Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

04 augusti, 2010

Missa inte det här!

För första gången i Svenska Reggaebloggens snart 1-åriga historia är redaktionen rejält bemannad. Vi tjuvstartade under Öland Roots med en reporter på fältet och med Prince Herring vid dator hemifrån. Bloggen kommer nu i helgen vara en redaktion på fältet för tre dagar och det känns fantastiskt spännande och pirrigt att utöka från en till tre medarbetare på det här sättet. Prince Herring, Erik Magni från Reggaemani och Stefan Gunnarsson från Reggaefoto.se ska ge er en matig text- och bildbevakning.

Nu tänkte vi ger er våra tankar och tips inför Sveriges största reggae-evenemang. Vi tar det dag för dag.

Torsdag

Prince Herring:
– Torsdagen är ju den svenska dagen, precis som förra året. Förra året minns jag att jag var lite besviken på publikuppslutningen. I år har arrangören valt att avsluta den svenska dagen på stora scenen med britterna Misty in Roots och tyska Gentleman & The Evolution. Det blir sex akter på stora scenen, och förutom de redan nämnda ser jag mycket fram emot Amsiebrown. Hittills har jag missat honom live, trots att han är från Uppsala. Men hans musik har jag hört och varje gång känt att jag vill höra mer. I tältet avslutar Meditative Sounds, enda akten som deltagit alla tio festivaler.

Erik Magni:
– Första dagen på Uppsala Reggae Festival bjuder huvudsakligen på svenska akter, men arrangörerna har smugit in tre hyfsat tunga utländska namn – brittiska Misty in Roots, tyska Gentleman samt brittiske Kenny Knots som spelar tillsammans med svenska Meditative Sounds. Misty in Roots är veteraner med över 30 års spelande bakom sig. Kenny Knots har varit med nästan lika länge. Förhoppningsvis har båda mycket kvar att ge. Gentleman turnerar med senaste plattan Diversity. En poppig pärla med några riktiga rökare. Spelar han den Bobby Konders-producerade dancehalldängan No Time To Play så kommer publiken att gå hem med onda knän och såriga fötter.

Stefan Gunnarsson:
– Det ska bli spännande att se Roots By Nature, som för övrigt kommer att ha Peter "Mysticman" Sjölund på bas. Sen ska det bli kul att se Amsiebrown, som jag tycker är en av få reggaeartister från Sverige som har potential för att bli riktigt stor. Annars så har jag goda minnen från Misty In Roots när de var på URF 2003, så det ska bli kul att se dem igen. Kenny Knots som är sist ut tycker jag verkligen inte man ska missa på tältscenen heller.

Fredag

Prince Herring:
– Eftersom jag gillar roots och gamla gubbar från förr så kommer här en av mina favoritakter alla kategorier under festivalen; Abyssinians. Satta Massagana, behöver jag säga mer än så? Då kommer jag ha något saligt i blicken. Annars ska det bli kul att se Slag Från Hjärtat, vars debutalbum jag lyfte till skyarna i vintras. Labyrint-kollektivet uppträder på tältscenen på fredagen, där är jag nyfiken på reaktionen på låten När mörkret faller, som jag personligen tycker var en ruskigt bra sak från 2009.

Erik Magni:
– På fredagen drar festivalen igång på allvar. I alla fall för mig. Då spelar bland andra Jungfruöarnas frontfigurer Midnite samt veteranerna Abyssninians och Bunny Wailer. Men några som kan bli oväntat vassa är bröderna Peetah och Gramps Morgan. Framför allt Peetah, som släppt några riktigt starka låtar, exempelvis Salute Them och Di Government. Blandar man upp det med några Morgan Heritage-klassiker så är kvällen gjord.

Stefan Gunnarsson:
– På fredagen så spelar en stor favorit hos mig, Midnite! Efter dom så känns hela kvällen på stora scenen väldigt lyckad, Abyssinians, Peetah & Gramps Morgan följt av Bunny Wailer. Som avslutning på denna kväll tror jag att det kommer bli riktigt fint med Channel One Sound System feat. Mickey Dread & Ras Kayleb.

Lördag

Prince Herring:
– Här ligger krutet. Här hittar jag många godbitar som jag inte vill missa. Serengeti och Kapten Röd uppträder på tältscenen och på stora scenen är det Alborosie som lockar mest, men Robert Athill tidigt lördag eftermiddag är också spännande. Hans debutskiva från i vintras är riktigt bra och jag tror på bra gung.

Erik Magni:
– Jah Cure, Alborosie, Mavado, Busy Signal och Anthony B. Smaka på de fem namnen. Blytunga, energiska och med en skattkista med hits i bagaget. Samtliga kommer säkert att dra storpublik, även om Mavado och Anthony B krockar med Kapten Röd. Mig kommer du att hitta framför de jamaicanska stjärnorna när jag skrålar med i On the Rock och Nine Lives med Mavado eller skriker mig hes i Fire pon Rome med Anthony B.

Stefan Gunnarsson:
– Några jag ser fram emot på lördagen är Robert Athill, Jah Cure, Mavado och Kapten Röd. Dock känns det lite tråkigt att Kaptenen spelar i tältet samtidigt som Mavado kör på stora scenen. Efter att ha sett Kapten Röd med Hot This Year Band på Öland Roots så tycker jag absolut att dom är värda att få spela på stora scenen, utan krockar med andra band.

Hela spelschemat finns att läsa och ladda ner på arrangörens hemsida.

2 kommentarer:

Prince Herring sa...

Upsala Nya Tidnings Andreas Jakobsson tipsar också i dag om sina favoriter på festivalen: http://www.unt.se/kultur/reggaefestivalen---har-ar-hojdpunkterna-1007479.aspx

Prince Herring sa...

DN skriver också om festivalen i dag:

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/basta-reggaen-pa-tio-ar-1.1148459