Besök svereggae.se istället!

Kära läsare. Nu är sajten svereggae.se i skarpt läge. Det återstår en del putsande och ni kan räkna med att det händer en del förändringar de kommande veckorna, men nu är jag såpass nöjd med sajten att jag släpper ut den. Det här betyder att svenskreggae.blogspot.com inte uppdateras och ni ska istället besöka svereggae.se för nyheter. Hela arkivet härifrån är överflyttat. Hoppas ni kommer trivas på nya adressen! :)

07 augusti, 2010

Tiden har stått stilla för Abyssinians

The Abyssinians är en av reggaehistoriens främsta reggaegrupper med mängder av vackra låtar på meritlistan. De är mest kända för Satta Massagana, som spelades in redan 1968, säkert många år innan stora delar av publiken på Uppsala Reggae Festival ens var påtänkta.

Den här kvällen är det som att tiden stått stilla. Originaltrion kliver på scenen kring halv nio till tonerna av instrumentala versioner av några av deras klassiker. Och sedan kör de på i en timme tillsammans med det unga bandet, som glädjande nog bland annat består av saxofonist och trombonist – inga plastiga syntar här inte.

Under konserten hinner gubbarna riva av det ena guldkornet efter det andra, bland annat Declaration of Rights med sin elaka orgelslinga, allsångsvänliga Abendigo samt Y Mas Gan i en tung förlängd version. Rösterna sitter precis där de ska. Likaså de nästan perfekta harmonierna.

De petar naturligtvis också in signaturmelodin Satta Massagana under kvällen. Publiken bjuds faktiskt på hela tre versioner. Det är dock den avslutande som är klart bäst. Den genomförs i en uppemot tio minuter lång version där farbröderna som avslutning slår sig ner vid varsin congotrumma. Slagverksorgien ackompanjeras endast av en malande bas och de där rytmerna ekar fortfarande tydligt i huvudet.

Inga kommentarer: