när man har barn och heltidsjobb, allting blir mer komplicerat.

Har ni några festivalspelningar på gång i sommar?

- Inget spikat, men håll ögonen öppna.

Hur ser framtiden ut? Kommer ni hålla liv i ska-Liberator nu?

- Så länge det finns ett par Doc Martens som vill studsa någonstans kommer det att finnas ett Liberator, som ger dem något att studsa till. Vi tar det tillfälle för tillfälle, spelning för spelning. Vi kan inte göra som vi gjorde förr, när medlemmar hoppade över vänners bröllop och födelsedagar för att kunna ta gig, utan en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta är att medlemmarna känner att de kan säga nej till spelningar, och inte är livegna.

- Samtidigt är det en oerhörd förmån att fortfarande kunna, som vi gjorde i april, åka ner till södra Tyskland och spela för 2000 tokentusiastiska, tokdansande människor. Det känns inte som att vi behöver, som du skriver, hålla liv i Liberator. Liberator lever i högsta välmåga, och med hjälp av fansen och stabila, välspelande vikarier emellanåt kommer vi att spela länge än!

Liberator spelar på Kolingsborg, Slussen, Stockholm onsdag 12/5. Spelningen börjar kl 22, men innan dess är det andra akter på scen.

Inga kommentarer: